Tesla Motors'un Almanya'ya Fabrika Kuracak Olması Ne Anlama Geliyor?

Tesla Motors CEO'su Elon Musk, Berlin'e fabrika kuracaklarını geçen ay açıklamıştı. Bu, günümüz otomobil sektörüne dair neler söylüyor peki?
Tesla Motors'un Almanya'ya Fabrika Kuracak Olması Ne Anlama Geliyor?
iStock

elon musk, tesla'nın almanya'da fabrika kurma kararını kasım ayında açıkladı. musk, avrupa'daki ilk fabrikalarını berlin'de kuracaklarını söyledi. almanya ekonomi bakanı durumdan son derece memnun: "tesla'nın almanya'da fabrika kurma kararı almanya için büyük bir başarı, tesla'nın ayrıcalık talep ettiğinden haberim yok. tesla'ya da tüm otomobil şirketlerine davranıldığı gibi davranılacak." diyor. peki biz ne yapıyoruz? biz eski nesil otomobil üretecek bir fabrika yatırımını almanlardan alabilmek için taviz üstüne taviz veriyoruz.


oysa geleneksel yakıt kullanan araçlar hızla yerlerini elektrikli araçlara bırakıyor

örneğin norveç'te 2020, ingiltere'de ve almanya'da 2030'da tüm araçları elektrikli olacak şekilde dönüştürme hedefi koymuş durumda. almanya tam da bu nedenle geleneksel otomobil üretimlerini balkanlara veya türkiye'ye taşımak istiyor. böylece bu eskimeye yüz tutmuş teknolojiyi, geri kalmış balkan ülkelerine, orta doğu ülkelerine ve afrika ülkelerine satmayı amaçlıyor. üstelik almanya'daki işgücü maliyetlerinin çok altında maliyetlerle ve çok daha büyük teşviklerle/vergi muafiyetleriyle...

Elektrikli ve klasik arabalar arasındaki farkın şeması.

gelecek almanya için pek aydınlık görünmüyor

alman ekonomisinin yapıtaşı otomobildir. yılda 5.1 milyon araç üretip bunun %78'ini ihraç ediyor. toplam iş gücü içerisinde otomotiv sektöründe çalışınların oranı %4. yüzyıladan uzun süredir üzerinde çalıştıkları dünyada en büyük tecrübe sahibi oldukları içten yanmalı motorların sonu geliyor. bu iş sadece motorlada alakalı değil. sürücüsüz otomobillere büyük yatırımlar yapılıyor. uber,didi lytf gibi araç paylaşım altyapıları çok hızlı büyüme gösteriyor. bu durum otomobil satın alma motivasyonu azaltıyorlar. kaldı ki bu hizmetler tesla ve google waymo gibi oyuncuların otonom araçları geliştirmesiyle müthiş ucuzlayacaklar. bu da otomobil satın almayı zamanla tamamen gereksiz kılacak. çok daha ucuza bir yolculuk çözümü varken neden araba satın alınsın ki?

Volkswagen fabrikası / Wolfsburg, Almanya

peki otonom sürüşte almanlar ne durumda?

gerçek yollarda yapılan otonom araç testlerinde insan güvenlik sürücüleri var oluyor, bilgisayarın hata yapması durumunda müdahale etmek için buradalar. google waymo testlerinde bu müdahale yalnızca her 11.154 milde bir kez gerekiyor. 2018'de waymo 111 otomatik sürüş test arabasını kullanmış.

bmw is yalnızca 5 araçla kaliforniya'daki geniş çaplı saha testine katılıyor ve araçları ancak 4,6 mil yolu sürücü müdahalesi olmadan gidebiliyor. mercedes’in testlerdeki 4 aracı ise sadece 1,5 milden sonra sürücüye ihtiyaç duyuyorlar.

Tesla Motors, Yeni Fabrikasını Neden ABD Yerine Çin'e Kuruyor?