Nostalji Yaşamak İsteyenlere: God of War'ın, İlk Oyununda Yaşattığı Heyecan ve Yenilikler

2005'ye yayınlanan ve PlayStation 2'nin gelmiş geçmiş en iyi oyunları arasında gösterilen God of War'u 16 yıl sonra geriye şöyle bir bakıp inceliyoruz.
Nostalji Yaşamak İsteyenlere: God of War'ın, İlk Oyununda Yaşattığı Heyecan ve Yenilikler

teknoloji çok hızlı ilerliyor, zaman su gibi akıp geçiyor. pandemi nedeniyle olağanüstü bir yıl haline dönüşen 2020’nin sonuna geldik sayılır. covid-19’un gölgesinde yeni nesil sony playstation 5 ve microsoft xbox series x konsolları bizimle buluşuyor ve oyun deneyimimiz jenerasyon değiştiriyor.

yeni konsolların gelişinin şerefine, şöyle bir geçmişlerine baktığımızda onlarla özdeşleşmiş bazı oyunlar gelecektir aklımıza. bu oyunların bir kısmı her yeni konsol jenerasyonuyla birlikte değişim geçirdi ve yeni bir yüzle tekrar tekrar karşımıza çıktı.
bu oyunlar arasında bir çoğumuz için god of war‘un yeri ayrıdır. playstation 5 için geliştirilen yeni bir oyunla karşımıza çıkmaya hazırlanan god of war, yıllardır sürdürdüğü kalitesiyle sony’nin en önemli fikri mülkleri ve “konsol aldıran” oyunları arasında kalmayı başardı.

god of war ve ben

üstte belirttiğim gibi ilk olarak 2005 yılında playstation 2’lerimizde karşımıza çıkan ve o günden bugüne tam 15 yıldır playstation oyuncularının gözbebeği mertebesine yükselen serinin doğuş oyunu olan god of war, 2009 yılında yayımlanan god of war collection paketiyle playstation 3 oyuncularının da beğenisine sunulmuştu.

ta playstation 2 zamanlarından beri istediğim ama bir türlü kısmet olmayan bir arzuydu benim için god of war’u bitirmek. en nihayetinde uzun bir zaman dilimine yayarak olsa da serinin ilk oyununu emektar ps3 konsolumda oynamayı ve bitirmeyi başardım. gözlerini hayata çoktan yummuş playstation 2 konsolum bugünleri görse eminim gözlerinden birkaç damla yaş dökülürdü.

herkes serinin playstation 5’e çıkacak yeni oyunundan gelecek haberleri beklerken, ben biraz geçmişe, serinin kökenlerine gitmek ve god of war’un çıkış oyunu hakkındaki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. uzun tutmayacağım, kısa bir inceleme yapıp oyuna genel hatlarıyla değindikten sonra yazıyı noktalayacağım.


god of war - yepyeni bir aksiyon oyunu

2005 yılını baz aldığımızda god of war’un mükemmel bir aksiyon macera oyunu olduğunu söylememiz gerekiyor. harika dövüş mekanikleri, görkemli atmosferi, ürkütücü düşmanları, mitolojik karakterleri, başarılı müzikleri ve kasvetli mekanları ile tam bir görsel şölen god of war. kim bilir kaç playstation 2 ve playstation 3 kumandası bu oyun yüzünden parçalarına ayrılmıştır. oyuncuyu zorlayan ve soktuğu atmosferin içinde adrenalin bombardımanına tutan bir yapım god of war.

elbette günümüz bakış açısıyla baktığımızda gerek eskimiş grafikleri gerekse de kütük animasyonları ve hantal kontrol ara yüzü ile biraz eskidiğini kabul etmek gerek. fakat zamanı için gerçekten çok yenilikçi bir oyun olduğu su götürmez bir gerçek. her şeyden önce, kahramanıyla empati kurabileceğimiz bir intikam hikayesi barındırıyor. zaten bu sayede daha ilk saniyelerinde bizi avucunun içine alıyor god of war. bu ilişkiyi çoğumuzun ilgi ve merak duyduğu yunan tanrılarına kafa tutarak yapması oyunu gerçekten epik bir seviyeye yükseltiyor.


mitolojik bir şaheser

zamanı için yaratıcı oyun mekanikleri barındırdığını söylemiştim. içerisindeki bulmaca öğeleri, platform oyunundan hallice hoplama zıplamaları, zekice tasarlanmış büyü ve silah kombinasyonları, kombo metresi ve kratos’un karizması ile god of war geldiği noktayı fazlasıyla hak eden bir yapım.

bu övgüyle beraber, eleştirebileceğim birkaç nokta olacak. ilk olarak, oyunun altyazısı yok maalesef. oğlanı uyandırmayayım diye kısık sesle oynayınca birçok ara sahnede söylenenleri kaçırdım. aklınızda bulunsun, ikinci oyunda da altyazı yokmuş. üçüncü oyunda yapımcıların aklına geliyormuş… ayrıca, bazı platform mekanikleri tutarsız kamera açıları nedeniyle gereksiz acımasız bir hale bürünmüş. bu küçük sorunlar nazar boncuğu olsun diyelim ve devam edelim.

lafı fazla uzatmak istemiyorum aslında. 2005 yapımı god of war, çıktığı dönemde oyuncuların aksiyon macera oyunlarındaki beğeni çıtasını epey yükseltmiş bir oyun. sony’nin ne pc ne de xbox oyuncularına koklattığı ve bugüne kadar playstation’a özel (exclusive) tuttuğu god of war, sony bünyesindeki geliştiricisi santa monica studios’un dünya çapında tanınan bir firma olmasını da sağladı.


özetlemek gerekirse

god of war 2005 yılı için tek kelimeyle mükemmel bir oyun. 2020 yılı için ise türün meraklıları, üzerini toz kaplamış oyunlara ilgi duyanlar ve serinin geçmişini görmek isteyenler için keyifli anlar sunan bir yapım olarak dikkat çekiyor. her yeni oyunda, çıktığı dönemin oyuncu eğilimlerini ve trendlerini göz önünde bulundurarak değişim ve gelişim göstermesi, santa monica’nın god of war özelindeki bir diğer başarısı olarak ön plana çıkıyor.

yazıyı noktalarken god of war’a doyamadığımı söylemeliyim. dinozor ps3’ümde god of war 2 ile yeni bir maceraya açıldım bile. onu da sindire sindire oynuyorum. bitirdikten sonra, onu da kısa bir inceleme yazısı ile değerlendirmeyi planlıyorum. fakat durmaya niyetim yok. god of war 3 ve herkesin öve öve bitiremediği yeni nesil god of war’a ps5 oyunu gelmeden bakmak istiyorum. dolayısıyla, benden god of war’a dair yeni içerikler görmeye hazır olun!

bekle bizi olympos dağı!

kaynak: https://duslerdengercege.com/…1/19/god-of-war-2005/
medium: https://gurlino.medium.com/…i̇lk-oyunu-6c3058d5ef6e