Kurşuna Dizilerek İdam Edilen Eski Romanya Diktatörü: Nikolay Çavuşesku

1918-1989 yılları arasında yaşayan, ömrünün son 15 yılında Romanya Cumhurbaşkanı olan diktatör Nikolay Çavuşesku'nun hayat hikayesi.
Kurşuna Dizilerek İdam Edilen Eski Romanya Diktatörü: Nikolay Çavuşesku

26 ocak 1918 yılında küçük bir köyde dünyaya gelen ceausescu, dokuz çocuklu fakir bir köylü ailenin çocuğuydu. babası tarım ve hayvancılığın yanında terzilik de yaparak ailenin geçimini sağlamaya çalışıyordu. koy okulunda 11 yaşına kadar eğitim gördükten sonra aşırı dindar ve katı olan babasından kaçarak kız kardeşinin yanına, bükreş’e yerleşti.

bir ayakkabıcının yanında çırak olarak çalışmaya başladı. yanında çalıştığı ustası o zamanlar yasadışı olan komünist partinin etkin üyelerinden biriydi. ceausescu da küçük yaşına rağmen kendisine komünist parti tarafından verilen ufak görevleri yerine getiriyordu. yaşı ilerledikçe daha önemli görevler almaya başladı ve polisle başı belaya girerek defalarca tutuklandı. 1936 yılında iki yıl hapis cezası aldı ve çıktığında 1947 yılında evleneceği ve politik yaşamı boyunca kendisine destek olacak olan eşi elena petrescu ile tanıştı.


hapisten çıktından tekrar tutuklanarak hapse atıldı ve ikinci dünya savaşı boyunca hapiste kaldı. bu yıllarda romanya’nın ilk komünist başkanı olacak olan gheorghe gheorghiu-dej ile ayni hücreyi paylaştı ve onun himayesi altına girdi.

ikinci dünya savaşı’nın ardından 1947 yılında komünistler romanya’da hakimiyeti ele aldıklarında önce tarım bakanı ve sonra da milli savunma bakanlığı görevlerine getirildi. 1965 yılında gheorghiu-dej öldüğünde komünist parti içindeki çekişmelerden yararlanarak partinin ve romanya’nın başına geçti.

görevde olduğu sure boyunca bati avrupa’ya ve amerika birleşik devletleri’ne karşı açık bir politika izleyerek demir perdenin dışında konumlanmaya çalıştı. 1966 yılında ülkenin nüfusunu arttırmak için kürtajı yasakladı ve en az on çocuk doğuran annelerin kahraman ilan edileceğini bildirdi. yükselen boşanma oranlarını düşürme için boşanmayı zorlaştırıcı yasalar çıkardı.


1968 yılında çekoslovakya’nın sovyetler birliği tarafından işgal edilmesini protesto etmesi ve sovyetlerden bağımsız bir politika yürütmesi varşova paktı’nı dağıtılması için batinin eline koz verdi. bati bloğu romanya’yı fonlamaya başladı ancak bu fonlar romanya ekonomisini olumsuz etkiledi ve 13 milyar dolarlık borcu ödemekte zorlanan romanya’nın ileride dış borç almasını engelleyen bir anayasa değişikliği referandumu düzenledi. bu borç 1989 yılında, ceausescu devrilmeden önce tamamen ödenebildi.

1989 yılında gösteriler ilk olarak timisoara kentinde macar kökenli bir pastörün görevden uzaklaştırılması üzerine başladı. yerel halk tarafından başlatılan gösterilere romanyalı öğrenciler de katılmasıyla olaylar büyüdü ve askerlerin sivil halkın üzerine ateş açmasıyla çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. olayların başka şehirlere yayılması ve durumun ciddileşmesi üzerine televizyon konuşması yaparak dış güçlerin ülkenin egemenliğini tehdit ettiğinden bahsederek halktan destek istedi.


22 aralık 1989 yılına gelindiğinde savunma bakanının intihar ettiği haberi medya tarafından duyuruldu. bunun bir intihar değil cinayet olduğunu düşünen ceausescu ordunun başına kendisi geçerek orduyu yönetmek istedi ancak komutanlar kendisine artık bağlılık hissetmiyorlardı ve askerlerini ona sadik tutmak gibi bir caba içine girmediler. son bir kez halka hitap etmek isteyen ceausescu toplanan kalabalığın kendisine tas fırlatması üzerine başkanlık binasına sığındı. artık korumasız olan binaya göstericiler rahatlıkla girerek başkanı ve karisini aradılar ancak çift helikopterle snagov’daki konutlarına kaçmayı başardılar. pilota ordu tarafından inme talimatı verildi ve eşiyle birlikte polis tarafından yakalanarak orduya teslim edildi.


ulusal kurtuluş cephesi tarafından yasadışı mal edinme ve soykırım suçlarından yargılanan ceausescu ve eşi idama mahkum edildi. yüzlerce gönüllü askerden dört tanesi tarafından kurşuna dizilerek eşiyle birlikte öldürüldü. 

https://en.wikipedia.org/wiki/nicolae_ceau?escu