Kedi ve Köpekler İçin Kullanılan Pire Damlası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pireleri yok etmek ve uzak tutmak amacıyla kedi ve köpeklerin ensesine damlatılan pire damlası nedir, ne değildir?
Kedi ve Köpekler İçin Kullanılan Pire Damlası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
iStock

öncelikle pireyi tanımak lazım

pire kardeş, hayvana geldiğinde kan emiyor ve de yumurtalarını bırakıyor. yumurtadan çıkan küçümen pireler hemen kan ememiyorlar. büyüyene kadar diğer büyük pirelerin dışkılarını yiyorlar, o dışkıların içinde kan var zira. üzerinde çok miktarda pire olan hayvanın tüylerini aralayıp bakınca görülen mini mini kum tanelerini andıran şeyler dışkı işte. hatta onları alıp ıslak beyaz bi peçetenin üzerine atarsak kırmızı renk verdiklerini görürüz.

bu pire damlasını niye hep enseye yapıyorlar peki? 

kuyruk dibine ya da göbek deliğinin oralara yapılsa daha hoş duracak belki? ama köpek neyse de bu kedi hayvanı malumunuz "bu neymiş len?" diye merak ettiği her şeye hemen bi dil atma eğiliminde olduğundan ense tercih ediliyor. ensesini bile yalamayı başarabilen usta jimnastikçi kedilerimiz de var elbet. damla kuruyana kadar onları oyalamak da maharetli kimselere düşen bir görev.

bir sürü değişik ticari isimleri olsa da iki tane farklı etken madde kullanılıyor pire damlalarında: fipronil veya selamectin. hangisi daha iyi? o biraz pirelerin direncine kalmış bir mesele. misal ben selamectin'i daha çok severim ve elim ilk ona gider. ama bazen ise yaramaz ve fipronil kullanınca hallolur. biraz da duruma göre yani.

peki bu damla nasıl oluyor da öldürüyor pireleri? 

enseye damlattık. eee? nasıl oluyor da ölüyor yani? şimdi bu damlayı birazcık tüyleri aralayıp deriye döktükleri dikkatli gözlerden kaçmamıştır. işte o döküldüğü yerden bu damla sinsi sinsi tüm deriye yayılıyor alttan alttan. sonra sen misin kan emmek için ısıran? hop ilacı da içmiş oluyor pire ve güle güle. ama daha yumurtanın içindekiler ve minnak pireler var? hani o daha kan ememeyen... işte onlara bi halt olmuyor. o sebepten bir-iki hafta aralıklarla damlanın tekrar tekrar yapılması gerekebiliyor ilk pire mücadelesine başlanıldığı vakit. (tabii bir firma yumurtaları dahi öldürebilen bir damla çıkarmış, o hariç) bir de eğer bu pireler eve bulaştıysa ki özellikle şimdiki parkeler değil de eski bu aralıkları olan tahta döşemelerin arasına, perde ve koltuk altı gibi sote yerlere yumurtlamayı pek seven pireler olmuşsa o zaman işte evi ilaçlatmadan kurtuluş biraz zor oluyor.

iyi de şimdi her ay bu damlayı yaptırıyorum ama yine de bazen köpeğimin üzerinde pire görüyorum?

o şaşkoloz yeni düşmüş işte. damla, onun gelmesini engellemiyor ki. ama 1 ay boyunca işinin başında, rahat olabiliriz. bekliyor ki kan emmek için ısırsın hayvanı. sonuçta suçu ispatlanana kadar her canlı masum değil mi? belki adam öylesine gezmeye görmeye gelmiş hayvana, alla allaa? hemen öldürelim, hemen asalım keselim oluyor mu yani?

tamamen kişisel görüşüm/tercihim olarak kedilere her ay her ay yapılması taraftarı değilim damlanın. köpekler dışarıya çıktıkları için gerekiyor ama hiç sokağa çıkmayan, apartmanın tepesindeki kediye de soğuk havalarda yani pirelerin yaz ayları kadar cirit atmadığı misal bir ocak ayında damla yapmayı manasız buluyorum. başka kedilerle sineklikle falan ayrılmış olsa da temasta bulunabileceği bir bahçe katında yaşamıyorsa veya kuşların takılmayı sevdiği teras katlarında yaşamıyorsa yani. yaz aylarında ama bi haller oluyor. çok fantastik şekillerde pire bir yerlerden gelmeyi başarabiliyor sanırsam. bir saksı çiçeğinin gübresinden veya ayakkabının altına yapışan toprakla beraber mi pek izini süremedim, epey bir boş vaktim olursa bu konuyu çözeceğim, kesinlikle aklımda ama işte bi bakıyorsun pire var kedinin üzerinde. o yüzden mayıs, haziran, temmuz, ağustos ayları yeterli gibi. topa tutulmaktan çekinmesem yılda bir veya iki defadan fazla kendi kedilerime yapmadığımı söylerdim ama laf aramızda kalmayacağı için demiyorum. zararlı olduğundan falan değil de işte minimumda tutunca kendimi daha iyi hissediyorum. bunu klinikteyken hasta sahiplerine de aynen söylüyordum gerçi.

her ay uygulama yapılması yanlış mı? değil. ben ve benim gibi düşünenler için sürpriz bir pire bulaşması durumunda epey uğraşacak olacağımız gerçeği saklı kalıyor. bunu göze alıp almama meselesi tamamen. kliniği basıp da "yav sen hayırdır? her ay her ay bu damlayı niye yapıyon kedime?" demeyin millete, üzülürüm, evlerinize pireler salarım ona göre. gerek görüyordur, yapar. bi damla için gerilmeyelim, tamam mı?

Kedinizin Ne Hissettiğini Anlayabilmek İçin Öğrenmeniz Gereken Bir Kavram: Kedi Dili

"Köpek Nasıl Eğitilir?" Diye Merak Edenler İçin Detaylı Bir Köpek Eğitimi Rehberi