Karşımızdaki İnsanın Bize Yalan Söylediğini Nasıl Anlarız?

Birinin bize yalan söylediğini nasıl anlarız? Yalan nasıl anlaşılır? Karşınızdaki kişinin size yalan söyleyip söylemediğini birkaç beden dili ipucuyla yakalayabilirsiniz.
Karşımızdaki İnsanın Bize Yalan Söylediğini Nasıl Anlarız?
iStock

1) yansıtma

yansıtma iyi anlaşan tüm insanlar arasında gerçekleşebilir. yakınlık kurmak için iyi bir yöntemdir. aslında, o kadar iyi bilinir ki, çöpçatanlık sitelerinde bile öğretilir. bunu bilerek yapan insanlar kendilerini ele verirler; çünkü bilinçle hareket edip aşırıya kaçabilirler. ilginç olanı ise, yalancıların genellikle başkalarının beden dilini yansıtamamasıdır. örneğin, öne doğru eğilirseniz muhtemelen karşınızdaki kişi geri çekilir. işte bu nedenle kişi stres altında olduğu için yansıtmıyor olabilir ya da yalan söylüyordur.

2) tuhaf beden dili

yalan söylemeye alışkın olmayan biri kolları ve bacaklarıyla jestler yapmamaya çalışarak kendini ele verebilir. ya da bu jestler göze tuhaf görünür.

yalan söyleyen biri kıpırdanır; çünkü bu yalanın yarattığı stresle başa çıkmasına yardımcı olur. parmaklara vurmak, huzursuz ayak, ellerin terlemesi ve ayağı yere vurmak stres ve endişe belirtileridir.

3) nefes

yalan söylemek pek çok insan için streslidir. bu nedenle yalancılar genellikle derin bir nefes alır ve hemen bırakır. bunu yapmalarının sebebi, ani stresin bedenin otonom sinir sistemini daha hızlı çalışmaya zorlamasıdır. derin bir nefes kana oksijen sağlar ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

4) ten rengi

yalan söylerken, pek çok insan kızarır. burada asıl sorun, kızardığını fark eder etmez, durumun daha beter bir hal alması ve yüzünüzün kıpkırmızı olmasıdır. bu özellikle açık tenli insanlarda daha belirgindir ama bir hikayenin uydurulması esnasında kanın cilde hücum etmesi tüm cilt tonları için geçerlidir.

5) terleme

stres insanları farklı şekillerde etkiler. bazı insanlar yalan söylerken terlemeye başlar. yalancının üst dudağında ve daha sonra alnında ter damlacıkları oluşmaya başlar. kişi alnındaki ter damlacıklarını siler ve bu da bir aldatmaca işaretidir.

yalancıların elleri sıklıkla terler. onları kurulamak için giysilerine silmeye çalışırlar.

stresle ortaya çıkan terleme oda ısısından bağımsızdır. sıcakladıkları için yalancılar yakalarını gevşetebilir, serinlemek için diğer giysilerini çıkarabilirler. tüm bunlar yine yalanı işaret eder.

6) titreme

kas gerilimindeki artık nedeniyle bazı yalancılar titremeye ve huzursuzlanmaya başlarlar. bu, yalan söylerken yakalanma korkusudur. bu biçimde titreyen insanlar, örneğin; fincanı dudaklarına götürmekte zorlanırlar çünkü elleri ve kolları kontrolden çıkmıştır.


7) kas çekilmesi

özellikle şakaklarda, yanaklarda ve göz kapaklarında istemsiz kas çekilmesi de aşırı stres belirtisidir ve kişinin yalan söylediğini ya da önemli bir bilgiyi sakladığını gösterebilir. bu çekilmeler genellikle yüzün tek bir tarafında görülür.

8) asimetri

yüzün her iki tarafında eşit biçimde gerçekleşmeyen jest ya da ifadeler yalanı işaret edebilir. oransız bir gülümseme, tek burun deliğinin şişmesi ve tek omuz silkme gibi örnekler verilebilir. içten duygular çoğunlukla yüze simetrik bir biçimde yansır. bu durumdaki tek istisna, ağzının tek tarafının hafifçe kıvrıldığı küçümseme hareketidir.

9) mikro ifadeler

mikro ifadeler yüzde ansızın beliren istemsiz ifadelerdir, kişinin bir olay ya da kişiyle ilgili duyuları hakkında ipuçları verirler. kontrol edilmeleri neredeyse olanaksız olduğundan, aldatmaca işaretlerini değerlendirmek açısından önemli ipuçları sunabilirler.

10) duruş

yalancıların duruşu genellikle iki türden birine uyar. birinci tür başlarını hafifçe yana yatırır, ellerini gizler, kıpırdanır, omuzlarını silkeler, ayaklarını sürür, ileri ve geri sallanırlar. gözlerini kaçırır ve sık sık göz kırparlar.

ilginç olan ikinci türün tam tersini yapmasıdır. neredeyse hiç hareket etmezler. sabit bir biçimde oturur ya da ayakta dururlar. bakışları bile değişmez. oturuyorlarsa elleri kucaklarında durur ve hareket ettirmezler.

bununla birlikte iflah olmaz yalancılar her iki türe de uymayacaktır. rahat görünürler, kolaylıkla gülümser, iyi göz teması kurarlar. fiziksel açıdan size yaklaşmak isteyeceklerdir. bir kez şüphelendiğinizi anlarlarsa kendilerini rahatlatmak için bedenlerinin farklı yerlerine dokunmaya başlarlar. örneğin, saçlarıyla oynayabilirler, ellerini birbirine ovuşturabilir ya da kollarını kavuşturabilirler. ayrıca sanki onlara inanmanız için yalvarırcasına avuç içlerini size doğru çevirebilirler.

11) fiziksel temastan kaçınmak

yalancılar yalan söylerken fiziksel temastan kaçınırlar. yalan söylediği kişiden normalden daha da uzak durabilirler.

12) stres

deneyimsiz yalancılar genellikle yalan söylemek zorunda kaldıklarında stres yaşarlar. kalp atışları hızlanabilir, nefes almakta güçlük çekebilir, titreyebilir ve terleyebilirler. yüzleri kızarabilir ya da tam tersi morarabilir. konuşma biçimleri değişebilir. daha yüksek sesle ya da yumuşak tonda konuşabilir veya kelimeleri bir araya getirmekte güçlük çekebilirler. duygusallaşıp mantıksız görünebilirler.

bu tür insanlarla başa çıkmanın en iyi yolu birkaç derin yavaş nefes almak ve ardından sakin ve usulca konuşmaktır. gerekirse onlara birkaç derin nefes almalarını söyleyin. bir koltuğa oturtup bir bardak su verin ve sakinleşene dek onlarla yavaş yavaş konuşun.

(stres saldırganlığa dönüşebilir. böyle bir durumda olabildiğince sakin kalın, alçak sesle konuşun. duruşunuz açık olsun. birbirinize direkt bakıyorsanız, daha az cepheli olacak biçimde pozisyonunuzu değiştirin. her ikiniz de ayaktaysanız, sorunu çözmek için oturmayı teklif edin. öfkeli kişinin söyleyeceklerini dikkatle dinleyin. sözünü kesmeyin, dinlediğinizi göstermek için beden dilinizi kullanın. kişi konuşmayı bitirince sakin bir tarzda cevap verin. iyi bir göz teması kurun ama kişinin gözlerine uzun süre bakarak durumu zorlaştırmamaya dikkat edin.)


13) baş

küçük, istemsiz baş hareketleri, aldatmaca konusunda faydalı ipuçları sağlayabilir. eğer biri sizi sevdiğini söylüyor ama aynı zamanda başı 'hayır' göstergesi olarak iki yana çevriliyorsa, baş hareketi doğrudur. aynı biçimde eğer biri "onunla konuşmadım" derken başını hafifçe sallıyorsa, yine baş hareketi doğrudur.

olası bir yalancılığın diğer işareti de o ana kadar iyi bir göz teması kuran kişinin konuşurken başını çevirmesi halinde gözlenebilir.

birçok yalancı, yalan söylerken başını sık sık sallar. bu, diğer kişinin yalanı kabul etmesi için yapılan bir harekettir.

14) alın

alın ve üst dudak birinin yaşadığı stres seviyesini gösterecek oranda ter damlalarının birikeceği ilk yerdir. bu, o kişinin yalan söylediğini işaret edebilir.

alnın şaşkınlık sergileyecek biçimde kalkması da bir diğer işaret sayılabilir. kişi yakalandığı için şaşırmış olabilir.

15) gözler

insanlar yalan söylerken başkalarının gözlerine bakmakta zorlanırlar. gözler farkında olmadan pek çok bilgi verdiği için bu hiç de şaşırtıcı değil. kişi yalan söylerken gözlerini normalden daha hızlı kırpıştırabilir. tam tersini yapıp göz kırpmadan bakması ve göz temasından kaçınması da olasıdır. fazla göz kırpmanın sebebi strestir; ancak pek çok yalancı göz kırpma oranlarını düşürmeyi başarır.

iflah olmaz yalancılar bu konuda bir sakında görmedikleri için stres yaşamazlar ya da yakalanmaktan korkmazlar.

bazı insanlar yalan söylerken gözlerini neredeyse kaparlar. bu, dinleyicinin gözlerindeki doğruları görmesini engellemek için yapılan bir harekettir.

bazı yalancılar, olası bir aldatmaca konusunda sorgulandıklarında gözlerini kısar ve kaşlarını çatarlar. kelimeleri sorgulandığı için gözlerinde öfke olabilir.

biri yalan söylerken yakalanırsa, gözleri irileşir, gözün renkli olan kısmı, yani iris tabakası üzerindeki beyaz kısım belirginleşir.

birinin ansızın bakışını ya da yönünü değiştirmesi huzursuzluk işaretidir. bu da yalan belirtisi sayılabilir.

çoğu insan yalan söylerken, yakalandıklarında ya da yaptıkları bir şeyden suçluluk duyduklarında yere bakar. bunu karşılarındaki kişinin öfkesini, hayal kırıklığını ya da incindiğini görmekten kaçınmak için yaparlar.

bazı erkekler yalan söylerken gözlerini ovuştururlar. kadınlar gözlerinin altını hafifçe ovuşturmaya eğilimlidir. her iki hareket de gözlerini saklamak ve "3 maymunu oynamak" adına yapılan bilinçsiz çabalardır.

insanlar yalan söylediğinde gözbebekleri kısılır. bunu engellemenin bir yolu yoktur ama becerikli yalancılar gözlerine ışık gelmişçesine oturmaya veya ayağa kalkmaya çalışabilirler.

kumarbazlar ve arabulucular gibi yalancılar, gözlerin istemsiz hareketlerini gizlemek için gözlük takarlar.

16) burun

birinin yalan söylediğini gösteren en yaygın belirtilerden biri de buruna dokunma, kaşıma veya çekiştirmedir. biri yalan söylediğinde stres, bölgeye artan kan akışıyla burundaki kılcal damarların genişlemesine neden olur.

küçükken pinokyo'nun her yalan söylediğinde burnunun uzadığını okumuştuk. aslında hiç de yalnız sayılmaz, artan kan akışı yalan söyleyen herkesin burnunu geçici olarak genişletir. buna ek olarak, mukoza zarı kuruyarak rahatsızlık ya da kaşıntı yaratır.

17) kulak

bazı insanlar yalan söylerken burunları yerine kulaklarını kaşıyabilirler veya çekebilirler.

18) ağız

çocuklar yalan söylerken ağızlarını kapatırlar. çoğu insan yetişkinlikle birlikte bunu kontrol etmeyi öğrenirken, şaşırtıcı sayıda insan yalan söylerken ağızlarını kapatmaya devam etmektedir. bazen el yanağa, ağzın kenarına, kulaklara, çeneye ya da buruna gidebilir. ağza dokunmak yaygın bir endişe belirtisidir, özellikle söyledikleri ya da söyleyecekleri şeyler hakkında endişe duyan insanlarda görülür.

dudakları yalamak da yalanı işaret edebilir. yalanla birlikte artan stres ağızdaki tükürüğün kurumasına neden olur ve yalancı tükürük sağlamak için dudaklarını yalar.

bazıları yalanlarını yutuyormuş gibi görünebilir, bu boğaz kaslarındaki gerginlikten belli olur. erkeklerde adem elması yukarı aşağı oynayacaktır. sürekli dudakların yalanması ve sık yutkunma bir arada olduğunda kişinin yalan söylediğini gösteren mükemmel belirtiler sayılacaktır. diğer belirtilere sık sık boğazı temizlemek de eklendiğinde, söz konusu kişi yalan söylüyordur.

yalancıların çoğu, ağızlarını açık biçimdeki avuçlarıyla silerler. bu, adeta yalandan geriye kalan izleri silmek gibidir.

alt dudağı ısırmak da kişinin yalan söylediğini gösterebilir. ancak, bu hareketin doğru okunması gerekir. pek çok insan düşünürken de dudağını ısırır.

yarım yamalak sahte bir gülümseme çoğu zaman aldatmaca belirtisidir. birinin yalan söyleyip söylemediğini anlayama çalışıyorsanız gülümsediği zaman gözlerine bakın. çoğu insan yalan söylerken içtenlikle gülümsemeyi başaramaz. on kişiden sadece birinin gerçek gülümsemeyi taklit edebildiği tahmin edilmektedir.

19) ses

çoğu yalancı sesinden yakalanır. ses perdesi hafifçe değişebilir, konuşurken gergin gelebilir ya da titreyebilir. sık sık boğazını temizlemesi gerekebilir.

20) çene

sımsıkı bir biçimde sıkılmış çene de bedenin stres altında verdiği bir tepkidir. buna genellikle kasların çekilmesi eşlik eder.

21) adem elması

birçok kişi yalan söylemeden önce boğazlarını ıslatmaya ve yutkunmaya ihtiyaç duyar. bu adem elmalarının hareketi sayesinde erkeklerde daha kolay tespit edilebilir.

22) eller

insanlar doğruyu söylerken avuç içleri görünür biçimde tutarlar. yalan söyleyenler ise çoğunlukla ellerini gizler. ellerinin üzerine oturabilir, ceplerine sokabilir ya da bir masanın arkasına saklayabilirler. parmaklarını gizlemek için ellerini yumruk bile yapabilirler.

ellerini hareket ettirmeyi önlemek için birbirine kenetleyebilir, bir masaya ya da kol dayanağına sımsıkı tutunabilir, kollarının üst kısmını kavrayarak sıkabilirler. yaşadıkları bu gerginlik genellikler ellerinden görülecektir.

pek çok yalancı elini silker, bu eller uzatılıp avuç içleri dışa dönük durduğunda görülür. ilginç bir jesttir, yalancı yaptığından dolayı sempati kazanmaya çalışırmışçasına bir harekettir.

23) karın bölgesi

bazı yalancılar karan bölgelerinde stres kaynaklı ani sancılar yaşayabilirler. bunun ardından genellikle tuvalete gitme ihtiyacı gelecektir. aşırı durumlarda ağrı mide bulandırıp istifra etmelerine neden olabilir.

24) ayak hareketi

çoğu zamanlar insanlar yalan söylerken, belin üstündeki tüm hareketliliği durdururlar. gözlerini kırpmadan direkt yalan söyledikleri kişiye bakarlar. dirsekleri yakın bir biçimde iki yandadır ve elleri de kenetlenmiş olabilir.

her ne kadar bedenlerinin üst kısmına hakim olsalar da bacak ve ayak hareketlerini engellemek neredeyse olanaksızdır. sürekli olarak bacak bacak üstüne atıp yeniden pozisyon değiştirebilir ya da ayaklarını yere vurabilirler.

Karşınızdaki Kişinin Gerçekte Ne Düşündüğünü Anlayabileceğiniz Beden Dili Şifreleri