Limonatanın 12. Yüzyıla Uzanan Tarihi

Tarihteki ilk limonatayı kim, ne zaman yaptı ve içti? İşte limonatanın tarihi.
Limonatanın 12. Yüzyıla Uzanan Tarihi

"limonata benzeri içeceklerden ilk kez yazılı olarak bahsedilmesi, 12. yüzyılda hekim ibn jumay tarafından yazılan ve sadece limon suyunu değil, meyveleri, bitkileri ve baharatları da içeren bir dizi içecek tarifi yazan arapça bir risale olan on lemon, its drinking and use'dan (limon, içilmesi ve kullanımı üzerine) gelmektedir. jumay limonatayı sağlığa faydaları nedeniyle tavsiye etti ve bu ün, şeker ve limon ile birlikte onu avrupa'ya taşıdı.

içeriğindeki malzemelerin maliyetli oluşu, başlangıçta zenginlere ve hastalara hitap ediyordu. ancak limonata uzun süre hasta odalarına hapsedilemedi ve 17. yüzyıla gelindiğinde paris, içeceği sırtlarına bağladıkları özenle hazırlanmış tanklardan satan gezgin limonata satıcılarıyla doldu.

alkol olmadan tek başına içilebilecek kadar hoş olan limonata, ılımlılık hareketinin bir simgesi haline geldi. 1877'den 1881'e kadar first lady olan lucy webb hayes, beyaz saray'da alkol servisini reddettiği için "limonata lucy" lakabını taşıyordu. ayrıca, şeker, limon ve sitrik asitten oluşan kuru bir karışım olan "portatif limonata", askerler ve sınırdaki insanlar tarafından taşınabiliyor ve kötü suyun tadını da gizleyebilen serinletici bir içecek olarak kullanılabiliyordu.


limonatanın şişelenmesi de onu taşınabilir, içilebilir bir içecek haline getirdi. ancak bu önceden hazırlanmış çeşitler taze sıkılmış olanlara yetişmekte zorlanıyor; limon dilimlendikten sonra bir zamanlayıcı başlıyor, çünkü oksidasyon meyve suyunun narin lezzetini yok ediyor ve genellikle hoş olmayan acı notalar bırakıyor.

yüzyıllar boyunca sanatçılar limonata yapan ve satan insanları resmetmiş, çizmiş ve fotoğraflamışlardır. belki de bu, harika limonata yapmanın başlı başına bir sanat olduğunun (ya da birçok limonata satıcısının genç, güzel kadınlar olduğunun) kabulüdür.


mükemmel limonata yapmak için dünyanın dört bir yanından bazı ipuçları şu şekildedir

1. türk limonatasında bütün limon kullanılır. limon kabuğunu şekere rendeleyin ve kumlu bir toz haline gelene kadar karıştırın, ardından limon suyu ve suya ekleyin. beyaz kabukları üstüne koyun. elde edilen limonata tatlı ve hafif acıdır (iyi anlamda).

2. parislilerin limonataya yaklaşımı canlandırıcı bir şekilde kendin yap şeklindedir. citron pressé, içen kişinin kendi zevkine göre birleştirdiği basit şurup, su ve limon suyundan oluşan üç ayrı küçük sürahiden oluşur.

3. sumak, asidik notalarıyla bitkiye "limonata ağacı" lakabını kazandıran bir baharattır. şeker yerine sumak sade şurubu kullanıldığında benzersiz keskinlikte pembemsi bir içecek elde edilir. sumak şurubu tarifi, bir fincan şeker, bir fincan su ve üç yemek kaşığı sumağı şeker eriyene kadar ocakta kaynatmaktan oluşuyor. şurubu soğumaya bırakın, ardından kullanmadan önce bir kahve filtresinden geçirin.
eved sumak

4. portekiz ve kuzey afrika'da mazagran, limonatanın kahve içeren canlandırıcı bir versiyonudur. iki yemek kaşığı sade şurup ve üç ila dört yemek kaşığı limon suyu ile ¾ fincan soğuk demlenmiş kahveyi karıştırın. buzun üzerine dökün."

kaynak