"Sikkim'e Kadar Yolun Var" Küfründe Geçen Hindistan Eyaleti: Sikkim

Seneler içinde "s*kime kadar yolun var" şekline evrilen ancak aslı "sikkim'e kadar yolun var" olan bu deyimde yer alan Hindistan eyaleti Sikkim hakkında bilgiler.
"Sikkim'e Kadar Yolun Var" Küfründe Geçen Hindistan Eyaleti: Sikkim

sikkim, hindistan'ın kuzeydoğusundaki en küçük eyaletidir. himalaya dağları'nda olup nepal'in doğusu, bhutan'ın batısı ile çin'in güneyinde yer alır. 


1835’ten beri ingiltere himayesinde bir krallık iken 1890’da çin’den kurtarılmış, 1947’de hindistan’a devredilmiş, çıkan isyanı bastıran hindistan’ın desteğiyle ulusal meclis tarafından monarşi kaldırılmış ve referandumla 16 mayıs 1975’te 22. eyalet olarak hindistan'a katılmıştır.


başkenti gangtok olan otonom bölge, son kralın iki kızı tarafından yönetilmektedir. en önemli sektörleri tarım ve turizm olup hindistan’ın nadir kumarhanelerinden birini barındırır. diğer önemli şehirleri rangpo ve dzongu olup dünyanın üçüncü en yüksek dağı olan kançencunga (8585 m ), nepal ile olan sınırındadır.


dolayısıyla küfür literatürümüzdeki meşhur rest cümlesi, malum anlamda değil; tıpkı fizan’da olduğu gibi (libya’nın güneybatısında sahra çölü’ne açılan bir bölge olup yemen’le birlikte osmanlı’nın en uzak sürgün yeridir.) tarihi ve coğrafi gerçeklik içerisinde “sikkim’e kadar yolun var.” diye “cehenneme kadar yolun var.” muadili olarak anlaşılmalıdır.