Sivas, Şarkışla'da Bulunan Bu Üst Geçit Bir Mühendislik Hatası mı?
Öncelikle bölgeye dair bir ön bilgi
bu kavşağın ismi şarkışla’da ölüm kavşağı olarak geçer. google'a şarkışla ölüm kavşağı yazın ve görün; kaç tane ölüme yaralanmaya sebebiyet vermiş burası. belki yetkililer daha net tedbirler almak yerine böyle bir yapıyı inşaa ettirip sorumluluğu üstlerinden attılar. belki gerçekten eleştirilecek yanları var bu engeli üst geçitin. lakin durumu da bilin istedim.
Bu üst geçit normal mi?
engelli erişimi için maksimum %6 eğimli olması gereken rampa içeren bir yaya üst geçidi bu. estetik olarak tartışılabilir. işlevsel olarak yapılması standartlar tarafından gerekli kılınmaktadır.
asansörler gerek bakım eksikliği, gerek kullanım hataları nedeni ile ülkemizde maalesef yeterli olmamaktadır. sinyalizasyonlu kavşakta neden üst geçit yapılmış sorusu esas sorulması gereken sorudur.
eğer üst geçit, başlangıç ve bitiş noktaları arasında düz bir çizgi olacak şekilde tasarlansa, ayakların oturacağı temel için yeterli alan yok o noktalarda. velhasıl, oldu diyelim; bu durumda yaşlı, engelli, hamile ve bisikletliler için bir de asansör inşa etmeniz gerekir. yine alan problemini geçiyorum, bu asansörlerin bozulma hızı şu an evrendeki ışık hızına en yakın şey olabilir.
madem öyle, giriş ve çıkış kolları hemen gövdenin hizasında olabilir diyebilirsiniz. ben de size kullanıcı davranışını söylerim. bu topraklarda yaşayan insanlar üst geçite ulaşmak için 10 adımdan fazlasını atmaz. merdiven çıkmak zaten zulüm yani herkese göre zaten.
ha, kullanmayan zaten yine kullanmayacak, yola atlayacak. kullanmak isteyen insan için ise yaya kaldırımının sonundan başlayan, düz ayak, konforlu bir iş olmuş.
proje yaparken; talep, arazi şartları, zemin şartları, imar durumu, bütçe kısıtlaması, kullanıcı davranışları, iş süresi gibi bir sürü kısıtlama altında çalışıyorsunuz. kimse işini kötü yapmak istemiyor, emin olun.
mükemmel bir iş mi? tamam, değil ama deli saçması bir iş de değil bu üst geçit.