Sağlam Bir Kar Yağışı Getirmesi Beklenen Tulpar Soğuk Hava Dalgası Hakkında Bilgiler

Her ne kadar meteoroloji literatüründe "tulpar" isminde bir hava dalgası tipi olmasa bile son günlerde bu isimle anılan soğuk dalgası hakkında belli başlı bilgiler verelim.
Sağlam Bir Kar Yağışı Getirmesi Beklenen Tulpar Soğuk Hava Dalgası Hakkında Bilgiler
iStock

ilk duyumlar şöyle

avrupa modeli ecmwf'e göre soğuk ve karlı sistem 12-24 şubat arası ülkemizde olacakmış.
istanbul'da kar kalınlığı en az 30-40 santim olabilirmiş ve hatta 130 santim'e kadar yolu varmış.

ben hazırım, 15 kilo kedi maması aldım, apartmanın bodruma eski polar battaniyeleri serdim.
gücü yeten, evsiz insanlara ve hayvanlara sahip çıkmalı. belediye de bir zahmet spor salonlarını, camiileri evsizler için hazır hale getirsin.

kaynak: https://twitter.com/afet_tehlikesi

ecmwf nedir peki?

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi.

orta ve yakın vadeli hava tahmin modelleri... yaklaşık 15 günlük tahmin modelleri sunar. bu modeller her sabah 8:40 ve 10:00'da ve her akşam 21:40 ve 22:00'de güncellenir. bu modellerin içerisinde yağış modelleri, sıcaklık modelleri ve basınç modelleri bulunur.

modeller sadece önümüzdeki üç günü doğru tahmin eder, gerisi tırıvırı yaklaşımı çok yanlış

modeller mevsimlik bile hazırlanır, sadece süre uzadıkça tutarlılık oranı azalır. standart bir modelin 24 saat sonrası için tutarlılığı %90 civarındadır. yani bir sonraki gün öngördüğü şey %90 ihtimalle gerçekleşir. bu ilk üç gün için %80, ilk 7 gün için %60, ilk 10 gün için %40-50 civarlarındadır.

gelelim şu beklenen dalgaya. normalde modellerde bir soğuk hava dalgası görüldüğünde, (mesela 15-16 ocak 2021 sistemi) bu dalga kar severler tarafından ta 10-15 gün öncesinden takibe alınır, ancak gündem olması ve sıradan vatandaşın da kulağına gitmesi anca son 3-4 gün kala olurdu. ancak bu sefer 12-13 gün öncesinden konuşulmaya gündem olmaya başladı. peki neden?

çünkü çok güçlü. soğuk çekirdek o kadar güçlü ki, vuracağı yerde hayatı donduracak kapasiteye sahip. yani şöyle örnek vereyim o soğuk çekirdek kısmı istanbul'a girse ve tepesine otursa, yer seviyesi sıcaklıkları -10 civarına inebilir. iç anadolu -25'leri görebilir. ancak şükür ki çekirdek tepemize inmiyor. bugün itibarıyla son çıktılara baktığımızda soğuk sistemin anca yarısı falan bize giriş yapıyor. ha o bile yine sıcaklıkları çoğu yerde kar seviyesine çekmeye yetecek. cuma gecesinden pazartesi hatta salı gününe kadar da kar değerlerinde kalacak gibi gözüküyor. yağış durumu vade uzadıkça daha da tutarsızlaştığından yağış konuşmak için iki üç güne daha ihtiyaç var.

ben şahsen beklendiği gibi zemheri soğuk ve türkiye'nin tamamında metrelik kar olacağını düşünmüyorum. soğuk çekirdek balkanların anasını ağlatacak, bizim ülkemize de o soğuğun kırıntıları girecek gibi duruyor. ama gerçekten ocak ayının sonundan bu yana bir görünüp bir kaybolan, kar severlerin yüreğini hoplatan bu sistem için artık geri sayım yavaştan başlayacak. hadi bakalım.

kaynak 1, kaynak 2