Şarabın Kaliteli Olduğunu Anlama Yöntemleri

Sözlük yazarı ''hidrofobik suaygiri''nın tavsiyeleri sayesinde siz de şarap gurusu olabilirsiniz.
Şarabın Kaliteli Olduğunu Anlama Yöntemleri
iStock.com


şarabın kalitesi değişik şekillerde anlaşılabilir. belli başlı yöntemleri sıralamak gerekirse renginden başlamak en iyisi... beyaz şarabın rengi yeşile bakan sarı olmalıdır. diğer bir ifade ile üzümün gerçek rengi şaraba aksettirilebilmelidir. şaraplarda renk, dinlenme sonucu koyulaşır ve eskiyince altın sarısına döner. çok eski şaraplarda renk, mat sarı haline gelir. koklanırken buke algılanabilirse eskimiş, algılanamıyorsa hatalı olduğu anlaşılır.

kırmızı şaraplarda ise renk genç iken ahududulu, eskime müddetine göre sırayla nar kırmızısı, kiremit renginin tonlarını alır. renge bakarak şarabın kaç yıllık olduğu söylenebilir. diğer yandan şarabın içinde tanen dediğimiz buruklukta mevcuttur. kırmızı şarabın rengini koyulaştırmaya çalışırken tatta tanenin fazla olmaması gerekir.


bardağa konan şarabın üstten bakıldığında şarap eski ise, üst kısmındaki renkte matlaşma, kahverengileşme görülür. yandan bakıldığında ise bu renk farkı görülmez. bu yuzden şarabın çanağına dikine bakan gurmelerle dalga geçilir. üstten ve yandan bakıldığında renk farkı yoksa şarap genç demektir.

şarapta berrak ve parlak bir görünüm elde etme önemlidir. bardağa konan şarap tortusuz, temiz ve berrak olmalıdır. şaraplar iyi filtre edilmiş olsa bile uzun süre bekletildiklerinde içinde bazı tortular oluşur. özellikle kırmızı şaraplarda bu daha belirgindir. şişe salladıgında tortular rengi bulandırmadan yavaş yavaş dibe batıyorlarsa bunlar doğal tortulardır. şarabı salladığımızda rengi bulanıyorsa ve berraklaşması uzun sürüyorsa o şarabı içmeyin. bozulmuştur.


şarabımızı beklettiğimizde üzüm kokusu kaybolur zaten. bunun yerine eskime kokusu alır. buna buke denir. buke burunda degil genizde algılanır. iyi şarabın kokusu asla rahatsız edici degildir.

has şarabın kendisine has tadı vardır. şarabı agzımıza alıp geviş getirir gibi gezdirmemizin bir nedeni kalitesi ölçmektir o da şu şekilde olur efenim. bilindiği üzre agzımızda ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört tad alma duyusu vardır. ağza alınana şarabın yudumu bu dört duyu ile temas edecek şekilde ağızda gezdirilmelidir. diğer bir ifade ile şarap agızda çiğnenmemelidir. yıllanmış şaraplarda alkol ve asit incelenir. ağırlık ve sertlik kalkar. genelde şaraplar ağır sert ve ekşi olurlar.


şu anda asla ele alınmayacak şarapları sıralamak isterdim ama bu bizim biryerimize girebilir. köpeköldürenden dom perignon a kadar her şarap tadılmalıdır. şarap kişilikli bir içkidir.