Los Angeles Lakers Başkanı Magic Johnson Neden İstifa Etti?
magic johnson'ın istifa etmesi isabet olmuştur, sadece bu yaz yaptıklarını yazalım
- julius randle'ı serbest bıraktı, oyuncu sadece 9 milyon dolar karşılığında new orleans pelicans ile anlaştı, bu sezon yaklaşık all-star seviyesinde oynadı.
- brook lopez'i serbest bıraktı, oyuncu şu an lig lideri milwaukee bucks'ın ilk beş oyuncusu.
- brook lopez yerine shaqtin a fool mvp'si, ligin taşak oğlanı javale mcgee'yi aldı.
Shaqtin' a Fool: TNT kanalının Shaquille O'Neal konukluğundaki maç sonrası programı. Genellikle oyuncuların komik hal ve hareketleri ele alınır.
- lonzo ve lebron gibi sağlam oyun kurucuları varken şutu olmayan rondo'yu aldı. rondo'nun, t-shirt'ünde lebron is a bitch yazan bir taraftarla fotoğrafı var.
- yine şutu olmayan ve lebron'un en gıcık olduğu isimlerden biri olan lance stephenson'ı aldı.
- michael beasley denen esrarkeşi aldı. aslında basketbol oynamaya niyeti olsa free agent piyasasından alınan, lebron'a en uygun oyuncu buydu. sanırım bunun da lebronla arası iyi değil.
- sezon başında süre vermeyi düşünmedikleri zubac ve mcgee dışında pivot oyuncusu yoktu takımın, bundan dolayı tyson chandler alınana kadar kyle kuzma zaman zaman 5 oynamak zorunda kaldı ve haliyle performansı düştü.
özetle serbest bıraktığı oyuncular gayet iyi performanslar sergilerken, free agent'tan lebron james ile sorunlu ve oyun tarzı olarak lebron'a uymayan kişileri aldı. bu hamleleri yaparken ne bekliyordu acaba merak ediyorum.
Free agent: Boşta kalan, bir takımdan herhangi bir teklif almayan oyuncular için kullanılan bir terim.
bunlar dışında 2 sene önce yolladığı d'angelo russell bu sezon son anda da olsa all-star oldu. 2017 gibi efsane bir drafttan 2. sıradan lonzo ball balonunu seçti.
2017 draftında 2. sıradan sonra seçilen diğer oyuncular:
3. jayson tatum
5. deaaron fox
7. lauri markkanen
9. dennis smith jr.
14. donovan mitchell
19. john collins
22. jarrett allen
bu oyunculardan allen ve smith jr. dışındakiler büyük ihtimalle birkaç yıl içince all-star olacak. lonzo ne olacak göreceğiz, en azından fultz gibi bir tane 1st round pick (draftta birinci tur seçimi) kazandırır herhalde.
Johnson ve Lakers yönetimi hakkında daha detaylı bir yorum
johnson'ın girişimcilik başarısı ile takım yöneticiliği başarısı bir değildir. magic johnson'ın başarılı şirketlerdeki hissedarlığı los angeles lakers yöneticiliği için yeterli değildir. reklam yüzü olması ise hiçbir şey ifade etmez. insanlara güven veren biri olması, sempatik bir kişiliğe sahip olması lakers yöneticisi olması için yeterli bir özellik değildir.
aksine hamleleriyle lakers'a sadece eksi yazmıştır. efsane olması ve sempatik bir kişi olması sebebiyle (aksi ve ciddi larry bird'ün aksine) sürekli rakip takım oyuncuları ile ilgili övgülerde bulunup takımı tüm tampering (ayartma) dedikodularının içine atarak takımını rezil etmesini de ekleyebiliriz. ligde zaten herkesin herkesle yakın olması sinir bozucu bir hale gelmişken, giannis antetokounmpo'nun wojnarowski'yle yaptığı röportajda "kobe rakipleriyle yakın mıydı? peki garnett yakın mıydı? jordan?" diye verdiği cevap takdir toplarken sizin bir takımı tampering dedikodularına atmanız sadece antipati toplar. oyuncular da marka değerlerini korumak için tampering'in kralını yapan takıma gelmezler.
kendisinden beklenen şeyler çok büyük, biliyorum. hiç "d'angelo russell'ı veya julius randle'ı tutsaydı" geyiği de yapmayacağım. ama bir yönetici takımının yönüne karar verir, ona göre hamleler yapar. lakers'ın dümenini bile çevirememiş bir adam oldu magic. lakers yeniden yapılanma mı yapıyor? hayır ama kadrosunda 4-5 tane genç oyuncu var ve bunlara bu sezon bir kişi daha eklenecek. kafaya mı oynuyor? deniyor ama yapılan tüm hamleler kafaya oynamaktan uzak. takasla veya başka bir yolla yıldız oyuncu mu almaya çalışıyor? gene hayır, şubat'ta anthony davis olmadığında illa başkasını bağlardı ama bağlamadı, yazın demarcus cousins son ana kadar telefon beklemesine rağmen lakers görüşme bile yapmadı kendisiyle. 2019 serbest piyasası için el mi artırıyor? bu da hayır, lakers bu serbest pazara da son 5 sezondur 2017 haricinde girdiği gibi boş kadro ve ciddi maaş boşluğu ile girecek. bu modelin tutmadığı da artık herkesin malumu. e o zaman soruyorum, lakers ne yapıyor? koç kötü, getirilen oyuncular tanking yapmıyorsanız getirilmemesi gereken oyuncular, zamanında takas da yapılmıyor. ve buna yönetim hiçbir şekilde müdahale etmiyor. en basitinden yeniden yapılanma yapan takım lebron james getirmez, lebron james getiren takım yeniden yapılanmayı bitirir. lakers bu basit ayrımı bile başaramadı bu sezon, daha neyin yönetiminden bahsediyoruz?
magic bunun altından kalkamadı çünkü oyuncular "win now" (şimdi kazan) mentalitesinin gereği olarak sizden olacak şeyleri değil, olan şeyleri duymak istiyordu. (tişikirlir librin jimis vi kivin dirint) 2010'da lebron james'in karşısına oturan en ciddi iki takım chicago bulls ve miami heat'ti, bulls'da yıldız rose (o sezon mvp oldu), koç thibodeau (o ara iyiydi), deng, boozer gibi tamamlayıcılar vardı. miami'de ise arkadaşı ve rüştünü ispatlayan dwyane wade, pat riley (manyak ex koç ve yönetici, lebron istediği takdirde sahaya inme garantisi bile vermişti), chris bosh vardı. zaten lebron da bosh'ın imzalaması kesinleşinceye kadar miami'ye gitmedi (benzer bir senaryo 2014'te cavaliers 1.sıra hakkını alınca da yaşandı). 2016'da durant için boston celtics ve golden state warriors karşı karşıya geldi. warriors o sezonu 73-9'la bitiren takımdı (uzun uzun yazamayacağım), celtics ise müthiş koça ve yönetime sahip, müthiş rol oyuncularına sahip ve sistemine en uygun uzun olan al horford'ı getirmiş takımdı ve durant de lebron gibi hazır olanı seçti. böyle iki örnek varken, elde edilen 10 final (durant 2-lebron 8), 5 yüzük (lebron 3-durant 2) varken kimse potansiyele bakmaz. zaten bakmayacak da. magic johnson ve lakers'ın anlamadığı bu. lakers'ın ne kadar büyük bir camia olduğu hiçbir şey ifade etmiyor artık oyunculara. o büyüklük ancak iki takım eşit imkanlara sahipse devreye giriyor. yoksa adam her türlü üstün takıma gidiyor. zaten nba'e bir nebze olsun eşitlik getiren, nba'deki rekabeti artıran etkenlerden biri de bu. öbür türlü real madrid-barcelona gibi bir durum ortaya çıkar.
lakers'ın toparlamasının tek yolu daryl morey, sam hinkie, danny ainge gibi yeni sistemi kavramış, gerekirse elindekilerden fedakarlıkta bulunarak takımı doğru yola itecek birinin yönetici olması. vlade divac bile cousins takasına kadar 11 senedir playoff dışı kalan sacramento kings'i, demarcus cousins'ı kötü denilebilecek bir takasla yolladıktan 2 sene sonra batı'da en geç playoff dışı kalan takıma çevirdi. doğru olduğunu düşündüğü şey cousins'ı yollayıp üzerine koymaktı ve bu sezon meyvesini aldı. gelecek sezon bir aksilik olmazsa playoff'ta boy gösterecek takımlardan biri sacramento olacak, bu da o takas, getirdiği iyi koç dave joerger ve akıllıca seçtiği oyuncular sayesinde olacak.
lakers'ın bu örneğe bakıp ders alması lazım yoksa ertesi senenin sonu da şimdiden hüsran olur.