Queen'in Gitaristi Olmasının Yanı Sıra Astrofizik Doktorasına Sahip Bir Bilim İnsanı: Brian May

Queen gitaristi May'in çok yönlülüğü yılların rock sohbetlerinde özel bir yer oluşturur. Gelin bunu biraz irdeleyelim.
Queen'in Gitaristi Olmasının Yanı Sıra Astrofizik Doktorasına Sahip Bir Bilim İnsanı: Brian May

herkes onu ünlü rock grubu queen’in efsanevi gitarcısı olarak tanıyor olabilir; ancak kendisi imperial college’de fizik ve matematik alanlarında çift anadal yapmış, matematik bölümünü birincilik ile bitirmiş bir bilim insanı.

astrofizik doktorasına sahip brian may, popüler bilim ve amatör astronomi alanında düzenlediği etkinliklerin yanı sıra, nasa’nın plüton’u araştırmak üzere gönderdiği “new horizons” uzay aracının kontrol grubunda yer almakta.

brian may, 19 temmuz 1947’de elektrik mühendisi bir ailenin tek çocuğu olarak ingiltere’nin hampton kentinde dünyaya gelir. may’in babası ve annesi, savaştan sonra concorde savaş uçakları için iniş sistemi inşa eden bir fabrikada çalışmaktadırlar. ancak babası için bu yeterli değildir. evlerinin garajını bir atölye haline getiren baba may, o dönemde yeni yaygınlaşan elektrikli araçların gizlice tasarımlarını edinip kendisi inşa eden, üretken bir insandır. evlerinde kullanmak üzere yaptığı araçlar arasında bir televizyon bile bulunmaktadır! böyle bir ortamda büyüyen küçük may’in elektronik eşyalara ve fiziğe meraklı olması şaşırtıcı değildir.


ancak ailenin elektronik haricinde başka bir tutkusu daha vardır: müzik

piyano ve banjo çalan babası, folk müzik tutkunudur ve küçük may de dönemin eserlerini dinleyerek büyür. çok sonraları “ailem bana fiziğin tutkusunu, müziğin estetiğini ve disiplinin, düzenli çalışmanın, gerekliliğini öğretti” diyecektir. okuldaki başarısı olağanüstüdür.

lisede üst üste birincilikler elde eden, özellikle fizik dersindeki başarılarıyla dikkat çeken brian may’in müzik kariyeri, babasının bir doğum gününde ona folk müzik için tasarlanmış bir akustik gitar almasıyla başlar. kısa bir süre sonra brian may, gitarının sistemi üzerinde oynayarak akustik gitarına elektrik çekmeyi başarır ve kırmızıya boyayarak “red special” ismini verdiği gitarını yaratır.

brian may, rol modeli jimi hendrix’de şunu fark etmiştir: jimi gitarını çalmıyor, onunla konuşuyordu. attığı soloda adeta gitara bir şeyler söylüyor, gitar da yanıt veriyordu. onun gibi olmak için gitarıyla saatlerce konuşmaya başlar. bunu yaparken de gitarını her çaldığında, nota aralıklarında bulunmayan kendine özgü melodiler yaratmaya çalışır.


müzik aşkı bir tarafta dururken brian may’ın ise ilgisini fizik daha çok çeker, özellikle de gökbilim…

brian liseyi birincilikle bitirip dönemin britanya’sındaki en iyi okul olan imparatorluk koleji’nin (imperial college) fizik bölümüne burslu kabul edilince hem dönemin biliminin hem de müziğinin üretildiği londra’nın yolunu tutar.

üniversiteye başladığı yıl olan 1970’lerde pink floyd, velvet underground gibi progressive, psychedelic rock müzik grupları revaçtadır ve bunlar may’in ilgisini çeker. çok geçmeden üniversiteden tanıştığı arkadaşlarıyla ilk müzik grubunu kurar.

grup, sonrasında yoğun ders temposu nedeniyle dağılır. brian ise bu dönemde üniversitedeki hocalarıyla yakın arkadaşlıklar kurar, bölümü üstün başarı ile okumaya devam eder. her işe yetiştiğinden dolayı arkadaşları arasında insan olmadığı yönünde bir espriye konu da olur. fiziği 3 yılda bitirir, matematikten de fizikten de bölüm birinciliği alır. bunları yaparken gitarist olarak sahneye çıkıp para da kazanmıştır. yazdığı lisans tezi o kadar başarılıdır ki, astrofizik alanında doktoraya direkt olarak kabul edilir. doktorasını yaptığı sırada hayatındaki en yakın arkadaşı olacak freddie mercury ile tanışır.


rock müzik mi astrofizik mi?

freddie mercury ile birlikte çalmaya başlayan brian may, iki çocukluk tutkusu arasında bir seçim yapmak zorunda kalır: rock müzik mi astrofizik mi?

yeni grup queen, ünlendikçe konser turları da artar. dönemin ünlü rock gruplarından mott the hope ile çıktıkları tur, brian may’in ailesiyle arasının açılmasına ve doktorasını tümüyle çöpe atmasına yol açar.

queen rüyası, ünlerinin zirvesindeyken trajik bir biçimde sekteye uğrar. freddie mercury aids yüzünden ölür. grup dağılmamasına karşın eskisi gibi değildir artık.

bohemian rhapsody, under pressure ve we will rock you gibi hemen herkesin melodisini tanıdığı şarkıları ve efsanevi albümleriyle yavaş yavaş bitmektedir queen.

günümüzde ara sıra tek konser için yeniden bir araya gelen grup, aktif olarak “we will rock you” müzikaline destek olmaktadır.

Grup dönem dönem şarkıcı Adam Lambert ile birleşerek konserler veriyor.

brian may, 2000’lerde müzik kariyerinden ötürü yarıda bıraktığı astrofiziğe geri döndü

“güneş sistemi’nin dış kısımlarındaki toz yığınlarından yansıyan ışığın yapısı” ile yakından ilgilenerek oort bulutu’nun yapısını araştıran 4 makale yazdı. mayıs 2008 yılında imparatorluk koleji’nden mezun olarak “doktor” unvanını alan may, 2007 yılından itibaren “imperial astrophysics group”ta araştırmacı asistan olarak çalışma yürütmektedir. okulun astronomi topluluğu ile yakından ilgilenmekte ve londra’da amatör astronomi etkinlikleri düzenlemektedir. astrofizikçi patrick moore’un 1974’ten 2013’e kadar kesintisiz devam ettirdiği “the sky at night” belgesel serisinin 3 bölümünde yer almıştır. 2007 ile 2008 yılları arasında liverpool john moores üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak ders veren brian may, halen imparatorluk koleji’nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

hem rock müzik alanında, hem de astrofizikte oldukça önemli katkıları bulunan brian may, pek çok genç biliminsanına yahut müzisyene esin kaynağı olmakta.

Brian May - Love Of My Life

kaynak