Sinema veya TV ile Karıştırılmaması Gereken, Kendine Has Bir Sanat Dalı: Video Art

Video art nedir, ne değildir, amacı ve yöntemleri nelerdir? İçeriğimizde bu sorulara kısa kısa cevaplar bulabilirsiniz.
Sinema veya TV ile Karıştırılmaması Gereken, Kendine Has Bir Sanat Dalı: Video Art

nedir?

video art, video oynatıcıların neredeyse duş başlıklarına kadar indirgendiği bu çağda, hak ettiği değeri göremeyen bir sanat dalıdır. evet, film olayından farklıdır. genelde senaryo kaygısı yoktur. sanatçının o an hissettiklerini dijital ve hareketli tuvaline yansıtmasıdır. kısa film genelde bir şeyi kanıtlamaya veya anlatmaya çabalar, video art bu tür kaygılar içinde değildir.

Monotone | Video Art | Basudeb & Ankit | Hook Films

amacı 

sinemanın baş amacı olan eğlenmeye ve eğlendirmeye karşı durarak telegörselliğin sınırlarını keşfederek izleyicinin alışılmış beklentisine saldırır ardından beyin fırtınası yaşatır.

ayrıca, kısa filmle karıştırılmamalıdır çünkü kendiliğinden gelişen bir kurguya sahiptir, önceden hazırlanmış diyalog, oyuncu ve senaryosu yoktur.

Memory - A Video Art Project

detaylandıralım

video art, görsel imgeleri dijital imgelerle birleştirerek anti-sanat ve tv medyasına tepki olarak çıkmıştır. video art'ta senaryo, kurgu ve kalitenin pek bir önemi yoktur.

video film, video performans ve video enstalasyon olarak ayrımlaşabilir. bunlar farklı videoların birleştirilmesi, mekanda nesnelerle (atık malzeme) bir şeyler oluşturmak düzenlemek ya da kişinin kendi çektiği görüntülerle ortaya çıkardığı heykel, resim, fotoğraf ve dijital ortama kadar her şeyi kapsar.

Hypoxia

pop art ile bir ilişkisi var mı?

video art'a pop art'ın elektro manyetik uzantısı demek, ancak bütün bir 20. yüzyıl sanat tarihini 30 sayfaya sıkıştırmak zorunda kalırsanız, kategorileri azaltmak ve basitleştirmek için kullanabileceğiniz bir tabir olabilir. video art, söylenecek bir şeyin belki de gerçekten olmadığı dönemlerde yükseliyor olabilir. ve bu anlamda hayatta kalmayı başarmış sanat dallarından biri olarak kabul edilebilir. pop art ve küreselleşmeyi yan yana düşünmek ise akıl karı değildir. video art'ın küreselleşmesi olumlu bir şey olabilir belki ama böyle bir durum en az bir yüz yıl gözükmemektedir. ayrıca video bugün küreselleşme karşıtlarının en güçlü ifade araçlarından birine dönüşmüştür. tüm dünyada video sanatının yükselişinde sinemanın ticari oyuna katılmayanları dışarda bırakmasının etkisi vardır. öykünün sıkıcılığı, hız, zamansızlık ve dengelerin alt üst olması videoyu önemli ifade araçlarından birine dönüştürmektedir. ve esas virüs burroughs'ın dediği gibi, dildir...