Oyun Sektörünün En Büyük Değişimini Geçirdiği Zamanlar: PlayStation 3 Dönemi

PlayStation sadece bir oyun konsolu değil, günümüzdeki oyun anlayışının başlangıcını da temsil eden bir ikondu.
Oyun Sektörünün En Büyük Değişimini Geçirdiği Zamanlar: PlayStation 3 Dönemi

playstation 3 dönemi: oyun endüstrisinin en büyük değişimini geçirdiği dönem

hem acı hem de tatlı sonuçları oldu bu dönemin.

geçmişi inceleyince oyun sektörünün alışık olduğumuz şu anki haline nasıl dönüşüp gümbür gümbür geldiği görülüyor.

2004 yılında halo 2, pirates of the caribbean'dan fazla satınca gelmekte olan yeni sürecin ayak sesleri duyulmaya başlanıyor ve bu dönemde meşhur aaa oyun kavramı yaygınlaşıyor. büyük blockbuster oyunlarla diğerleri ayrılıyor. yayımcılar arasında bu oyun tipi norm olduktan sonra bütçelerin rahat on milyonlarca doları bulduğunu görüyoruz. artık böyle büyük yatırımlar yapmayan/yapamayan oyun geliştiricilerinin geride kalmaya başlamasıyla birlikte pazarda daha çok yer kaplamak isteyen herkes parayı tamamen bu oyunlara gömmeye devam ediyor.

AAA Oyun: Orta/büyük seviye bir yayıncı tarafından üretilen ve dağıtılan video oyunları için kullanılan ve genellikle daha yüksek geliştirme ve pazarlama bütçelerine sahip olan gayriresmî bir sınıflandırma.
Gears of War

oyuncu sayısının hızla arttığı bu dönemde "film gibi oyun", "sinematik deneyim" de dönüşüm geçirmiş ürünün odak noktası oluyor. çünkü hedef oyunları bir sinema yapımına yaklaştırmaktı. şayet bir ürününüzü heterojen yapıda olan toplumun geneline beğendirmek, pazarlamak kolay değil. bazı fedakarlıklar yapmalı, bazı kısımlarını kalitesini ve genişliğini azaltacak da olsa köreltmelisiniz. yani film endüstrisinin yaptığını yapmalısınız.

zaten bugün geldiğimiz riskleri minimize etme odaklı kopyala yapıştır oyun geliştirme kültürü bu dönemde doğuyor. malum büyük yatırım demek büyük risk demek. hiç kimse de on milyonları geçtim, yüz milyonlarca dolarının belirsizlik içerisinde kalmasını istemez. oyun sektörü tarihin bu kısmında oyunlar gerçekten inovasyon ve yeni fikirler konularında büyük bir darbe alıyor. o yeni gameplay fikri, çılgın hikayeler karakterler ve diğer her şey risk demek artık.stüdyoların ensesinde soluyor yayımcılar.

sinema sektörü konusuna geri dönersek

oyunlar artık sadece geliştirme açısından değil pazarlama açısından da filmlere yakınsamaya başlıyor. çünkü 2000'li yılların sonuna doğru oyunu yapmaya harcadıkları paranın 2-3 katını oyunları pazarlamaya reklamını yapmaya harcıyor bazı şirketler. yani ea gibi şirketlerin sürekli stüdyo kapatmalarının arkasında bir oyuna geliştirme ve pazarlama kollarında yüz milyonlar vermelerine rağmen oyunların başarısız olmaları var.

Call of Duty 4: Modern Warfare

sonuç olarak hem iyi hem de kötü yanları oldu bu sürecin

oyun oynayan kitle büyüdü, oyunlar daha akıcı pürüzsüz hal aldı, oyunculuklar ve senaryolar daha kaliteli oldu fakat aynı şekilde oyunlar kopyala yapıştır olmaya başladı, kimse ne oynanış ne de yeni fikirler konusunda risk alıyor.

önceki dönemlerde varolan yenilik peşinde koşan, farklı şeyler üretmekten korkmayan oyun yapımcıları da o 10 dolarlık zırh dlc'li atlarına bindiler ve gittiler...