Ruanda'da Ulaşılamaz Yerlere Medikal Sipariş Götüren Mühendislik Harikası Drone'lar

Zipline adlı San Francisco merkezli bir şirket, Doğu Afrika ülkesi Ruanda'da arazi araçlarının dahi giremediği bazı yerlere sipariş üzerine drone'larla medikal malzemeler ulaştırıyor.
Ruanda'da Ulaşılamaz Yerlere Medikal Sipariş Götüren Mühendislik Harikası Drone'lar

zipline adında san francisco merkezli, kan veya plazma gibi hayatsal önem taşıyan medikal malzemeleri kara ulaşımının sorunlu olduğu bölgelere kendi ürettikleri otonom droneları kullanarak dağıtan bir firma var. bu arkadaşların, doğu afrika ülkesi rwanda'da (ruanda) kurdukları drone havaalanı eczanesi, mühendislik yönünden çok iyi düşünülmüş detaylar barındırıyor.

real engineering adlı youtube kanalının videosuyla kendilerinden haberim oldu:


rwanda'nın asfaltlanmış yolları toplam ulaşım ağının sadece %18'ini oluşturduğu için senede iki kere üçer ay süren yağmur sezonu geldiğinde köylere ulaşım 4x4'lerle bile neredeyse imkansız hale geliyormuş. bu bölgelerde yaşayanların acil medikal ihtiyaçlarını karşılamak için 1.6 kg taşıma kapasiteli bu droneları geliştirmişler.

siparişi verenin koordinatlarına ulaştığında basit bir paraşütle siparişleri ulaştıran droneların sipariş ve kalkış arasında hazırlık için sadece ve sadece 5 dakikaya ihtiyacı varmış. bunu da droneların gps alıcılarını modüler batarya ünitelerinin içine entegre ederek gps sinyali bulmakla geçen zamanı en aza indirerek başarmışlar. batarya ünitesi şarj olurken üzerindeki gps alıcısı çoktan sağlıklı bir sinyal bulmuş oluyormuş.


drone, gövde, kanatlar, batarya ve kargo olmak üzere 4 parçadan oluşuyor. sipariş geldiğinde kanat gövdeye takılıyor, batarya modülü ve kargo yerleştirilip uçuş öncesi kontroller elle, gözle ve akıllı bir kamera uygulamasıyla yapılıyor. flap'ların üzerlerine yerleştirdikleri karekodlar sayesinde otomatik bir uçuş öncesi kontrol gerçekleştiriliyor.

işin en güzel kısmı ise kalkış için pist kullanmak yerine droneları gökyüzüne yöneltilmiş raylı bir mancınık sistemiyle hızla atmaları. 100 km/h uçuş hızına sadece 0.3 saniye gibi kısa bir sürede ulaşmak mümkün oluyormuş böylece.


dönüş ise daha fantastik diyebilirim. uçak gemilerindeki çelik halat sistemine benzer bir şekilde çalışan bir sistemle 100 km/h tam uçuş hızındaki droneları 10 metre gibi kısa bir mesafede havada durdurarak yere indiriyorlar. arasına halat gerilmiş iki kulenin üzerinden geçerken aktive olan iki tane robot kol halatı drone'un kuyruğunun ucundaki çengele takıp havada durdurarak salıncak gibi sallayarak yere indiriyor.


videoyu izleyince anlayacaksınız; adamlar start-up nedir, inovasyon ve ar-ge nasıl yapılmalıdır dersi vermişler resmen. iyi seyirler.