Nükleer Santrallerini Kapatan Almanya'nın Girdiği Enerji Krizinin Özeti

Son nükleer santrallerini de kapatmaya hazırlanan Almanya'nın enerji konusunda sıkıntıları var...
Nükleer Santrallerini Kapatan Almanya'nın Girdiği Enerji Krizinin Özeti
iStock

almanya, 15 nisan cumartesi akşamı itibarıyla kalan son 3 nükleer santralını de kapatacak

bu santraller emsland, neckarwestheim 2 ve işar 2 santralleri. sadece bu 3 santral bile geçtiğimiz yıl almanya’nın elektriğinin %6’sini karşılamış durumda. 2009 yılında elektriğinin %30-32 kadarını nükleer enerji’den karşılayan almanya’nın son 12 senede 19 nükleer santralın tamamını kapatmasıyla birlikte ülke tamamiyle yenilenebilir enerjiler, kömür ve rus doğal gazı‘na (north stream 1 ve 2) bağımlı hale gelmiş durumda.

geçtiğimiz yıl rusya ukrayna savaşının çıkmasından sonra batının rusya’ya sert bir tavır almasıyla beraber almanya‘da doğal gazının %70’ini karşıladığı rusya kaynağından vazgeçmek durumunda kaldı. bu almanya’nın doğalgaz rezervlerine ciddi bir darbe vurmuş olsa da 2022-23 kişi nispeten kolay bir şekilde atlatıldı 2023-24 kişinin ise nasıl geçeceği halk arasında merak konusu.

kömür santralleri yüksek karbon salınımından dolayı doğaya zararlı olduğu için tercih edilmiyor ve yeşiller partisi tarafından 20 senedir sürekli halka kapatılacakları sözü veriliyor. buna rağmen yaşanan enerji krizinde bu santraller bizzat hükümetteki yeşiller tarafından tekrardan devreye alınıp bir %30’lük katkı sunmak durumunda kaldılar, ki karbon salınımı sıfıra yakın olan nükleer santrallerin kapatıldığı bir ortamda kömür santrallerinin tam kapasite çalışması halk tarafından endişeyle karşılanıyor ve yoğun şekilde eleştiriliyor.


yenilenebilir enerjiler ise maalesef son 10 senede beklenen performansı gösteremedi

almanya hala tam gaz rüzgar türbinleri inşa etmeye devam etse de bu türbinler çeşitli nedenlerle asla tam kapasite çalışamıyor ve almanya gibi 80 milyonluk bir endüstri ülkesinin enerji ihtiyaçlarına karşılık vermekten çok uzaklar. yeşiller'in ve spd'nin evdeki hesabı malesef çarşıya uymadı. dahası bu türbinlerin gerek kapladığı alan, gerek inşa ve bakım onarım giderleri, gerekse yüksek yatırım maliyetleri göze alındığında almanya’da elektrik fiyatlarının son senelerde neden 2-3 katına çıktığını anlayabiliyoruz.

ilginç bir anektod; almanya nükleer santrallerini kapatmasıyla beraber hali hazırda 58 tane nükleer santralı bulunan ve 2 tane inşa ve 6 tane de planlama aşamasında olan fransa'dan elektrik satın almaya başladı. insanların bugün en çok eleştirdikleri şeylerden birisi de özetle bu "kendi santrallerimizi kapattık ama aynı teknolojiyle üretilen elektriği bu sefer komşulardan alıyoruz" diyorlar.

velhasıl, almanya'da enerji konusu her sene daha da saçma sapan bir yere doğru gidiyor. fiyatlar cep yakmaya başlayınca insanlar yavaş yavaş meseleye uyanmaya da başladılar ancak yine de bu saçma politikadan geri dönmek için artık çok geç. yeşiller partisinin amiral gemisi nükleer karşıtlığıdır ve 30 senedir şeytanlaştırdıkları nükleer enerjiye tekrardan geri dönüş yapmaları bu nedenle imkansızdır. diğer partilerden ise csu biraz da muhalefette olmanın verdiği rahatlıkla her ne kadar pro-nükleer bir politika izliyorsa da 2011'de fukushima'nın rüzgarıyla energiewende kararını alarak bugüne giden yolu açanın yine cd-csu angela merkel hükümeti olduğunu unutmamak gerek.

almanya’da kapanan nükleer santraller ile ilgili ard güzel bir belgesel hazırlamış. almancası olmayanlar için özetle diyor ki “tüm avrupa ülkeleri bu teknolojiye yatırım yapıp yeni santraller inşa ederken tek akıllı biz miyiz de santrallerimizi kapatıyoruz?“

video: deutschland schaltet ab - reportage & dokumentation - ard | das erste