Naziler Gerçekten Sosyalist miydi?

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya bildiğimiz kısa adıyla Nazi Partisi, gerçekten adında yer aldığı gibi sosyalist bir siyasi parti miydi?
Naziler Gerçekten Sosyalist miydi?

naziler sosyalist miydi? hayır, anladığımız anlamda değil ve 1934'ten sonrası için, kesinlikle değil. ancak bu iddiayı tam olarak ele almak için partinin doğuşuyla başlamak gerekir.

1919 yılında anton drexler adında münihli bir çilingir deutsche arbeiterpartei'yi (dap; alman işçi partisi) kurdu. siyasi partiler almanya'da hala nispeten yeni bir olguydu ve 1920'de nationalsozialistische deutsche arbeiterpartei (nsdap; nasyonal sosyalist alman işçi partisi ya da nazi partisi) olarak yeniden adlandırılan dap, weimar cumhuriyeti'nin ilk yıllarında nüfuz için yarışan birkaç uç oyuncudan biriydi. adolf hitler'in çabaları olmasaydı, nazilerin bavyera dışında tanınmak için mücadele eden bölgesel bir parti olarak kalması tamamen olasıdır. hitler partinin kuruluşundan kısa bir süre sonra partiye katıldı ve temmuz 1921'e gelindiğinde nazi siyasi ve paramiliter aygıtlarının neredeyse tamamını kontrol altına aldı.

hitler'in dilin değerini anladığını söylemek çok büyük bir eksiklik olur. propaganda onun iktidara gelmesinde önemli bir rol oynadı. bu amaçla, nasyonal sosyalist alman işçi partisi gibi bir ismin önerdiği ilkelere sözde hizmet etti, ancak birincil - hatta tek - odak noktası, ne pahasına olursa olsun iktidara ulaşmak ve ırkçı, yahudi karşıtı gündemini ilerletmekti. kasım 1923'te beer hall putsch'un başarısızlığa uğramasının ardından hitler, hedeflerine ulaşmak için weimar hükümetinin sallantıda olan demokratik yapılarını kullanması gerektiğine ikna oldu.

sonraki yıllarda otto ve gregor strasser kardeşler, hitler'in ırkçı milliyetçiliğini acı çeken alt orta sınıflara hitap eden sosyalist retoriğe bağlayarak partiyi büyütmek için çok şey yaptılar. strasser'ler bunu yaparken nazi hareketini geleneksel bavyera tabanının ötesine taşımayı da başardılar. ancak 1920'lerin sonlarına gelindiğinde, alman ekonomisi serbest düşüşteyken, hitler açıkça sosyalizm karşıtı politikalar izlemek isteyen zengin sanayicilerin desteğini almıştı. otto strasser kısa süre içinde nazilerin ne sosyalistlerin ne de işçilerin partisi olduğunu anladı ve 1930'da anti-kapitalist schwarze front'u (kara cephe) kurmak üzere ayrıldı. gregor nazi partisi'nin sol kanadının lideri olarak kaldı ama partinin ideolojik ruhu için kura çekilmişti.

hitler, alman muhafazakâr ve milliyetçi hareketlerin liderleriyle ittifak kurdu ve ocak 1933'te almanya cumhurbaşkanı paul von hindenburg onu şansölye olarak atadı. hitler'in üçüncü reich'ı doğmuştu ve tamamen faşist bir karaktere sahipti. iki ay içinde hitler, etkinleştirme yasası ile tam diktatörlük gücüne ulaştı. nisan 1933'te komünistler, sosyalistler, demokratlar ve yahudiler alman kamu hizmetlerinden tasfiye edildi ve ertesi ay sendikalar yasaklandı. temmuz ayında hitler kendi partisi dışındaki tüm siyasi partileri yasakladı ve alman komünist partisi ile sosyal demokrat parti'nin önde gelen üyeleri tutuklanarak toplama kamplarına hapsedildi. hitler, nazi devriminin siyasi karakteri hakkında herhangi bir soru işareti kalmaması için gregor strasser'in öldürülmesi emrini verdi ve bu eylem 30 haziran 1934'te uzun bıçaklar gecesi'nde gerçekleştirildi. nazi partisi'nde sosyalist düşüncenin kalan tüm izleri yok edilmişti.