Tek Bıçak Darbesiyle Fransız Devrimi’ni Sarsan Suikast Meleği: Charlotte Corday

Charlotte Corday, tek bir hançer darbesiyle Fransız Devrimi’nin en tartışmalı suikastlarından birini gerçekleştirdi.
Tek Bıçak Darbesiyle Fransız Devrimi’ni Sarsan Suikast Meleği: Charlotte Corday

charlotte corday, 27 temmuz 1768'de fransa'nın normandiya bölgesinde yoksul bir aristokrat ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1789'da fransız devrimi patlak verdiğinde henüz 21 yaşında bir manastır öğrencisiymiş ve bu durum oldukça ilgisini çekmiş olacak ki çok geçmeden de bir devrimciye suikast düzenleyerek büyük bir kaosun içine girmiş.

corday, 1791'de manastırdan ayrıldıktan sonra, fransa'da girondinler olarak bilinen bir siyasi grubun üyeleriyle tanışmış ve onlara hayranlık duymuş. girondinler, devrimin ilkeleriyle uyumlu olan ancak hızlı, radikal değişiklikler konusunda daha temkinli ve ılımlı devrimcilerden oluşmaktaymış. anayasal bir monarşi ya da güçlü bir yürütme organına sahip bir cumhuriyeti benimsemişler ve genellikle devrimi korumak için yabancı güçlere karşı savaşı destekliyorlarmış. girondinler çoğunlukla taşradan gelmiş. burjuvazi ile orta sınıfları temsil etmişler. rakipleri montagnardlar ise kapsamlı sosyal ve siyasi değişiklikler isteyen radikal devrimcilerden oluşuyordu. kralsız bir cumhuriyet fikrini desteklediler ve devrimi korumak için çeşitli şiddet eylemleri uyguladılar. bunlardan bir tanesi de kendi çağrılarından ilham alan ve sans-culottes (donsuzlar) olarak bilinen bazı yoksul ve işçi sınıfından insanların ayaklanarak 1.400 kadar mahkûmu öldürmesiydi, bir diğeri de kral 16. louis'in idamıydı ki bu ülkeyi bir iç savaşa doğru sürüklüyordu.


girondinler bir şeyler yapmalıydı. çatışmaları kaybediyorlardı bu yüzden başrolünü corday’ın oynayacağı bir planla çıkageldiler. corday, l'ami du peuple adlı gazetesinde devrimin düşmanları olarak gördüğü kişileri kınayan radikal bir gazeteci jean paul marat’a suikast düzenleyecekti. kendisi bu dönem isyan çağrısı yapan tek montagnard olmasa da, girondinler bu dönem fransa'da meydana gelen her şiddet olayından onu sorumlu tutuyordu. corday kısa sürede jean paul marat'ı bulmak için paris’in yolunu tuttu. her yerde marat’ı aradı ama başta onu bir türlü bulamadı, kısa süre sonra marat’ın bir cilt hastalığından muzdarip olduğunu ve rahatsızlığını hafifletmek için zamanının çoğunu küvette geçirdiği öğrendi. evine gittiğindeyse, devrim karşıtı faaliyetlerle ilgili çok önemli bilgilere sahip olduğunu iddia etti ama marat’ın eşi tarafından geri çevrildi. aynı günün akşamı tekrar geldiğinde, marat bu kez onu içeri aldı. corday ona hayatta kalan girondinlerden, yetkililerden ve onların sempatizanlarından bahsetti. rivayet odur ki; marat ismini duyduğu herkesi giyotine gönderecekmiş. corday tabii bunu duyunca, bıçağını çıkarıp doğruca adamın göğsüne saplamış ve devrimin yıkımından sorumlu tuttuğu adamı öldürmüş ama hemen oracıkta da yakalanıvermiş. 17 temmuz 1793'te daha 24 yaşındayken de giyotinle idam edilmiş.

Charlotte Corday'in yakalandığı anın bir tasviri

charlotte corday'in idam edilmeden önce “100.000 kişiyi kurtarmak için bir kişiyi öldürdüm” dediği de iddia edilir, ancak ironiktir ki marat’ın ölümüne misilleme olarak binlerce girondinli de kendisiyle aynı kaderi paylaşmıştır. corday'in eylemleri şiddeti hiç engelleyemediği gibi fransa’da maximilien robespierre önderliğinde bir terör saltanatı’nın başlangıcı olmuştur.

kaynak1, 2