Sürekli Bal Yemelerine Rağmen Ayıların Dişleri Neden Çürümüyor?
1. ayılar ve diğer vahşi hayvanlar insanlar kadar çok şeker yemek yemiyor. ayrıca bizim gibi pişmiş yiyecek de tüketmiyor.
2. insanlardan farklı olarak daha sert besinleri, kökleri ve lifli besinleri de yedikleri için dişleri ve diş etleri doğal olarak fırçalanmış oluyor.
3. yedikleri besinleri daha kolay parçalayabilmeleri için ağız içi ve tükürük asidite seviyeleri insanlardan daha yüksek; bu da çürümeye neden olan bakterileri daha kolay öldürüyor.
4. vahşi yaşama uyum sonucunda diş mineleri daha kalın.
5. çoğu vahşi hayvanın yaşam süresi insanlardan daha kısa, istisnalar olsa da genelde çürümeye fırsat bulamadan ölüyorlar, bazıları da hayatları boyunca yeni diş üretiyor (köpekbalığı gibi).
6. evet, hayvanlarda da çürük oluşabiliyor, özellikle ev yaşamına adapte olan kedi ve özellikle köpeklerde. sebebi de onların da bizim gibi işlenmiş ve şekeri yüksek gıdalar tüketmesi. ama vahşi yaşamdaki hayvanlarda yukarıdaki sebeplerden ötürü çürük daha az oluyor, bir de ayılar devamlı bal yemiyor, sebze kökleri, meyveler, çiğ et de besinleri arasında.
son olarak; aslında tüm hayvanlar bir şekilde şeker yiyor, şeker yemeseler hücreleri enerji üretemez ama bunu başka kaynaklardan sağlayabiliyorlar. ayıların bu kadar şeker sevme sebebi de büyük ihtimalle evrimsel süreçte geliştirdikleri bir alışkanlık. insanda şeker-çikolata yediğimizde hissettiğimiz mutluluğun sebebi dopamin salgılanması. zaten tüm bağımlılıkların temelinde dopamin salgılanmasının tetiklenmesi var. sigaradan esrara, eroinden kokaine, şekerden çikolataya hepsi dopamin salınımını tetiklediği ve sonucunda kendimizi mutlu hissettiğimiz için bağımlıyız. teknoloji, iş, seks bağımlılıkları da benzer mekanizmalar.
sonuçta muhtemelen ayı, bir bal bağımlısı. onu yemek için de koşturuyor. ama düşünüldüğü kadar çok da yemiyor.