Rusya'nın SWIFT Sisteminden Çıkarılması Ne Anlama Geliyor?

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, seçilen bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılacağını açıkladı. Rusya ekonomisi için hiç iyi bir haber olmayan bu gelişme ne anlama geliyor? Nedir bu SWIFT? Rusya, SWIFT sisteminden çıkarıldığında neler olabilir?
Rusya'nın SWIFT Sisteminden Çıkarılması Ne Anlama Geliyor?

halen detaylar belli olmasa da biraz açıklayalım. swift sistemi, society of worldwide interbank financial telecommunication'ın kısaltması olup, ülkeler arası güvenli para transferini için kurulmuş belçika menşeli bir mesajlaşma sistemi aslında. sistemde günde 42 milyon mesaj atılıyor bu transferleri gerçekleştirebilmek için. yani parayı transfer eden değil de paranın istikametini belirten bir sistem.

rusya ve swift sistemi

rusya'da bankalar ve şirketler dahil olmak üzere 300'e yakın kuruluş swift sistemi içerisinde ve tüm dünya pazarına ulaşım için bu sistem aktif olarak kullanılıyor. bu sistemden koparılmak demek internetten atılmak gibi bir şey. kendi internetinizi yaratsanız da hiçbir ülke gelip de sizin sisteminize kayıt olmayacak. örneğin; iran ve kuzey kore bu akıbete uğradılar. geçenlerde izlediğim bir iran gezisi youtube videosunda dendi ki iran halen elinde olan rezervleri tüketiyor, ki onlar da bir gün bitecek. (iran 2012 yılında sistemden çıkarıldı.)

rusya, kırım'ı ilhak ettiğinde de bu konu gündeme geldi ve rusya bunu savaş sebebi sayarız diyerek tavır koydu. durumun ciddiyetini onlar da biliyorlar. rusya; gaz, petrol vs. satışları konusunda swift sistemine göbekten bağlı. tabii ki rusya'nın bu yaptırıma uğraması diğer ülkeleri de etkileyecek ama belli ki avrupa birliği ülkeleri artık bardağın taştığını gördüler ve tüm riskleri göze aldılar. iran ve kuzey kore, dünya ekonomisine katkısı rusya kadar fazla olmayan ülkelerdi fakat rusya, avrupa'nın en önemli enerji tedarikçisi. bu durum tüm dünya ekonomisini etkileyecek ama ne kadar olur, kestirmesi gayet güç. finans derslerinde okutulacak bir yaptırım bu durum.

bunun yanında rusya, ukrayna savaşını çok uzun zamandır planlamış ki yıllardır amerikan doları biriktiriyor, ekonomik yaptırımların geleceğini bildiği için. 640 milyar dolar değerinde yabancı döviz ve altın biriktirdiler şu ana kadar. bunun yaklaşık %16'sı dolar olarak ellerinde. euro ise bu rezervin %32'lik payını oluşturmakta. (kaynak: bloomberg)

ülkelerin merkez bankaları neden yabancı rezerv tutar?

bu konu her türkün uzmanlık alanı. tl düşer, döviz yükselirse merkez bankası piyasaya dolar satar ve tl değer kaybını engeller. rusya merkez bankası da bunu yapacak. ruble çakılmaya başladı bile fakat piyasaya sürekli döviz satarak bu düşüşü ne kadar engelleyecek? ellerinde sonsuz bir döviz rezervi yok ve bundan sonra 1 dolar dahil ülkeye giremeyecek.

tüm rus bankaları swift sisteminden atılmadı, bu konu halen tartışılıyor. bu bankalar üzerinden işlem halen yapılabilir. fakat bu konuda tabii ki değerlendiriliyor. belki de bu açık kapıyı bırakmanın bir nedeni mevcut. bilmiyoruz.

en kritik nokta

her ne kadar rusya, finansal olarak kendini bu savaşa hazırlamış olsa da çok önemli bir detay üzerinde plan yapılıyor. rusya merkez bankası'nı bloklamak. asıl kritik nokta bu. ne kadar döviz rezerviniz olsa da bu durum bu rezervleri kullanılmaz hale getiriyor. zor günler için sakladığınız parayı bakkalda harcamak istediğinizde size verilen cevap bu para artık geçerli değil olacak. yani putin, rublenin düşüşünü elinde var olan rezervlerle bir yere kadar koruyabilecek. sonrası ise uçurum. rusya, çin üzerinden bu baskıyı kırmaya çalışacak fakat bu, rusya'yı çin'e bağımlı hale getirir. putin'in istediği bu muydu? hayır. barter sistemine mi geçecek rusya? al 100 ton benzin, karşılığında şu ürünleri istiyorum...

veee bitcoin

bazı uzmanlar rusyanın bu yaptırımlara karşı bitcoin opsiyonunu kullanabileceğini söylüyorlar. (kaynak: ny times)

bu, akla uygun bir iddia. bitcoin, doğası gereği herhangi bir kurum tarafından kontrol edilemeyecek bir sistem. dijital varlıklar konusunda rusya da tam olarak ne yapacağını henüz bilmiyor. çünkü baskıcı, otoriter bir rejim olan rusya, tamamen bağımsız olan bitcoini kontrol edemeyecek fakat yine de swift'ten atılma tehlikesine karşı bitcoini legal olarak tanıdılar. (kaynak: reuters)

"putin hesap etmiştir" tayfa

bu savaşın asıl nedeninin avrupa ve amerika'da churchill gibi zeki adamların yönetim kademesinde olmamaları, mevcut politikacıların ülke çıkarlarından ziyade tekrar seçilmeye odaklanmaları olduğu çok aşikar. putin de zaten bu lider eksikliğini gördü. fakat osetya ve kırım'da yaptığı şımarıklıklar bu sefer işlemedi. avrupa da artık rusya'nın burunlarının dibine kadar geldiğinin farkında. her ne kadar macron gibi salak saçma adamlar bu ülkeleri yönetiyor olsalar da putin sanırım avrupa'nın bu derece konsolide olacağını beklemedi. ama ne yazık ki her şey putin'in istediği gibi gitmeyecek.

sözün özü, avrupa ve abd ciddi zarar göreceklerini bilerek ve kabul ederek rusya'ya tankla tüfekle verilebilecek zarardan daha fazlasını verdi. üstüne, dünyada oluşmakta olan rus fobisi de dahil. eminim ki vladimir bu aralar yatağında huzurlu bir uyku çekemeyecek. o macron'la oturduğu upuzun masasında karşına ayna koyar ve ego mastürbasyonu yapar umarım.