Nazi Almanyası'nda Birçok Dev Projeye İmza Atan İnşaat Birimi: Todt Teşkilatı

Fritz Todt adlı bir Nazi mühendis tarafından kurulan ve kendisinin ismini alan Todt Teşkilatı, Nazi Almanyası döneminde birçok inşaat projesine imza attı.
Nazi Almanyası'nda Birçok Dev Projeye İmza Atan İnşaat Birimi: Todt Teşkilatı

siegfried hattı, atlantik duvarı gibi muazzam projelere imza atan nazi almanyası'nın inşaat işlerinden sorumlu birimidir todt teşkilatı. organisation todt olarak bilinir ve kısaltması ot'dir.

todt örgütü'nün kurucusu aynı zamanda bir general olan mühendis fritz todt'tur. fritz todt, adolf hitler tarafından ulaşım ve savunma örgütü kurmakla görevlendirildi ve yol yabdı... almanya'yı almanya yapan "autobahn" projelerini uygulamaya geçiren işte bu fritz todt'tur. 

Fritz Todt

fritz todt'un işe önce otoban yapımından başlamasının sebebi, nazi almanya'nın ikinci dünya savaşında başlatacağı işgal harekatları için hitler'in kusursuz bir ikmal organizasyonunu öngörmesidir. ve todt'un inşa etmeye başladığı otoban projelerinde 1936 yılına gelindiğinde tam 270 bin işçi çalışıyordu...

fritz todt sadece autobahn yapmakla kalmadı, ülkenin en ücra köşelerine demiryolu hatları inşa etti ve savaşın başlaması ile birlikte almanya'daki otoban ve demiryollarını nazilerin işgal ettiği ülkelerin mevcut yollarının iyileştirmesini yaparak bunlarla entegre etti.

todt örgütü'nün ulaşım projelerinden sonra en önemli dev projesi siegfried hattı'dır. almanya'nın batı sınırlarının savunulması amacıyla fransızların maginot hattı'nın karşısına inşa edilmiş olan bu hatta almanlar westwall demişlerdir. bu hat 630 km'den fazla uzunluğa sahip olup 18.000'den fazla sığınak, tünel ve tank tuzağına sahiptir.


todt örgütü'nün bir başka dev projesi atlantik duvarı'dır. atlantik duvarı iskandinavya kıyılarına yapılacak olası bir ingiliz çıkarmasını engellemek için başlatıldı, daha sonra hollanda ve fransa kıyıları boyunca büyütüldü. atlantik duvarı'nın fransa kıyılarında kalan bölümünün inşasında 1 milyondan fazla esir fransız işçisi çalıştırıldı.


atlantik tahkimatları muazzam kıyı silahları, havan topları ve topçu kuleleri içeriyordu ve binlerce alman askeri bu savunma mevzilerine yerleştirildi.  bugün, birçok yapı tahrip olmuşyıllar içinde yıkılmış olmasına rağmen, atlantik duvarı kalıntıları inşa edildiği tüm ülkelerde bulunmaktadır.


bakınız çok önemli bir gerçek de şu ki, yukarıda da bahsettiğim üzre atlantik duvarı'nın inşasında 1 milyondan fazla fransız esir çok ağır şartlarda çalıştırılmış binlercesi hayatını kaybetmiştir. lakin aynı atlantik duvarı'nın inşası sırasında fransız inşaat firmaları ile de çalışılmış ve bu firmalar bu işten çok ciddi paralar kazanmıştır.

todt örgütü'nün en büyük projelerinden biri de denizaltı sığınaklarıdır. bunlardan en büyüğü yapımına bremen'de başlanmış olan lakin tamamlanamayan valentin denizaltı üssü'dür. bu üs hem u boot sığınağı hem de denizaltı fabrikası olarak tasarlanmıştı, lakin 1945'te yapılan hava saldırılarında çok büyük zarar gördü ve tamamlanamadan savaş sona erdi.


valentin dışında naziler, avrupa'nın pek çok yerine denizaltı sığınakları inşa etmişler ve savaş boyunca bunları kullanmışlardır. bunlardan bazıları:

trondheim denizaltı üssü - norveç


bordeaux denizaltı üssü - fransa


brest denizaltı üssü - fransa


lorient denizaltı üssü - fransa


todt'un adriyatik kıyılarında yaptıkları denizaltı sığınakları 90'lı yıllara kadar hala kullanılıyordu. örneğin; brac'daki bir denizaltı sığınağı - hırvatistan:


todt örgütü ayrıca manş denizinde işgal ettikleri channel adaları'na da müthiş inşaatlar yapmışlardır. channel adalarını özellikle guernsey'i fevkalade bir şekilde donatmışlar, gözlem kuleleri, top bataryaları, tüneller inşa etmişlerdir.

yukarıda da bahsettiğimiz üzre todt örgütü emek gücünü savaş esirlerinden ve işgal ettikleri ülkelerin iş gücünü sömürerek elde etmişlerdir. 1936-1945 arası todt örgütü'nde toplam 3.5 milyon kişi çalışmış ve nazilerin bugün bile ayakta olan bu mega yapılarını inşa etmişlerdir.


todt, işgal ettikleri ülkelerin iş gücünü sadece inşaat yapmak için kullanmıyordu, bu iş gücünü aynı zamanda almanya'daki silah sanayi fabrikalarında da çalıştırıyor, yine bu fabrikaların inşaatlarında bu iş gücünü kullanıyorlardı.