Sigarayı Bırakmayı Başaran Kişilerde Beyindeki Etkileşimin Çok Daha Kaliteli Olması

İngiliz bilim dergisi Nature'da yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre beyinde kurulan iletişim ve bağlantılar daha güçlü olabiliyormuş.
Sigarayı Bırakmayı Başaran Kişilerde Beyindeki Etkileşimin Çok Daha Kaliteli Olması
iStock

nöropsikofarmakoloji alanında yayınlanan bir çalışma, sigarayı bırakamayan kişilere nazaran sigarayı bırakabilen kişilerde bazı beyin bölgeleri arasındaki etkileşim ve bağlantının daha iyi olduğunu ortaya koymuş. aşağıda 2015'te merideth a addicott, maggie m sweitzer, brett froeliger, jed e rose ve francis j mcclernon tarafından nature 'da yayınlanan bu çalışmanın ayrıntılarını ve orijinal kaynağı bulabilirsiniz.

araştırmacılar, sigarayı bırakmaya girişmeden önce 85 kişinin mrı taramalarını 1 ay boyunca takip etmişler. tüm katılımcılar sigara içmeyi bıraktı ve araştırmacılar, bu katılımcılarının ilerlemelerini 10 hafta boyunca izlediler. 85 kişiden 41'i sigara içmeye tekrar başlamış. başarılı bir şekilde sigarayı bırakan 44 kişinin beyin taramalarına bakıldığında, araştırmacılar sigarayı bırakmadan önce bu kişilerin başarısız olanlardan farklı olarak ortak bir şeyleri olduğunu keşfettiler - insula (arzu ve istekleri kontrol eden bölge) ve somatosensory cortex- somatosensör korteks (duyu hissi ve motor kontrol merkezi) arasında daha koordineli ve etkili bir iletişimin mevcut olduğu saplanmış.


basitçe söylemek gerekirse

beyindeki haz ve istek bölgesi olan insula, beynin diğer bölümlerine mesajlar gönderiyor, daha sonra sigara içme kararı ortaya çıkıyor.

sağ ve sol insula ve insula altbölümleri (posterior, ventroanterior ve dorsoanterior) bağlantı analizinde temel bölgeler olarak kullanıldı.

serebral kortekste geniş bir bölge olan insula, sigara içenlerin sigara içtikleri zaman beynin bu alanının aktif olduğunu gösteren sigarayı bırakmayla ilgili çalışmalar mevcut. örneğin; insula'da hasar olan sigara içicilerinin sigaraya olan ilgilerinin kendiliğinden kaybolduğu ortaya konulmuş.

çalışmanın yazarlarına göre, insula'nın sigarayla ilgili kilit bir yapı olduğu ve insula'yı özel olarak modüle eden bırakma yöntemleri geliştirmemiz gerektiği konusunda genel bir görüş mevcut. dolayısıyla, posterior insula (arka insula) ile primary sensorimotor (birincil somatosensör) korteks arasındaki bağlantı oluşturmayı hedeflemek, tiryakilere sigarayı bıraktırmak için iyi bir strateji.

kaynak: https://www.nature.com/articles/npp2015114

İlham Kaynağı Denen Şeyi Yaratan ve Hayattan Aldığınız Hazzı Belirleyen Hormon: Dopamin

Empati Duygusunun ve Taklit Yeteneğinin Kaynağı Olan Müthiş Keşif: Ayna Nöronlar