Neden Bazı Kıyafet Modellerinin Fotoğrafları Alıştığımızdan Çok Daha Kötü Oluyor?
modellerin garip çıktığı giyim fotoğrafı çekimleri tahmin ettiğinizden daha zor ve biraz da bezdirici bir süreçtir. çekimler sırasında bir veya birkaç model, sürekli hiç durmadan kıyafet değiştirerek kamera karşısına geçer. ortalama bir kıyafet modelinin fotoğraflanması (önden, arkadan, yandan üçer poz) giyim süreciyle birlikte yaklaşık 10 dakikadır. bu da, saatte sadece 6 kıyafet modelinin "özenerek" çekilebileceği anlamına gelir.
eğer o gün içinde fotoğraflamanız gereken kıyafet miktarı 100 ise, bu sizin ve modellerin çok daha hızlı çalışması sonucunu doğurur. yani model apar topar kıyafeti giyer, kamera karşısında duruşuna vs pek özen göstermeden önünü arkasını, yanını vs döner, fotoğrafçı da pat pat pat flaşları patlatır geçer.
niçin böyledir?
Not: Yazı 2013 tarihli. Fiyatları ona göre değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
ortalama isimsiz bir iç çamaşırı mankeni 200-300 tl civarında para alır. ancak fotoğraflanacak kıyafetler tanga ve transparan içeriyorsa, modelin fiyatı 500 liraya çıkar. bunun üzerine bütün gün kiralanacak olan stüdyo parasını (ucuzu ama iyisi 1.000 lira) ve fotoğrafçının ücretini (o da en az 1.000 lira) eklerseniz, bir fotoğraf çekim maliyeti günlük minimum 2.500 liraya gelir. bu verdiğim rakamın minimum meblağ olduğunu hatırlatayım.
ek olarak kimi kıyafetler için geniş kalçalı, kimileri için küçük göğüslü, kimileri için büyük göğüslü modellere ihtiyaç duyulur. ancak her ek model ek maliyet anlamına gelir. işte bu nedenle firmalar yüzlerce giyim ürününün çekimini bir iki standart beden modelle, bir iki güne sığdırmaya çalışırlar. bu da, sabah gayet güzel başlayan çekimin öğleye doğru cıvıması, mankenlerin yorgunluktan pert olması, stilistin ve fotoğrafçının "bitse de gitsek" moduna girmesiyle sonuçlanır.
ara vermeden yapılan çekim ve patlayan flaşlar sinir sisteminizi etkiler. başınız döner, mideniz bulanmaya başlar. sürekli ayakta durmak tansiyonunuzu düşürür. o nedenle tam gün süren stüdyo çekimlerinde stilistlerin ve mankenlerin bayılması, midesinin bulanıp kusması veya bildiğin hastanelik olması normal, sıradan olaylar arasında yer alır.
dolayısıyla bir süre sonra ortaya bu tür fotoğraflar çıkmaya başlar
manken duruşuna bakmaz, fotoğrafçı iyisinden 3-4 çekim yapmak yerine her kıyafet için tek kare çekmeye başlar vs vs... ben bazı modellerin fotoğraflarında "bir bitmedi amk" bakışını görüyorum. büyük ihtimalle sabah 9'da başladığı fotoğraf çekiminin 6, 7. saatinde, 50. kıyafeti giymiş, artık şaftı kaymış, sinirleri zıplamış, artık ayakta duracak hali bile kalmamış durumda...
yüzüne bakmaya doyamayacağınız, enfes ficutlu taş gibi modellerin ne fotoğrafları var elimde bir görseniz, konuyu net anlarsınız ya, neyse uzatmayayım...