Kendi Kendine Piyano Öğrenmek İsteyenlere, 1 Yıldır Bu İşi Yapan Birinden Tavsiyeler

Piyano çalmaya nasıl başlanır? Nelere dikkat etmek gerekir? Bunun için önerilen YouTube kanalı hangisidir? Piyanoya heveslenenlere kesinlikle yol gösterecek bir yazı.
Kendi Kendine Piyano Öğrenmek İsteyenlere, 1 Yıldır Bu İşi Yapan Birinden Tavsiyeler

piyano çalmak... 1 yıldır kendi kendine piyano öğrenmeye çalışan biri olarak kişisel tecrübelerimi paylaşabilirim.

piyanoyla ilk olarak 2.5 yıl önce halk eğitimin kursuna katıldığımda tanıştım. 8 ders piyano dersine gitmiştim ve orada piyano hakkında biraz bilgim olmuştu. o 8 derste de hocam kemandan teorik bilgim olduğunu fark edince (teorik bilgim: notaların kaç vuruş oldukları, sus işaretleri vs. o dönem bemol ve diyez sırasını dahi bilmiyordum) direkt valse şarkısına başlatmıştı ve sekiz dersin sonunda valse'i yarısına kadar çalabilmiştim. hoca göstermişti ben de taklit etmiştim ama notalar da hep önümde duruyordu, o şekilde çalabilmiştim. sonra kurs kapandı. ama o 8 ders bana çok şey öğretmişti: az bir teorik bilgiyle de piyanonun çalınabileceği bilgisi.

kurstan sonra piyanom olmadığı için 1 yıl boyunca hiç çalışamadım, sadece piyano gördüğüm zamanlar unutmamak için tekrar ediyordum valse'i. arada tekrar kurslar açıldı ama gittiğimde hocalar beni her zaman en baştan, 4 vuruşluk do, re, mi çalıştırarak başlatıyordu, bunun için hiçbir zaman gelişmiyordum. hatta derslerde gizlice valse çalmaya çalışıyordum :') en son bir derste bir hoca bana dedi ki sen bu seviyede şarkı çalabiliyorsan mutlaka piyano alıp evde ekstra çalış. o öyle deyince ben de uzun süredir aklımda olan piyano alma fikrimi gerçekleştirmiş oldum ve kendi kendime öğrenme sürecim başladı.

dijital piyano alınca youtube yardımıyla birkaç parçanın çalınışını izleyip taklit ederek kendi kendime birkaç parçayı çalabildim. ama daha karışık parçalarda teknik kısımlarda aşinalık olmadan çalmanın zor olduğunu fark ettim.

bunun için youtube'tan teknik ders videoları izlemeye başladım. ama ben sanırım her zaman tümevarım metodunu benimsiyorum öğrenirken. yani arpejler, gamlar için ayrı bir şekilde çalışmıyorum da, zor bir parça seçip onu öğrenirken çalışıyorum. kemanda da aynı yöntemi kullanıyordum. böylece sıkılmadan teknik öğreniyorum ve bildiğim bir şarkı olduğu için de bir notada yanlış yaptığımı daha rahat anlayabiliyorum.

kanal önerisi

benim öğrenme sürecimde izlediğim ve önerebileceğim tek kanal ve playlist buydu:


ben sanırım 10. videodan itibaren izlemeye başlamıştım. bu hoca gerçekten çok iyi. bilinen klasik eserleri sadeleştirerek daha ilk derslerde aşinalığınız olduğu güzel parçaları çalmanızı sağlıyor. arada teknik etüdler de veriyor çalışmak için. bu hocanın bu derslerini düzenli yapan kısa sürede çok iyi bir seviyeye gelir bence.

bunun dışında sadece video izleyerek çalmayı öğrendiğim şarkılar vardı onda da bu kanal çok yardımcı oldu: phianonize


notalar ve anahtarlar

ben sol anahtarına kemandan aşinaydım ama fa anahtarını hiç bilmediğim için piyanoda notaları deşifre yaparken fa anahtarındaki notaları yapamıyordum, çok karışık geliyordu. ben de bu kısmı daha kolay öğrenebilmek için piyanonun tuşlarına cd kalemiyle notaların ismini yazdım a b c şeklinde:


piyanonun yanındaki duvara da fa anahtarındaki notaların isimlerini ve hangi notanın hangi tuşa denk geldiğini gösteren bir kağıt yapıştırdım:


notaları a b c şeklinde öğrenmeye özen gösterdim çünkü youtube'ta birçok videoda bu şekilde anlatılıyor ve öğrenmeyi kolaylaştıracak kısaltmalar veriliyordu. mesela çok karıştırdığım bemol ve diez sıraları için:

https://eksisozluk.com/entry/10911225

bu küçük ama efektif kağıt şarkıları deşifre ederken çok güzel yardımcı oldu ve baya öğretti. kemanda sol anahtarını öğrenmeye çalışırken de aynısını yapmıştım. ve şuna inanıyorum, piyanoda eğer bir tuşta yeteri kadar pratik yaparsam ve çalarsam cd kalemiyle yazdığım kısım kaybolacak ve ben de o zamana kadar o notanın o yere karşılık gelmiş olduğunu öğrenmiş olacağım. şimdiden bazıları kaybolmaya başladı.

deşifre

ben genelde bir parçayı deşifre yaparken ilk önce sol anahtarının ilk birkaç kısmını deşifre yapıyorum, sonra fa anahtarına geçiyorum ve orayı pratik yapıyorum. sonra hemen hem sağ hem sol elimle aynı anda çalışıyorum. bence baştan iki eli de aynı anda kullanmaya alışmak lazım yoksa beyin reddediyor.

bu şekilde zamanla hangi notanın hangi tuşa denk geldiğini anlamaya başladığımda istediğim şarkılardan biri olan soltane ghalbha şarkısının notalarını çıkartıp tutorial videolarını izlemeden notalarına bakarak çalabilmiştim. her gün en az yarım saat çalışarak 1 haftamı aldı düzgün bir şekilde çalabilmek. şarkı 3 sayfadan oluşuyor, ilk sayfanın notaları da böyleydi:


çok hızlı ve zor bir parça değil ama başlangıç için idealdi ve birçok kişi bu parçayı çaldığımda beğendiklerini söylemişlerdi.

piyano öğrenmek istiyor fakat teorik kısım size çok sıkıcı geliyor, çalışmak istemiyorsanız ya da teorik çalışmaktan sıkılırsanız, istediğiniz bir şarkının tutorialını açıp hızı 0.5'e alıp taklit edebilirsiniz. ilk gün yavaş ve detone çalabilirsiniz hiç sorun değil. her gün pratik yapa yapa bile bu şekilde piyanoyu çalmayı öğrendiğinizi göreceksiniz. ben de bu yöntemi bir arkadaşımdan öğrenmiştim, sadece youtube videoları izleyerek, notaların ne anlama geldiklerini bilmeden piyanoda klasik parçaları çalabiliyor.

son olarak

öğrenmeye istekli herkes için sektörün içinden birinden motive edici bir gerçek duydum: notaların ismini bilmeden, teorik bilgisi iyi olmadan çok iyi enstrüman çalan konservatuvar öğrencileri de varmış. nasıl daha kolay öğrendiğinizi düşünüyorsanız o şekilde devam edin bence. kimisi tek başına öğrenir, kimisi çevresel yardım ile, kimisi teorikten öğrenir kimisi pratikten, herkesin öğrenme şekli parmak izi kadar biricik.