Önüne Geleni Yok Etme İsteğine Neden Olan Değişik Bir Hastalık: Amok
amok kavramı daha çok güneydoğu asya bölgesi’ne özgü bir kontrolden çıkma, çıldırma, cinnet ve öz yıkıcı saldırı gibi durumları ifadelendirmek için kullanılır. malay dili‘nde kontrol dışılık, öldürme ve ölüm isteğine kapılma gibi bir anlama da sahip olan kelime juramentados kavramına da benzetilir. bu kavram ise, moro müslümanlarının ispanyol sömürgecilerine karşı daha çok kılıç ya da pala gibi silahlarla gerçekleştirdiği intihar saldırıları olarak bilinir.
amok, ağır bir depresyon döneminin kaynaklık ettiği ve şiddet, öldürme, intihar gibi eylemlerle tasnif edilen; kültüre özgü bir dissosiyatif bozukluk olarak sınıflandırılır. malezya, tayland, endonezya gibi ülkelerde ortaya çıkan amok, daha çok erkeklerde görülmektedir. bu vakalarda kişi kendisinin başına bir kötülük geleceğine inanarak harekete geçmektedir. kişi genellikle tetikleyici bir olay yaşadıktan sonra saldırıyı gerçekleştirmektedir.
amok aynı zamanda malezya-endonezya dilindeki meng-âmuk sözcüğünden türemiştir. bu sözcük, öfkeli ve umutsuzca bir suçlama yapmayı ifade eder. amok koşuculuğunun, daha önce herhangi bir şiddet eylemi gerçekleştirmemiş kişiler arasındaki yaygınlığı da dikkat çekicidir. bu kişiler, fazla nüfuslu ve kalabalık alanlarda, geleneksel silahlarla eylemlerini gerçekleştirirler.