Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
altın kural; ona seveceği bir pencere önü bulun, içine dallarını sarkıtabileceği cam bir vazo içerisine oturun ve kendi haline bırakın..
aynen şu şekilde:
vazonun içi hep su dolu olmalı ve su seviyesi saksının bittiği hizaya yakın olmalı ama suyun içinde olmamalı. sadece kökler suda olacak. bu da zamanla oluyor, alır almaz dışarda kök pek olmaz..
özellikle yaz aylarında güneş ışığı direk vurmazsa iyi olur, indirek şekilde gelirse yaprakları sararmaz ama kışın direk gelse de sorun olmuyor.
orkidenize bu şartları oluşturduktan sonra hiç ellemiyorsunuz ve kendi haline bırakıyorsunuz. çiçeği düştükten sonra genellikle boş kalan çiçek dalının yaklaşık 20 cm bırakılarak kesilmesi önerilir. ben o şekilde yapmıyorum ancak çiçeğini döktükten sonra o dal kurursa son noktada müdahale edip kesiyorum. genellikle de aylarca ve hatta yıllarca o dal kurumuyor.. bırakın doğada olduğu gibi kendi kendine döksün kuruyan dallarını. aynı şekilde sararan yapraklara da dokunmayın bırakın kendisi karar versin ne zaman vazgeçeceğine o yapraktan..
bir süre sonra kendi döngüsünü oturttuğunu göreceksiniz yaklaşık 3-4 ayı buluyor genellikle.. sonra sürekli üstten yeni yaprak çıkıyor ve alttaki yaprak sararıp düşerken yeni bir çiçek dalı veriyor. benim orkidelerimin çiçekleri 3 ay kadar solmadan kalıyor, döküldükten 1-2 ay sonra da yeniden çiçek dalı veriyor.
ben herhangi bir dış kimyasal ilaç (çiçek çoşturan vs) kullanmıyorum. bir tek suladığım suyu musluktan kullanmıyorum. temiz damacana suyu ile suluyorum.
çiçekli günler..