Tek Albümleriyle Anadolu Rock ve Erkin Koray'a İlham Olmuş Arap Rock Grubu: The Devil's Anvil

1960'larda New York'ta hard rock/psychedelic rock tarzı müzik yapan grubun Orta Doğu müziğiyle batı müziğini birleştirerek zamanı için oldukça orijinal bir iş yaptıklarını söylemek yanlış olmaz.
Tek Albümleriyle Anadolu Rock ve Erkin Koray'a İlham Olmuş Arap Rock Grubu: The Devil's Anvil


devil’s anvil, 1967’de ‘hard rock from the middle east’ isimli alışılmadık sound'lu albümün sahibi new york çıkışlı efsanevi gruptur

birçok internet sitesinde, müzik dergisinde tarzları için middle-eastern-acid rock gibi tanımlamalarda bulunulmuş grubun aslında albümlerinde yorumladıkları tüm parçalar anonimdir. gitar, bas, davul gibi enstrümanların yanında elektro ud, ud, buzuki, tambur, darbukaların kullanıldığı şarkılar arapça, yunanca, ingilizce ve türkçe söylenmiştir.

albümün diğer ilginç bir özelliği ise 60’lı yıllarda erkin koray’ın bu albümü keşfetmesi ve albümden üç parçaya türkçe sözler yazarak yorumlamasıdır.(wala dai-illaki, nahna u diab-boşuna, karkadon-deli kadın). ayrıca albüm birçok anadolu rock grubuna da esin kaynağı olmuştur.

albümün gene bizim için ilginç şarkılarından biri de ‘lingo lingo şişeler’dir. solistin bozuk türkçe’si garaj rock soundu ve sözleriyle albümün en eğlenceli ve ilginç çalışmasıdır.

devil’s anvil albümü o dönemler arap-israil savaşına denk geldiği için radyolarda çalınmamış ve unutulup gitmiştir.

grubun basçısı ve vokallerini yapan felix pappalardi devil’s anvil’den sonra bir ton iş yapmış cream’le çalışmış ve daha sonra mountain grubunu kurmuştur.

hayatımda keşfettiğim en sıradışı albümlerden biri diyebilirim grubun tek albümü hard rock from the middle east için. albümün adı, müziğin tarzı hakkında birebir ipucu verir nitelikte.

favorim karkadon

The Devil´s Anvil - Karkadon


yaptıkları müzikler, dönemin şartları ile düşünüldüğü vakit oldukça sıradışıdır. tek cenabetlikleri, ilk ve son albümlerini çıkardıkları vakit israil ve arap ülkeleri arasında patlak veren 1967 yılındaki altı gün savaşlarının başlamış olması.

keşke amerikan radyoları arapça şarkılarına ambargo koymasaydı ve keşke daha fazla eser üretebilselerdi.

Devil's Anvil - Shisheler


şu internetin neredeyse her mezrada bile bulunduğu günümüzde, hala az insan tarafından bilinmesine rağmen, bilmem kaç sene evvel erkin koray bunların plağını nasıl bulup dinlemiştir? öyle bir müzik yapmış ki adamlar tam anlamıyla esin kaynağı.

bu hoş grup hakkında yapılan en büyük yanlış, erkin koray'ın bunlardan şarkı arakladığı safsatasıdır. sanıldığının aksine şarkılar grubun kendisine ait değil , doğu coğrafyasından anonim parçalardır, albümlerindeki lingo lingo şişeler de buna güzel bir örnektir, erkin koray da anonim eserlerden alıntı yapmıştır, zaten kendisi de bunu açıklamıştır.

Hard Rock From the Middle East'e buradan kulak verebilirsiniz


çok kral bir grup. türkçe şarkılara ilgi gösteren yabancı gruplar ya da müzisyenler neden bu kadar sempatimi kazanıyor, bu da içten içe milliyetçi bir refleks midir bilemem.

ayrıca günümüzde böyle müzik yapan bir grup daha var, the devils anvil'in manevi oğulları diyebiliriz kendilerine, brothers of baladi grubun adı. vokali biraz daha nezih, haliyle biraz daha batı kalabiliyor anvil'e göre. ama yine de candır tabi.

Brothers Of The Baladi - Bir Demet Yasemen