NATO Üyeliği İçin Türkiye ile Polemiğe Giren İsveç, Türkiye Seçimlerine Nasıl Bakıyor?

İsveç'in güncel köşe yazılarından biri, bu konuya ışık tutacak nitelikte.
NATO Üyeliği İçin Türkiye ile Polemiğe Giren İsveç, Türkiye Seçimlerine Nasıl Bakıyor?
iStock

isveç aftonbladet gazetesi yazarı wolfgang hansson'un ilginç bir yazısı var

seçim paradoksu: erdoğan'ın kazanması isveç'in nato şansını artırıyor başlıklı yazısında erdoğan seçilirse isveç'in natoya daha kolay girebileceğini yazmış. bugüne kadar herkes tam tersini düşünürdü. kılıçdaroğlu'nun isveç'in nato başvurusunu onaylayacağı söylenmişti ama bunun için meclis çoğunluğunu kazanıp onayı gerekiyordu. erdoğan ikinci tur seçimleri kazanırsa neler olabileceğini yazmış:

"erdoğan ikinci tur seçimleri kazanırsa parlamentoyu kontrol edecek. yeniden seçim, erdoğan'a beş yıl daha iktidar verir. o zaman artık abd'ye ve batı'ya karşı koymaya cesaret ettiğini kendi seçmenine gösterme ihtiyacı duymuyor. nato meselesi erdoğan için önemini biraz kaybediyor.

kararsız türkiye cumhurbaşkanı, önemli konularda utanmadan pozisyon değiştirebileceğini geçmişte birçok kez gösterdi.artık onun da güçlü nedenleri var.

erdoğan, isveç'in nato'ya girmesini onaylarsa, karşılığında çok rağbet gören amerikan f-16 uçaklarını satın alma şansı yüksek. türkiye'nin halihazırda sahip olduğu f-16 filosunun modernizasyonu anlamına da gelen bir anlaşma.

ülkenin güvenliği için pkk'lı olduğu iddia edilen bazı teröristlerin isveç'ten sınır dışı edilmesinden çok daha önemli bir şey."

ve son paragrafta eklemiş

"türkiye'deki neredeyse tüm önemli medyanın kontrolünü ele geçirdi. bu, erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında çok daha fazla ilgi gördüğü anlamına geliyor. ayrıca kendisine meydan okuyanları hapse atarak veya mahkemeler aracılığıyla kaçmalarını engelleyerek ortadan kaldırdı.

haber yaparken, batı medyası türkiye seçimlerini bir avrupa ülkesindeki normal bir demokratik seçimmiş gibi ele alma eğiliminde.

muhtemelen oylama süreci makul ölçüde demokratiktir, ancak erdoğan'ın en başından itibaren normal bir demokraside asla kabul edilemeyecek çok büyük avantajları vardır.

bu nedenle kılıçdaroğlu'nun ikinci tur seçim şansı çok düşük. isveç'in nato üyeliği için muhtemelen iyi ama türkiye için çok kötü."

yazının tamamı için: https://www.aftonbladet.se/…okratiskt-val-som-andra