Sicilya'nın Güzide Şehri Palermo'ya Gitmeyi Düşünenler İçin Şık Bir Gezi Rehberi

İtalya'nın güneyinde bulunan bu 2700 yıllık şehir, yolunuz o taraflara düşerse mutlaka gezi planınızda yer almalı.
Sicilya'nın Güzide Şehri Palermo'ya Gitmeyi Düşünenler İçin Şık Bir Gezi Rehberi
iStock

palermo, sicilya'nın en güzide şehri .şimdi ufaktan anlatmaya başlayayım, palermo'yu gezmek isteyenlere de bir yardımım dokunsun. öncelikle palermo, çok büyük şehir sayılmaz. neredeyse her yere yürüyerek gitmek mümkün. birkaç yer var, oralar için tabii otobüs tercih edilse iyi olur.

turistik olarak gezilecek yerler belli. ilki katedral

burası via vittorio emanule'de yer alıyor. içeriye giriş ücretsiz. yalnız içinde küçük müze tarzı, lahitlerin olduğu bir kısım var. buraya cüzi bir ücret karşılığında girmeniz mümkün.


şehrin bir diğer önemli mekanı, catacombe dei cappuccini

burası bence gidilip de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer, bir müze. içeride yüzyıllardır duran mumyalanmış insan bedenleri var. 1500'lerden kalmış mumyalara bile rastlamak mümkün. çoğu yıpranmış halde ve ürkütücü görünüme sahip. en son mumyalanan ceset 1920 yılına ait. bu bir çocuk mumyası. görece yakın tarihli olduğu için oldukça iyi korunmuş durumda. 1920'de hükümetin yasaklamasıyla da mumyalama işine son vermişler zaten. anladığım kadarıyla bu tarz müzeler sadece palermo'da değil sicilya'da birçok yerde var. ama kuvvetle muhtemel palermo'daki müze içlerinden en büyüğü. yüzlerce mumya, cinsiyete, yaşa göre ayrılmış durumda. bu müzenin yeri ise piazza cappuccini. müzede fotoğraf çekmek yasak ancak gevşek bir güvenliği var. bu yüzden punduna getirip rahatlıkla fotoğraf çekebilirsiniz.

Catacombe dei Cappuccini

gidilmesi gereken yerlerden bir diğeri ise monreale

monreale, aslında bir kasaba. palermo'ya çok yakın. şehiriçi otobüslerle gidilebiliyor. otobüslerin kalkış yeri ise piazza indipendenza. yürümek de bir ihtimal ancak 1,5 saat kadar zamanınızı alabilir. bu kasabanın en büyük özelliği eski, altın işlemeli bir katedrale sahip olması. onun dışında eski tarz evler, dar sokaklar var. ki bunlara palermo'da da rahatlıkla rastlayabilirsiniz. yalnız gitmişken görmekte fayda var elbet.

Monreale Katedrali

bir diğer önemli mekan da montepellegrino

burası adı üstünde (monte) bir dağ. yürümek fazla iddialı. onun yerine piazza sturzo'dan kalkan otobüslerle yaklaşık 20 dakikada buraya, dağın tepesine varmak mümkün. burada da bir kısmı dağın içine oyulmuş kilise enteresan. kilisenin hemen yanından en tepeye çıkan bir yol var. yaklaşık yarım saatte en tepeye çıkabilir, palermo'ya üstten bakabilirsiniz. televizyon kanallarının çanakları dışında çok bir şey yok tabii. "palermo'nun kuş bakışı manzarasına varım" diyorsanız, neden olmasın.


denize girmek istiyorsanız mondello en yakın, ulaşımı en kolay yer

buraya giden otobüsler de piazza sturzo'dan kalkıyor. yine 20 dakikalık yolculuktan sonra plaja varıyorsunuz. plajı oldukça geniş. paralı kısımlar da var ama bence hiç gerek yok. ücretsiz olarak kullanabileceğiniz, yüzlerce soyunma kabinin olduğu bir alan söz konusu. deniz oldukça temiz ama akşama doğru biraz dalgalı olma riski var. mondello dışında yakındaki sahillere gitmek için tren seçeneği var. araba da kiralayabilirsiniz tabii.

Mondello plajı.

benim gitmediğim ama tepede konuşlanmış bir kale var. adı castello utveggio. sanırım stadın yakınındaki otobüsler gidiyormuş ama benim pek ilgimi çekmedi. bir diğer gitmediğim ama ünlü mekan ise opera salonu olan teatro massimo. the godfather iii'ün bir sahnesi yanılmıyorsam bu opera salonunun önünde geçiyor.

Teatro Massimo

gece hayatı derseniz "allah" derim

çok sevimli küçük barlara ara sokaklarda rastlayabilirsiniz. ama açıkçası asıl keyifli olan dışarıda bir şeyler içmek. benim gördüğüm iki alan var. birincisi ballaro. burada gündüz sebze meyve satılan pazar kuruluyor. akşam ise gençler, yaşlılar mekanlardan taşıp sokak ortasında içiyorlar. aynı konsepte sahip bir diğer yer ise vucciria. bu kelimenin anlamı italyanca "uğultu/cıvıltı" imiş. insanlar burada vıcır vıcır konuştuklarından meydan, bu ismi almış. değinmeden geçemeyeceğim fiyatlar, alkol palermo'daki birçok şey gibi hesaplı. roma'daki gibi önden arkadan dayamıyorlar çok şükür.

Vucciria

şimdi bir diğer meseleye gelirsek... palermoluların yemek olarak aştıklarını söyleyebilirim

klasik italyan mutfağından biraz daha farklı tarzda yemeklere sahipler. cannoli herhalde palermo klasiği. tavsiyem küçük mekanlarda yemeniz. mesela ben via cappuccini'nin başında yer alan trattoria family'de yedim ki, tavsiye ederim.

Cannoli

onun dışında içinde rikotta peynirinin olduğu sicilian cassata bir efsane. şehrin en meşhur restoranı ise antica focacceria san francesco. via alessandro paternostro, 58 numarada yer alıyor burası. çeşit çeşit sicilya yemeklerinden tadabilirsiniz. gerçi tanıştığım palermolu bir kız, buradan gelen paranın mafyaya aktarıldığını söylemişti. ama böyle şeyleri vicdani olarak dert etmiyorsanız, sorun değil tabii. deniz ürünleri palermo mutfağında baskın. midyeli, karidesli makarnalar mevcut. ama çok özel mi dersiniz, bence değil. tabii en meşhur yiyeceklerinden biri arancini. arancini, portakal kelimesinden geliyor. şekil olarak portakala benziyor. aslında tanımlamak gerekirse pirinç kroket denebilir. dışı kroket gibi, içinde pirinç taneleri var. arancininin çeşitli versiyonlarınu bulabilirsiniz. mesela içinde et parçaları olan aranciniler de mevcut. bunun yanı sıra dışı kroket gibi olup içi muhallebi kıvamında olan bir çeşit arancini de yedim, tadı da fena değildi.

Arancini

tabi palermo'da seyyar yemek satıcıları da önemli. ismini bilmiyorum ama bizim tantuniye benzer bir yemekleri var. ince ince doğranmış, kavrulmuş et parçaları pişen kazanları olan seyyar satıcılar gördünüz mü yanaşın. sandviç ekmeğine bu et parçalarını doldurup üzerine limon sıkıyorlar. bir de sokakta satılan pizzalar gayet leziz. kalın pizza hamuruna sadece domates sosu ve domates konarak değişik bir tat yakalamışlar.

gelateria'ları ise roma'dakileri aratmayacak cinsten. piazzale ungheria'da yer alan gelateria oriol ve via pipitone federico'daki brioscia'nın gelatoları gayet kıvamında.

umarım, palermo'yu ziyaret edeceklere yararlı bilgiler vermişimdir. kısacası benim gördüğüm palermo böyle bir yer. "güvenli değil" diyenlere aldırış etmeyin. istanbul'dan yüz bin kat daha güvenli bir şehir. mafya ise hala varmış ama artık daha çok şehir dışındaymış, bunu da sordum öğrendim. şimdilik bu kadar...

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü