Kırsal Kesimde Yaşayan, Yobaz ve Cahil ABD'liler İçin Kullanılan Terim: Redneck
amerika'nın yozgat'ı neresidir sorunsalının cevabı abd'nin güney eyaletleridir
texas, arkansas, kentucky, alabama, bible belt'i yani "incil kuşağını" oluşturan eyaletlerdir. bu eyaletlere, daha doğrusu devletlere redneck states denir. redneck, tıpkı white trash gibi çomar amerikalıları tanımlamak için geliştirilmiş bir argodur hatta. redneck, kırmızı, kızarmış boyun gibi anlamına gelir. güney eyaletleri ezelden beri tarım bölgeleri olduğu için, burada çalışan amerikalı çiftçiler de çalışmaktan güneş yanığı oluşmuş boyunlarına ithafen "redneck" olarak tanınır. redneck, güneyliler için kullanılan argodur. white trash ise abd'nin her yerindeki düşük yaşam standardına sahip çomarlar için kullanılır.
izini sürerseniz ırkçılık, içine sıçılmayacak komplo teorileri, biden'in marksist olduğuna inanmak, dünyayı yeşil uzaylıların yönetmesi gibi şeyler çoğunlukla buralardan çıkar. ve birçok komplo teorisi buradan dünyaya yayılır. saçmalıkların dağıtım merkezidir. siyahilerden nefret ederler. bugün gidip görürseniz bile verandalarında halen iç savaştan kalma konfederasyon bayraklarına rastlayabilirsiniz.
çoğu protestandır ve oldukça dindardır. ama evanjelik protestandır ve avrupa'daki protestanlara pek benzemezler. siyahiler dışında, yeni gelen göçmenler, müslümanlardan filan da nefret ederler.
bilgi olarak çok cahillerdir. zaten komplo teorileri de en çok bu kitlede karşılık görür. çoğu george w. bush hayranıdır. kırsal yerlerde yaşarlar.
redneck kesimi kendi içinde bir alt kültür ihtiva eder
amerika birleşik devletleri’nin güneyinde kendilerine has aksanları ile cumhuriyetçilerin oy deposu olan bu kitle abd’nin geri kalanına nazaran çok daha dindar olup, içlerindeki katolik azınlıkla birlikte çoğunlukla protestandır.
amerikan iç savaşında güney’in, yani confederate states of america’nın kullandığı bayrak olan, bir nevi ırkçılığın ve kölelik sempatizanlığının sembolü, konfederasyon bayrağını pek severler.
bu bayrağı hâlâ bahçelerine asan da vardır. en rahatsız oldukları meselelerden biri de amerika birleşik devletleri’nin dünden bugüne uyguladığı göçmen politikasıyla bu abilerin amerikalı olarak görmediği insanları ülkeye doldurmasıdır. bu nedenle bu eli tüfekli, ayağı botlu abiler trump’ın göçmenlere yönelik sert söylemlerini zevk çığlıkları ile izlerler.
tennessee, oklahoma,alabama, kansas, texas gibi eyaletlerde merkezden birkaç mil uzaklaşarak kendilerine ulaşabilirsiniz.
konuşurken aksanları (southern accent) yüzünden insana baygınlıklar geçirtip bir daha hiç ingilizce konuşmama isteği uyandırabilen bu insan türü genelde bağnaz ve cahildir. ufak kasabalarda yoğunlukları artmakla beraber, birçok şehirde de görünebilmektedirler.
bunların south boston, virginia'ya iş yüzünden birkaç günlüğüne ziyarete giden bir amerikalı gencin (erkek) bir bara gittiğinde pembe gömlek giyiyor diye "evimden silahımı alıp seni vuracağım" diyip bardan ayrılanına, akabinde barın tedbir açısından erken kapanmasına ve herkesi evine yollamasına sebebiyet verenine bile rastlanmıştır.
çoğunluğu fakir olmasına rağmen sadece tutucular diye cumhuriyetçi parti'ye oy verirler. uzak durulması gereken insanlardır.
redneck'in ilginç bir örneğine denk geldim
yaşlı kurtların olduğu samimi bir sinema grubu var facebook'ta. orada sohbet ettiğim birisi vardı. tip grant wood'un meşhur american gothic tablosundaki dayının az genci. ismi de tam güney kekosu ismi. yalnız adam yaman kültürlü, berlin'de organik tarım falan yapıyor. gayet mutena, sevimli bir aile kurmuş.
tabi adama soramıyorsun usta sen oralardan çıkıp bu kafalara nasıl girdin, anlat hikayeni hele şeklinde. velhasıl c-tipi bir film paylaştı bir arkadaş. silme güneyli çılgınlığı üzerine. altına bu bahsettiğim arkadaş yorum yaptı "ömrüm geçti buralarda, hepsi doğru" şeklinde. adam tam tahmin ettiğim gibi abd'nin en hard sapık, inbred keko bölgesinde büyümüş. şu anda çiftçilik yapması ve görüntüsü dışında orayla bir ortak bağ kurabileceğin bir durumu yok.
ha nereye bağlayacağım. herkes için geçerli değil elbet de, gayet kabuğunun dışına çıkıp çok farklı mecralara kendini atan insanlar da var elbet. dış görünüş amerikan kekosu, özünde barışçıl, incelikli, sanat aşığı biri de olabiliyor. bu tarz ne kadar insan tanırsak önyargı konusunda daha isabetli bir ölçüyü tutturabilme imkanı oluyor. sosyalleşme böyle yumuşatıcı bir etkiye sahip.