Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroşima ve Nara'yı Kapsayan Detaylı Bir Japonya Gezi Rehberi

Japonya'da gezilecek yerler neresi? Ulaşım, konaklama, şehir içi ulaşım nasıl? Yeme içme pahalı mı? Japonya'ya dair aklınıza gelebilecek pek çok sorunun cevabı içerikte.
Tokyo, Kyoto, Osaka, Hiroşima ve Nara'yı Kapsayan Detaylı Bir Japonya Gezi Rehberi

senelerdir gitme hayalini kurduğum ülkeyi nihayet iron maiden turnesi bahanesiyle ziyaret etme şansına eriştim eylül sonunda. seyahat ettiğim yerler arasında en çok etkilendiğim ülke olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. gidip görecek kişiler için naçizane gözlemlerimi başlıklar halinde sıralayacağım.

uçuş

eylül 2024 için planladığım program için biletleri bir ay öncesinden aldım. ilk kez japonya'ya uçacağım için için seyahat süresini göz önünde bulundurarak aktarmalı uçuşa pek gözüm yemedi diyebilirim ama olur da tekrar japonya seyahatim olursa aktarmalı uçuşu deneyebilirim. direkt uçuşlar thy ile gidiş-dönüş ortalama 50 bin tl bandında seyrediyor, aktarmalılar için ise çeşitli firmalar ile 30 bin tl civarı bulabilmek mümkün. bu varyasyonlar tamamen aydan aya değişkenlik gösteriyor.

japonya'ya vardığımda pasaport kontrolü son derece hızlı ve sorunsuz geçti. girişte verilen formu doldurup elimi kolumu sallayarak giriş yaptım,tek bir soru dahi sorulmadı.


otel

kalacak yeri olabildiğince merkezi yerde tutmanın artısı büyük. evet japonya'da ulaşım inanılmaz gelişmiş ancak zaten zamanınız kısıtlı ve elinizden geldiğince fazla yer görmek isteyeceksiniz. onu da ulaşımda geçirmek bir noktadan sonra yorucu olabiliyor.tokyo ve osaka özelinde alternatifler bir hayli fazla. iyi bir araştırma ve aylar öncesinden rezervasyon ile bu kalemi uyguna kapatmak mümkün. japonya'da zincir otellerden biri olan apa otellerini tavsiye edebilirim.

hava durumu-giyim kuşam

eylül sonu için konuşacak olursam hava sıcaklığı ortalama 30c üstü ve oldukça nemliydi. birkaç gün yağmur yağdı ancak sürekli değildi. şemsiye/yağmurluk mutlaka getirin.bol bol t-shirt dışında kalın giysilere gerek yok,maks 1 sweatshirt olabilir. çılgınlar gibi yürüyeceğiniz için ayakkabı seçimine dikkat edin.


ödeme mevzusu

restoranlar ve market alışverişlerinde kredi kartı ile ödeme yapılabiliyorken bazı hediyelik eşya dükkanı ve çoğu tapınakta nakit para kabul ediliyor. dolayısıyla yanınızda mutlaka yen olsun.

japan rail pass

özetle japonya'da jr group tarafından işletilen trenlerde sınırsız olarak kullandığımız bir kart. bu kart ile sadece nozomi ve mizuho shinkansenlerini kullanamıyorsunuz ama zaten onlara da gerek yok. öncelikle bu kartı almak mantıklı mı değil mi sorusunun cevabını tamamen seyahat programınıza göre vereceksiniz. hatta şu siteden kabaca çıkaracağınız seyahat programı ile aşağı yukarı ne kadarlık bir harcama yapacağınızı belirleyip çıkan tutara göre karar vermeniz mümkün. benim seyahat programım 12 gündü ve hesaplama yaparak 14 günlük pass'i edindim.

bu kartın türkiye'deki yetkili satıcısı his global. 7/14/21 günlük olarak kartı edinmek mümkün. siteden alım yaptıktan sonra 2-3 iş günü içinde geçici kart elinizde oluyor ve japonya'ya indiğinizde havaalanındaki jr ofislerinde bu kartın aktivasyonunu sağlayıp trenlerde kullanılmak üzere asıl kartı teslim alıyorsunuz. kartı hangi tarihte başlatmak istiyorsanız o zaman başlatıyorlar. bu kartı asla kaybetmeyin çünkü yenisi verilmiyor.

jr pass'i aldınız,gelelim japonya'da trenleri nasıl kullanacağınıza. trenlerde yer için rezervasyon yapabileceğiniz gibi birkaç vagon rezervasyon yapılmayan biletlere ayrılıyor. yakın yerler için (osaka-kyoto arası mesela) rezervasyona çok gerek olmasa da tokyo-osaka gibi daha uzun seyahatlerde rezervasyon yaptırın. rezerve vagonlarda yer kalmadıysa endişelenmeyin,non-reserve koltuklara oturun.boşuna diğer seferleri bekleyerek zamanınız ölmesin.

rezervasyonu istasyonlardaki jr ofislerinden ya da otomatlardan yapıyorsunuz. otomat kullanımı oldukça basit bu arada, gözünüz korkmasın. işlem tamamlandıktan sonra otomattan jr pass gibi bir kart çıkıyor. bu kart bilet değil, seyahatinizin bir nevi özeti olarak yanınızda duruyor. turnikeden yine jr pass'i okutuyorsunuz.


şehir içi ulaşım

metro ve otobüs ağı trende olduğu gibi oldukça geniş. otobüsü özellikle kyoto'da tapınak ziyaretlerinde daha fazla kullanacaksınız. yapacağınız programa göre şehir içi ulaşım için tek veya iki günlük bilet almak daha mantıklı olabilir. otobüslerde bu kartlar geçerli olabileceği gibi nakit para da geçerli ancak para üstü verilmiyor. dolayısıyla nakit ödeyecekseniz şayet yanınızda mutlaka bol miktarda bozuk para olsun.

buna ek olarak tokyo'da kullanılan suica ve pasmo,kansai'de (osaka,kyoto) kullanılan icoca pre-paid kartlar mevcut.ben bunları kullanmadım ancak oldukça kullanışlı olduğu söyleniyor.

google maps eliniz ayağınız olacak.durağından aktarmasına,hangi vagonun boş olduğundan hangi çıkışı kullanacağınıza kadar ciddi şekilde işe yarıyor.yalnız shinkansen kullanırken istasyondaki tabelalardan bineceğiniz treni ve hattı mutlaka kontrol edin.google maps'te tren türü yazıyor ancak tren numarası ve bineceğiniz platform yazmıyor.onu istasyondan kontrol etmek gerekiyor.

trende,metroda,otobüste filan anonslar ingilizce de yapılıyor.yani dil ile ilgili bir problem yaşamıyorsunuz.ingilizce bilen sayısı çok olmasa da bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyorlar.

insanların birbirine gösterdiği saygının boyutunu en güzel gözlemleyeceğiniz yerler toplu taşımalar; kimse kimseyi rahatsız etmeden herkes kendi dünyasında kitabına,telefonuna odaklanmış seyahatini gerçekleştiriyor. zincirlikuyu metrobüs kalabalığı olsa dahi insanlar sırasına geçip inenlerin tamamen vagondan boşalmasını bekliyor ve zerre itiş kakış yaşanmadan tren zamanında hareket ediyor.istanbul'da yaşayan biri olarak bu manzara karşısında suratımda acı bir gülümseme beliriyor ister istemez :)


yeme-içme

gitmeden yok japonya öyle pahalı böyle pahalı laflarını çok işitsem de istanbul'da yaşayan biri olarak karşılaştırma yapıldığında yeme-içme japonya'da daha ucuz ve kaliteli. japonlar dışarıda yemek yemeyi seviyor ve inanılmaz alternatif var. osaka,kyoto,tokyo gibi büyük tren istasyonlarının alt katları yeme-içme mekanları ile dolu ve leş tavuk dürümcü kafasında olan mekan yok,hepsinde belli bir standart var. insanlar örneğin iş çıkışı eve gitmek yerine bu mekanlarda karınlarını doyurup evlerinin yolunu tutuyor. bizdeki şok,bim,a101 gibi japonlarda 7-eleven,family mart ve lawson meşhur. bu marketlerden atıştırmalıklarınızı, sandviçlerinizi, sushilerinizi uygun fiyata kapıp öğünleri geçiştirmek mümkün.

dumpling için önünde kuyruklar oluşan ve kansai bölgesinde şubeleri olan 551 horai ile tonkatsunun beef versiyonunu yapan yine zincir yeme-içme mekanlarından gyukatsu kyoto katsugyu önerebileceğim yerlerden ikisi.

atıştırmalıklar/şekerlemeler vs. konusunda yine trilyon seçenek mevcut. çok kendimi kaybetmeden ağırlıklı olarak matchalı ürünleri tercih ettim.


gezi programı

üstüne en çok kafa patlatılması gereken asıl konu oluşturacağınız rota ve bu rotaya göre zamanı ayarlama mevzusu. zira japonya'da 1 gün 24 saatten çok çok daha kısa gibi geliyor insana. görülecek,deneyimlenecek uçsuz bucaksız bir tarih,sonsuz yapı,mekan,hikaye mevcut. 1 hafta,3 hafta,1 ay belki de 1 yıl çok da yeterli gelmeyecek belki de. ancak zamanımız kısıtlı malum. planı ilgimize göre şekillendirip zamandan maksimum fayda sağlamak hedefimiz.

ben program yaparken 6 gün osaka + 6 gün tokyo şeklinde 2 ana konaklama mekanı belirleyip çevre illere seyahat ederek rotamı oluşturdum.

1 gün hiroshima,3 gün kyoto,2 gün osaka, yarım gün nara, 1 gün hiroshima ve 4,5 gün tokyo şeklinde programı özetleyebilirim.4,5 günün 1 gününü fuji'ye ayırmıştım ancak hava kapalı olduğundan seyahat yalan oldu.

osaka yerine kyoto'da kalmak da ikinci alternatif olabilir ama kyoto'da gece yapılacaklar osaka'ya göre daha kısıtlı. ama öte yandan japonya gezisinde bence en fazla zaman ayrılması gereken yer kyoto. dolayısıyla kyoto'da kaldığınız taktirde uyanır uyanmaz direkt o tapınak senin bu tapınak benim erkenden yollara düşebiliyorsunuz. gerçi shinkansen ile seyahat süreleri önemli ölçüde azalıyor,bu da göz önünde bulundurulması gereken etmenlerden biri.

internette tonla kaynak mevcut olduğundan çok fazla detaya girmeden benim gezip gördüğüm,ilgimi çeken yerlere kısaca değineceğim.


tokyo

neonların, kalabalığın, koşturmacanın şehri tokyo. plansız bir şekilde sokaklarında kaybolup ayaklarım beni nereye götürürse orayı keşfetme şımarıklığını kısa süreli gerçekleştirsem de plana sadık kalarak listedeki yerleri arşınladık; meiji tapınağı,asakusa,senso-ji,ueno park,imperial palace,ginza,shibuya,shinjuku...

müzelerden ise

contemporary art,
tokyo ulusal müzesi,
national museum of modern artve
sumida hokusai müzesi

önereceklerim arasında.

ghibli müzesi

için bir ay öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor aklınızda olsun.

osaka

tokyo ve yokohama'dan sonra en kalabalık olan şehrin en cezbedici tarafı özellikle akşam ve gece vaktinin oldukça hareketli olması. dotonbori,shinsaibashi,shinsekai en fazla adımlayıp bol bol foto çekilecek bölgeler olacak.onun dışında osaka kalesi,kuromon market ve zamanınız bolsa universal studios listeye eklenecek yerlerden.

nara

osaka ve kyoto'ya oldukça yakın olduğundan en azından yarım gün olsa dahi ziyaret edilmesi gereken yerlerden. meşhur todai-ji tapınağı ve 200 yen karşılığı alacağınız kraker ile her yerden fırlayan geyikleri besleyeceğiniz nara park listenizde olmalı.


hiroshima

hiroshima kyoto'dan sonra en çok merak ettiğim yerdi diyebilirim. atom bombasından ayakta kalan tek yapıtı gördükten sonra müzeye doğru yol alıyoruz.

hiroshima müzesi

girdiğinizde canınızın yandığını hissediyorsunuz adeta. onlarca fotoğraf, video ve o güne tanıklık edeceğiniz eşyalar olayın ciddiyetini tokat edasıyla suratınıza çarpıyor. müzeden çıktığımda bir süre etrafa şaşkın şaşkın bakındım, etkisinden çıkmak kolay olmadı.

kyoto

japonya dendiğinde herkesin aklına ilk gelen tokyo olsa da bence tüm programın en tepesinde yer alması gereken şehir kesinlikle kyoto olmalı. 2000 civarı mabet ve tapınağın bulunduğu bir tarihten bahsediyoruz. saatlerin günlerin asla yeterli gelmeyeceği bir şehir ama elimiz mahkum sayılı günleri olabildiğince verimli şekilde geçirip fazla yer görmek tüm amacımız. kyoto için 3 günlük bir rota belirlemeye çalıştım ancak sayısız tapınağın bulunduğu bu şehirde programa uymakta bir hayli zorlandım diyebilirim çünkü örneğin belirlediğiniz bir tapınağın hemen kıyısında köşesinde başka bir tapınak mevcut ve görmeden geçmeyeyim diyorsunuz. ancak bu şekilde ilerlediğinizde program sekteye uğrayıp o gün görmeniz gereken yerleri tam anlamıyla görmemiş oluyorsunuz. dolayısıyla kyoto özelinde bu gezi için sizlere vereceğim en önemli tavsiye:

1) ilginize göre "en çok" merak ettiğiniz ve tarihi,hikayesi sizi etkilemiş tapınakların,yerlerin listesini çıkarın,
2) belirlediğiniz yerler için günlük rota belirleyip ulaşım konusunu önceden netleştirin
3) günlük programa sadık kalmaya çalışın :)

kyoto'da mutlaka görülmesi gereken yerler: fushimi ınari taisha,arashiyama bamboo forest, kinkakuji temple,gion,arashiyama,ginkakuji temple,philosopher's path,kennin-ji temple,adashino nenbutsu-ji temple...