Şu Sıralar Adı Kötü Anılan Yarasaların Tekila Üretimine Sağladığı Müthiş Katkı

Her ne kadar yarasalar şu sıralar COVID-19 nedeniyle kötü anılsa da madalyonun bir öteki tarafı da var.
Şu Sıralar Adı Kötü Anılan Yarasaların Tekila Üretimine Sağladığı Müthiş Katkı

yarasa; tekila ve kakaoyu borçlu olduğumuz bir uçan memelidir. her ne kadar şu sıralar adı virüslerle ve bulduğu her haltı tüketen çinlilerin içtiği yarasa çorbası ile anılsa da meksika'nın yıllık 2 milyar dolar gelir sağlamasını ve bizlerin kafayı bulmasını sağlayan, paket paket tükettiğimiz çikolataların yapılmasını sağlayan güzide bir hayvandır.

evet, yanlış okumadınız. uzun burunlu yarasalar her yıl binlerce sivrisineği yemelerinin yanında tekilanın ham maddesi olan agave bitkisini polenleyen yegane canlılardır. agave bitkisi, henüz çiçeklenmeden hasat edilmek zorundadır. çiçeklenmiş bir bitki, tekila üretiminde kullanılamaz ancak her agave bitkisi kesilip tekila üretiminde kullanılırsa bir süre sonra tekila yapacak bitki bulma imkanı kalmayacaktır.


burada daha çok agave bitkisi üremesi için yarasalar ve bu yarasaların korunmasını sağlayacak etik değer sahibi tekila işletmelerine ihtiyaç duyulmaktadır. tequila ocho firması yarasa dostu tekila üretimi yapan firmalardan biridir. diğer iki firma ile birlikte hasat ettikleri agav bitkisinin en az %5'ini çiçeklenmek üzere bırakacaklarının taahhüdünü vermişlerdir.


bu sayede hem minik yarasalarımız aç kalmamakta hem de daha çok agav bitkisi yetişmesine sebep olmaktadır. bu kontrollü hasat sayesinde 1990'larda meksika ve abd'de nesli tükenmekte olan uzun burunlu yarasaların popülasyonu toparlanmaya başlamıştır.

bir daha çinlilerin garip tüketim alışkanlıkları yüzünden bu güzel hayvanlara laf etmeden önce içtiğiniz ve belki bundan 100 yıl sonra içilecek olan tekilaları onlara borçlu olduğunuzu düşünürsünüz.

agave ve kakao haricinde birçok meyve de bu minikler sayesinde çoğalmaktadır. emeğe saygı gençler...

Yeni Koronavirüs, Yarasalardan İnsanlara Nasıl Geçti?