Sürekli Yetersiz Hissetme ve Kendisi Hakkında Düşünülenleri Aşırı Önemseme Hali: Avoidant Kişilik Bozukluğu
kendine yetersizlik duyguları,sosyal baskılanma ve eleştirilmeye karşı aşırı duyarlılıkla belirli bir bozukluktur.
aşırı utangaç ve çekingen,beğenilmeme düşüncesiyle insanların arasına karışmaktan çekinen insanlardır.
bu davranış genellikle genç erişkin döneminde başlar ve değişik koşullar altında ortaya çıkar.
insanlar içinde huzursuz ve sıkılgan olduklarından yakın ilişki gerektiren sosyal ve mesleki etkinliklerden kaçınırlar ancak ailesi ve yakın çevresi içinde rahattırlar ve istendiğine emin olmadığı sürece insan içine girmemeye özen gösterirler.
bu huzursuzluğun nedenlerinden biri toplum içinde uygunsuz bir şey söyleme korkusudur ve genellikle konuşmaz hatta toplulukta kendilerini unutturabilirler. bunun sonucu olarak ta kendine güveni azdır ve kendisini çirkin,çekiciliği olmayan ya da beceriksiz biri olarak görür ve insanların da öyle düşündüğü kanısındadır.
eleştiriye çok duyarlıdır,küçük bir sözden çok kolay incinebilirler.rutin işleri dışındakilere ellerini sürmez,yanlış birşey yapma korkusuyla yeni aktivitelerden çekinirler.
bağımlı kişilik bozukluğu ve şizoid kişilik bozukluğu ile birarada görüldüğünde depresyon,sosyal fobi geliştirmeye daha yatkındırlar.
ancak diğer kişilik bozukluklarının aksine hasta durumundan şikayetçi ve değişmek için çaba sarfeder ve bu yüzden de psikoterapiden çok yarar görür.
şizoid kişilik bozukluğundan farklı olarak sosyal izolasyon vardır ancak hasta insan içine girmek ister fakat sıkılganlık ve istenmeme korkusu yüzünden bunu gerçekleştiremez.ayrıca şizoid bozuklukta hasta eleştirilere karşı kayıtsızdır.
sosyal fobi özellikle yaygın olduğunda çekingen kişilik bozukluğundan ayırt edilemeyebilir. sosyal fobi daha sınırlı durumlarda ve başkalarının gözü hastanın üzerindeyken ortaya çıkar.çekingen kişilik daha genel olup başka insanlarla yakın ilişkiye girmekten korkar.