Klima Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

Klima kullanımıyla ilgili doğru bilinen pek çok yanlış var. Şimdi onları düzeltme vakti.
Klima Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar


a- kullanım

1- klima ısı ayarını kaç yaparsanız yapın aynı derecede soğuk hava üfler. 18 derece yapınca daha soğuk üflemez veya daha hızlı soğutmaz. performansını etkileyen durumlara diğer maddelerde değineceğim.

2- klimanın üzerindeki ısı ayarı kombinin üzerindekiyle aynı olan termostattır sadece. ortamın sıcaklığı o ısıya geldiğinde durmasına yarar. start-stop.

3- yani dışarıda hava 35 dereceyken klimayı 28'e de alsanız, 18'e de alsanız aynı havayı üfleyecektir. tabi ki bir senaryoda 28 olduğunda durur, diğerinde 18'e gelene kadar çalışmaya devam eder. ama iki hususta da 28'e geldiği nokta için biri diğerinden daha çok enerji tüketmez veya daha hızlı soğutmaz.

4- bu sebeple kendiniz için konforlu bulduğunuz 22-25 arasında bir sıcaklığa ayarlamak idealdir.

5- fanı turbo moduna almak veya en yüksek devirde çalıştırmanın ise ortamı daha hızlı soğutma açısından faydası vardır. yüksek fanda ortam istenilen sıcaklığa daha kısa sürede gelir. bu noktada hem kompresör hem de fan yüzünden daha fazla enerji tüketir. yüksek hızlı fan sirkülasyonu hızlandırdığı için daha hızlı soğutacaktır ortamı.

6- ideali ise fan modunu otomatikte kullanmak. hızlı başlayıp ortamın ısısı istenilen sıcaklığa yaklaştıkça devri kademeli olarak kendi düşürür.

b- çalışma mantığı

1- klimanın çalışma mantığı gazların sıkıştırılmasıyla sıvı forma geçerken ısı enerjisi açığa çıkarmasından geliyor. buzdolabıyla aynı mantık.

2- dış ünitedeki kompresörde sıkıştırılarak sıvı hale getirilen ve soğuyan gaz bakır borunun içinden geçerek tekrar gaz formuna dönüyor. bu esnada ısıl iletkenliği yüksek olan ve soğuyan, ve iç ünitenizin her yerinden geçen bakır borunun soğukluğunu iç ünite bir fan sayesinde dışarıya üflüyor. diğer yandan da ortamdaki sıcak havayı da üstünden çekiyor ki sıvı ısınıp tekrar gaz formuna dönsün. ve gaz halinde dış üniteye geri dönüp yeniden sıkıştırılıp soğuk ve sıvı hale dönüyor, ve açığa çıkan ısı enerjisi dış üniteden fan sayesinde dışarıya atılıyor.

c- kurulum

1- bu demek oluyor ki dış ünitenin önü açık olmalı. balkon zeminine konarak önünde bir duvar varken çalışmamalı.

2- aynı şekilde iç ünite de odanın tam ortasına ve yere doğru üflemeli. hiçbir koşulda üflenen soğuk hava duvara çarpmamalı. (bkz: bypass) sirkülasyondan klimaya dönen sıcak havayı da alabilmesi için tavanla arasında en az 20-25cm boşluk olmalı.

3- sirkülasyon demişken neden aşağıya üflemeli ve duvara çarpmamalı kısmını da açıklayayım. buradaki mantık basınç farkıyla oluşan hava sirkülasyonu. soğuk havanın özkütlesi daha ağırdır, sıcak hava ise hafiftir ve yükselir. bizim istediğimiz de tam olarak bu. alta üflenen bir soğuk havanın yarattığı pozitif basınç ortamdaki sıcak havanın klimaya doğru yer değiştirmesini sağlayacak. ortam alttan üste doğru soğuyacak. sıcak hava üstte kalacak, bakır borudaki sıvıyı gaz haline geri çevirecek, gaz dış üniteye gidip sıkıştırılarak sıvı forma dönecek ve soğuyup geri gelecek.

4- bu yüzden radyatör petekleri yerde, klima üniteleri tavandadır. ısıtmayı da yerden yukarı doğru yaparsınız. ve eğer soğuk havayı yere üflemez veya duvara üflerseniz bu sirkülasyonu bozup türbülans yaratırsınız. odayı istenilen soğukluğa getirmek olması gerekenden daha uzun sürer. klimaya gaz soğuk dönerse de kompresör ekstra enerji harcar. hatta en yüksek enerjiyi de bu senaryoda harcar. bu sebeple soğutulacak ortama uygun kapasitede ünite seçilmesi gerekir. düşük kapasitede gaz fazla ısınıp kompresör sıkıştırmak için daha çok zaman harcayarak daha çok enerji tüketecek, yüksek kapasite ise sıvının tamamı gaz formuna geçmeden kompresöre döndüğü için kompresör aşırı zorlanacak ve aşırı güç tüketecektir. hatta yanabilir bile. bazı vrf sistemlerinde minimum çalışma kapasitesi vardır bu yüzden. %20 kapasitenin altında çalıştıramazsınız.

d- closure

1- mantığı anladıysanız klimanın “ısıtma” açısından doğru bir tercih olmadığını da anlamışsınızdır.

2- lütfen artık şuraya “önce 28 sonra 25 dereceye alırsanız daha az enerji harcar” gibi şeyler yazmayın rica ediyorum.