Marvel'ın Güzelliğini Tekrar Hatırlatan Guardians of the Galaxy Vol. 3'ün İncelemesi

Marvel Sinematik Evreninin (MCU) en güzel halkalarından Guardians, James Gunn'ın harika vedasıyla tamamlıyor üçlemeyi. Detaylara inelim.
Marvel'ın Güzelliğini Tekrar Hatırlatan Guardians of the Galaxy Vol. 3'ün İncelemesi

guardians of the galaxy vol. 3 , tam olarak 6 yıllık bekleyişin karşılığını fazlasıyla veren bir film. 2017 yılının 5 mayıs'ında vizyona giren serinin ikinci filminden sonra, merakla beklenen galaksinin koruyucuları vol. 3, marvel evrenindeki yerinin niye çok farklı olduğunu ispat edercesine özel bir film olmuş. yazının en başından şunu belirtelim, eğer marvel evrenine uzak biriyseniz ve de fantastik ögelerin bol olduğu bu tip hikayeler sizin için hiçbir anlam ifade etmiyorsa, lütfen bu filmden de "bi zahmet" uzak durunuz. çünkü filme olan ilginiz asla yükselmez ve daha filmin ilk 15 dakikasında sıkılırsınız. başından sonuna kadar kendi kitlesine oynayan ve kendinden talep edilen her şeyi bize fazlasıyla sunan bu filmi, neden çok sevdiğim hususunu, yazının devamında spoiler içerecek şekilde bahsedeyim...

Uyarı: Spoiler içerir.


**** aile olgusunun hollywood'da ne kadar önemli olduğu, hepimizin malumu. arkadaşları rocket için ölüm riskini göze alıp, kurtarma operasyonu düzenleyen ekibin seyircide duygusallık yaratması kaçınılmazdı. özellikle rocket'ın koğuş arkadaşının öldürülmesi ve tamamen cgi ile oluşturulan karakterlerin, izleyicinin göz yaşlarına sebep olması muazzamdı.

**** günümüzde hala birçok şirketin (özellikle lüks makyaj ve hijyenik malzeme satanlar) üretim aşamasında deney hayvanları kullanması, etik açıdan sıkıntılı bir durum. filmin kötü adamı the high evolutionary'nin deneylerinde kullandığı canlılar sadece hayvanları da kapsamıyor. insan dahil tüm canlıların evrimini hızlandırarak, tanrıcılık oynamaya kalkan kötülüğün eleştirisi, çok değerli bir mesaj taşıyor.


**** filmin 2 saat 30 dakikalık süresinin özellikle ilk bir saatinin nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. çünkü görsel şölen daha ilk 1 saatteki haliyle bile bir çok filmden daha önde. özellikle bir tür biyolojik form olarak oluşturulan "organik uydu / üs merkezi" orgocorp sahneleri, imax'te inanılmaz bir deneyim sunuyor. bilim kurgu severleri orgazm etme potansiyeli bulunan bu sahneler, inanılmaz güzellikteydi. filmi 3d olarak izleyenler, üç boyutlu sinemanın avantajını en çok bu sahnede hissedeceklerdir.

**** bilim kurgu filmlerine aşık olan ve kubrick'in tüm zamanların en büyük başyapıtı olan 2001 a space odyssey ini (1968) başucu filmi yapan biri olarak, filmde 2001'e yapılan göndermelerin müthiş olduğunu belirtmeliyim. 55 yıl öncesinde vizyona giren filmde kullanılan astronot kıyafetlerinin adeta replikaları, bu filmde de kahramanlarımıza giydirilmiş.

2001 Guardians

tabii 2001 ile olan bağlantı sadece uzay yürüyüşü ve astronot kıyafetleri ile sınırlı değil, aynı zamanda deneylerde kullanılan küçük çocukların, 360 derece anti-gravity yürüyüşleri de güzel bir gönderme. bu sahne 2001'de şu şekilde yer alıyordu:

2001 : uzay gemisi hostesinin 360 derece sahnesi


**** filmdeki nuh'un gemisi'ne yapılan gönderme, oldukça kompleks bir biçimde yapılmış. şöyle ki, tanrıcılık oynayan ve tüm varlıkları kusursuz ve en güçlü haliyle kendi anlamına katmayı planlayan kötücül karakter the high evolutionary, aslında tüm canlı hayatın kurtarıcısı olduğunu düşünüyor. ancak tüm varlıklar, yok olan gezegenden kaçarcasına, galaksinin koruyucuları sayesinde kurtulabiliyor. filmin son yarım saatine tekabül eden bu dev koşu, nuh tufanına benzetilerek, çok güzel çekilmiş.

**** koca yürekli başkan drax'in en sempatik halini bu filmde gördüm. deney için kullanılan ve sadece "joob joob" diyebilen çocuklar (star children) ile iletişime geçmeyi başarabilen, ayrıca onlar istedi diye filmin sonunda dev cüssesiyle dans eden harika bir karakter. filmde bu karaktere can veren dave bautista'yı, bu aralar o kadar çok filmde görüyoruz ki, sanırım kendisinin 3-4 tane kopyası var. oyuncunun bu kadar filme yetişmesi, hakikaten inanılmaz. ayrıca burada bahsettiğim joob joob kids / star child (joob = arkadaş), aynı meşhur müzisyen sia'nın küçüklük personasını canlandıran kıyafet ve saçla arz-ı endam ediyor.

maddie ziegler (sia'nın chandelier klibindeki kız)

**** filmin henüz ilk sahnesinde bir radiohead klasiği olan creep'in akustik versiyonunu duymak, beni çok mutlu etti. ayrıca filmdeki komedi ve eğlence unsurunu zaman zaman artıran, 80'lerin ve 70'lerin harika dans parçalarını dinlemek çok keyifliydi. ayrıca film bittikten sonraki mid-credits sahnede, yeni galaksi koruyucularından olan joob çocuğun müzisyen seçimi güldürdü; 180 derece zıt müzik anlayışını temsil eden britney spears ve korn :)

**** yeni takımda ekip lideri yüzbaşı rocket, esaretten kurtulan joob çocuk/star child phyla, gücün aydınlık tarafına transfer olan adam warlock, groot, cosmo the spacedog, kraglin'i bir arada görüyoruz. galaksinin yeni koruyucuları, kendilerine taarruza geçen varlıklara karşı enfes bir şekilde şahlanıyorlar. gazanız mübarek olsun a dostlar!

**** post credits sahne içinse, tüm yazıların bitmesini beklemeniz gerekiyor. bu sahne de çok önemli çünkü, peter quill büyükbabasıyla tekrar bir araya geliyor ve bizlere star lord'un döneceği söyleniyor. ancak tarihin belli olmadığı da belirtiliyor. dolayısı ile bizler star lord'un yeni ekibe katılıp katılmayacağını ve bu gerçekleşse de zamanını, şimdilik bilemiyoruz.

(film hakkında gözden kaçmış olabilecek 37 adet detayı barındıran yazıyı, filmi izleyenler mutlaka okusun. kaynak : insider.com)


james gunn'ın yönettiği galaksinin koruyucuları, şimdiden çok iyi bir marvel üçlemesi olarak, arşivlenmeyi fazlasıyla hak eden bir seri oldu. serinin üçüncü filmini hem yazıp hem yöneten james gunn'a seriyi sevenler ve böylesi harika bir filmi deneyimleyenler olarak, ne kadar teşekkür etsek az. ben üçüncü filmin, çok iyi bir devam filmi olduğunu ancak yine de serinin birinci filmi seviyesinde olmadığını düşünüyorum. elbette bu üçlemenin nefis bir şekilde tamamlandığını ve bu devirde bundan iyisinin "şamda kayısı" olduğunu söylemeden geçmek olmaz.