Rolex'in Başarısının Sırrı Nedir?

Rolex neden bu kadar başarılı bir saat üreticisi olduğunu anlamanızı sağlayacak bilgiler.
Rolex'in Başarısının Sırrı Nedir?

1905 yılında londra’da alman kökenli hans wilsdorf ve alfred davis tarafından kurulan rolex'in başarısındaki en önemli faktörlerden birisi hiç kuşkusuz markanın inovasyona olan bağlılığıdır. bu anlamda rolex ilk atılımını 1910 yılında gerçekleştirmiş, daha önce deniz kronometrelerine tanınan bir ayrıcalık olan isviçre kronometrik hassasiyet sertifikasına sahip olan ilk saat üreticisi olmuş ve bu başarı sonrasında kol saatlerinde doğruluk standartını belirleyen marka olarak sektörün lideri konumuna gelmiştir.


rolex, ileriki dönemlerde şu geçirmez kol saatini, kol saatinde tarih gösterimini, gün ve tarih gösteren saati, dalgıç saatlerindeki helyum valvini, otomatik kurmalı kol saati rotorunu, gmt olarak anılan 2 farklı zaman dilimini tek saate gösteren teknolojiyi ve kilitli metal bilezik sistemini saat sektorüne kazandırmıştır.

rolex, patent ve inovasyon sayısına bakıldığında, kesinlikle saat sektörünün liderlerinden birisidir ve ar-ge’ye günümüzde de ciddi yatırım yapmaktadır.

peki bir rolex sahibine dair akla ilk gelen imge nedir? meşe duvar panelli, giorgetti mobilyalı lüks bir ofiste puro içen bir kodaman mı? bir statü göstergesi olarak bundan keyif alan başarılı bir profesyonel mi? yoksa kaliteli saatlerin aşığı bir koleksiyoncu mu? ya da belki de bir rock yıldızı? hepsi ?


türkiye’de rolex’in imajı bugün için genel olarak bir miktar irite edici gibi dursa da dünyada saatlerden bahsedildiğinde rolex halen prestijin, zamanın ötesinde zarafet ve tasarımın sembolü olarak görülmektedir. 1905 yılından bu yana güvenilirliği ve tasarımlarıyla tanınan marka, halen birçok saat sever tarafından hayatlarının bir döneminde sahip olunulması hedeflenen saatler üretmektedir.

günümüzde rolex sahiplerinin ortalama yaşı 40+ iken saatleri web’de en çok araştıranlar 25-34 yaş grubundan kişilerdir (link) bu durum, markanın zamandan bağımsız çekiciliğinin bir kanıtı olarak düşünülebilir; keza rolex, kalıcı tarzı, kült tasarımları ve ürün değeri ile hem genç meraklıların hem de tecrübeli kişilerin ilgisini aynı anda çekebilen ender markalardan birisidir.

sigorta şirketi homeprotect tarafından ingiltere’de yapılan bir araştırma, rolex sahibi kişilerin ortalama yaşının 68 olduğunu ortaya çıkarmıştır. üstelik rolex’e sahip erkek kullanıcıların sayısı, kadınlardan neredeyse iki kat daha fazladır. yine rolex sahibi katılımcıların %66'sı 65 yaşın üzerindeyken yalnızca %1,5'i 35 yaşın altındadır. bu çalışma yanlızca birleşik krallık ‘da yapılsa da, sonucun diğer ülkelerde çarpıcı biçimde farklı olacağına inanmak için bence bir sebep bulunmamaktadır.


multidisipliner bir tasarımcı olarak logo dizaynını da es geçmek istemiyorum; yazı vesilesiyle bundan da kısaca bahsedelim:

rolex tacının kökeni ve gizli anlamları hakkında birçok teori mevcut olsa da en meşhur olanlarından ilki taçta yer alan beş ucun insan elinin marifetli beş parmağını temsil ettiğini savunur; diğeri ise tacın incilerle kaplı beş ağaç dalını temsil ettiğine inanır.