Kişileri Ayık Tutarak Alkolizmle Mücadele Eden Dernek: Adsız Alkolikler

ABD'de 1935'te kurulan Adsız Alkolikler (Alcoholics Anonymous) derneğine en azından bazı Amerikan filmlerinde denk gelmişsinizdir. Kişileri alkolizme dair her daim ayık tutmayı amaçlayan bu kuruluşla ilgili bilinmesi gerekenler.
Kişileri Ayık Tutarak Alkolizmle Mücadele Eden Dernek: Adsız Alkolikler

Adsız Alkolikler nedir?

adsız alkolikler, "alcoholics anonymous" (aa) derneğinin türkiye'deki adıdır. türkiye'deki "aa", amerika'daki merkez ve dünyadaki diğer "alcoholics anonymous" dernekleri ile koordineli çalışır. tüm kurallar bütün dünyadaki şubeler için aynen geçerlidir. birçok ilde bu derneğin şubeleri vardır.  1935'te kurulan ve kar amacı gütmeyen bu derneğin dünya çapında 2 milyonu aşkın üyesi vardır.

toplantılarında şu duayı kullanırlar:"tanrım, değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenebilmem için huzur, değiştirebileceklerim için cesaret ve aralarındaki farkı kavrayabilmem için akıl ihsan eyle."

Toplantılarda ne yapılıyor?

alkolü bırakmış ancak her zaman hayatlarında böyle bir tehlikenin pusuda beklediğine inanan insanların bir araya gelerek deneyimlerini paylaştıkları bir yerdir adsız alkolikler. bir araya gelen bu insanlar önce elele tutuşup dua benzeri bir metni tekrarlarlar. 

özel toplantılarda her biri kendilerini tanıtmaya başlarken 15 senedir alkol almamış olsa bile konuşmaya "merhaba, benim ismim x, ben bir alkoliğim" diye başlar. 12 basamak ismini verdikleri bir kutsal kitapları vardır. ancak alkolle araya mesafe koymak adına işin içine tanrı korkusu ya da tanrı inancı fazlasıyla katılmaktadır.

Bu derneğin amacı nedir?

sanıldığı gibi insanlara alkolü unutturmayı amaçlayan bir oluşum değildir adsız alkolikler. zira alkolizm tedavi edilebilen bir hastalık değildir, ömür boyu kontrol altında tutulması gerekir. bir kere alkolik olundu mu bir daha hiçbir zaman kontrollü içmek öğrenilemez. bu yüzden 15-20 sene içki içmese bile hala alkolik diye tanımlanırlar.

bir alkolik, alkolik olduğunu unuttuğu an diğer insanlar gibi dozunda içebileceğine, yani sosyal içici olabileceğine kendini inandırır ve içer. bu yüzden alkol ve alkolizme sürekli vurgu yapılır bu oluşumda. unutmamak ve unutturmamak için. ve şunu da belirtmek gerekir ki bu insanların canları içmek ister sürekli. bazı zamanlar az, bazı zamanlar çok ama hep ister. fakat içmemeyi seçerler. her gün, her dakika sınavdadırlar bu anlamda ve başarıyla geçerler bu sınavı. "canım da istemiyor zaten abi" gibi bir yalan söylemezler. çok isterler fakat içmezler. kuşkusuz bu "canım da istemiyor zaten abi" yalanını söylemekten daha takdire şayan bir davranış biçimidir.

Toplantılara katılan bir Ekşi Sözlük yazarı

ikinci toplantısına katıldım adsız alkolikler'in. evet, seramonileri gariptir. herkes söz alarak konuşur ve 1 dakika önce konuşmuş da olsa "adım x, ben bir alkoliğim" diye başlar söze. diğerleri de "merhaba x" derler. söz bitince herkes "teşekkürler x" der.

toplantı biter herkes masaları toplar 3-5 para bırakır.bir de el ele tutuşup huzur duası edilir.
toplantıyı yöneten ateist birisiydi, istersen çakmağa tap diyordu. tek mevzu diğerlerinin ayık kalmasına yardımcı olmak. 12 yıldır ayık bir alkolikti. 

ister tarikat desinler umurumda değil, bıraktırıyorsa bu mereti tamamdır. bunu ancak bir alkolik ya da bir alkolik yakını anlar.  kurtulması için 1 trilyon ver deseler ama kesin kurtulacak, gider o parayı bulur. alkolizm lanet bir şeydir. ben de bir alkoliğim, oradan biliyorum. yaşadıklarıma kimse inanamaz.

orada emekli memur bir amca vardı, simsiyah haldeydim dedi. toplantıyı yöneten 12 yıllık ayık taksim'de şarap parası dileniyordum dedi.  genç bir kız tekrar başlamaktan korkuyorum dedi. ama tek bir ortak noktaları var: ya ayıklar ya da ayık kalmak istiyorlar.