Sosyalizmin Korkunç Bir Başarısızlıkla Sonuçlandığı Bazı Ülkeler

Sözlük yazarı "tahirikemal"den, sosyalizmin başarısız olduğu ülkeleri ve bu ülkelerin genel durumunu anlatan özet niteliğinde çarpıcı bir yazı.
Sosyalizmin Korkunç Bir Başarısızlıkla Sonuçlandığı Bazı Ülkeler
iStock


kuzey kore

internet yasak. devlet televizyonu hariç kanal izlemek yasak. yurt dışına çıkmak yasak. vücut geliştirme başta devlet görevlilerinden izin almadan herhangi bir spor dalı ile uğraşmak yasak. yabancı müzik dinlemek yasak. ülkede üst düzey birkaç yüz devlet görevlisi hariç kimsenin arabası yok. ülke bebek ölümlerinde dünya birincisi ama vatandaşlarına ısrarla dünyanın en güçlü ve zengin ülkesinde yaşadıkları, güney korede ise 60 yıldır kıtlık olduğu ve insanların açlıktan taş, toprak yiyip yağmur suyu içtiği inandırılmaya çalışılıyor.

doğu almanya

600 binden fazla doğu alman vatandaşı ölümü göze alıp aileleri ile batı almanya'ya kaçarken bunlardan yüzlercesi doğu alman askerler tarafından öldürüldü.batı almanya'dan doğu almanya'ya kaçarken öldürülen kimse yok.

Doğu Almanya-Batı Almanya sınırı: Berlin Durvarı
http://www.telegraph.co.uk/…-flee-east-germany.html

günümüzde sosyalist döneme dönmek bir tarafa eski doğu almanya bölgesinde ırkçı ve aşırı sağcı partiler batı tarafından 3 kat fazla oy almaktadır.

venezuela

ülkeye sosyalizm geldiğinden bu yana çoğu eğitimli 2 milyona yakın insan ülkeyi terketti.

enflasyon yüzde 20'lerden, yüzde 200'lere dayanmış durumda.

http://www.telegraph.co.uk/…-flee-east-germany.html

halkın en eğitimsiz, en fakir bölümü ısrar ve inatla rejimi destekliyor ve bütün olanları-başta abd.-dış güçlere bağlıyor.

arnavutluk

önce stalin sonra mao'dan etkilenen (bkz:enver hoca)'nın getirdiği sosyalizm sayesinde yıllarca dünya ile tüm bağlantısı kesilip avrupa'nın en fakir ülkesi konumuna düşmüş ülke.

ayrıca resmi olarak dini yasaklayan ilk ateist ülkedir.

Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanı Enver Hoxha


türkiye'de uygulamaya koyulması düşünülen toprak reformunu yapmış, başarısız olmuştur.

türkiye'de uygulanmaya başlayıp yarıda bırakılan köy enstitüleri benzeri bir sosyalist eğitim neferlerleri girişimi de başarısız olmuştur.

nükleer savaş korkusu ile ülkeye binlerce yeraltı sığınağı yapılmış, tamamı kullanılamadan çürümüştür.

ek not: günümüzde arnavutluk'ta ne sosyalist dönem ne de enver hoca ile alakalı bir şey bulmak pek mümkün değildir. müzelerde resmi yoktur, okullarda geçiştirilir. heykel, resim bir yana, dönemi ile alakalı çoğu yapı bilinçli olarak yıktırılmıştır. öldükten sonra yapılan mezarı çürük yapıldığı için çatlayıp, çökmüş, anıt mezar olarak tasarlanan yapı ise spor kompleksine dönüştürülmüştür. enver hoca'nın mezarı iki defa kimliği belirsiz kişilerce dinamitle havaya uçurulmuştur.

kamboçya

mao'dan etkilenen (bkz: pol pot)'un getirdiği sosyalizm yüzünden nüfusunun üçte biri öldürülmüştür.

(bkz: killing fields)

halkı hala pol pot'u ve onun (bkz: kızıl kmerler) örgütünün yaptığı katliamları unutmaya çalışmakta.

çin


sosyalist yönetim altında yapılan yanlış planlamalar neticesinde defalarca kıtlığa ve yıkıma uğramıştır. (bkz:büyük çin kıtlığı)

köylülerden proleter yaratma amacıyla mao'nun ortaya attığı demir-çelik üretiminde dünya birincisi olma hedefi sonucu ortaya çıkan dramdır.

resmi olarak 40, gayri resmi 70-100 milyon insan açlıktan ölmüştür.

kitlesel yamyamlık olayları bu dönemde görülmüştür.

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/büyük_çin_kıtlığı

çin sosyalist döneminde ekonomisi 40 yıl boyunca yerinde sayarken dünya ile entegre bir ekonomi yoluna girdiği 20 yıldan bu yana ekonomisi 10 kat büyümüştür.

https://en.m.wikipedia.org/…historical_gdp_of_china

not: sosyalizm 20. yüzyılda sovyetler birliğinden romanya'ya, kamboçya'dan arnavutluğa onlarca ülkede uygulanıp başarısızlığa uğramıştır. insan egosu olduğu müddetçe de uğrayacaktır. 

sorun rejimde değil 'saf iyi' sayılan insandadır.

tek tek ülkeler yerine tüm dünyada sosyalizm uygulanmadıkça (bkz: komünizm) başarı şansı yoktur.

komünizm ise (şahsi fikrim) aynen kapitalizm gibi hiç de matah bir ideoloji değildir.