Trans Bireylerin Beyinlerinin Dokunmaya Karşı Verdiği Farklı Tepkiler
transgender bireylerin beyinleri, dokunmaya karşı farklı tepki veriyormuş.
birçok trans birey, bedenlerinin kendi cinsiyet kimlikleri ile örtüşmediğini hisseder. cinsiyet değiştirme ameliyatlarından sonra ise kendilerini daha bütün hissederler.
california üniversitesi'de yapılan bir çalışmaya göre, transların beyinleri, dokunma hissine karşı farklı tepkiler veriyor. laura case'in yürüttüğü çalışmada 8 anatomik olarak kadın ancak kendisini erkek olarak tanımlayan denek ile 8 anatomik kadın ve kendisini kadın olarak tanımlayan denek karşılaştırılıyor.
tüm deneklerin hem ellerine hem de göğüslerine vuruluyor. beyinlerinin verdiği tepti ölçülüyor.
kendisini kadın olarak tanımlayan deneklerde, ele vurma ile göğüse vurma arasında bir fark bulunmuyor. her iki durumda da secondary somatosensory cortex uyarılıyor. bu bölge dokunmanın bilinçli farkındalığından (conscious awareness) sorumlu olan bölge.
kendisini erkek olarak tanımlayan deneklerde ise, göğüs bölgelerine dokunulduğunda daha az uyarılma meydana geliyor.
bunun yanı sıra göğüslere dokunma sırasında, kendini erkek olarak tanımlayan deneklerin supramarginal gyrus bölgeleri daha az uyarılıyor. bu bölge, "vücudumun şu bölgesi bana aittir" hissinden sorumlu olan bölge.
kısacası beyin, nörolojik olarak da vücudun kimi bölgelerini, kendisinin bir uzantısı/parçası olarak görmüyor.
bununla birlikte bu çalışmanın amacının, aşağıdaki sorunun yanıtını vermek olmadığı belirtiliyor:
beynin farklı olmasından dolayı mı beden ile ilgili bir uyumsuzluk hissi var? yoksa trans bireyin kendi bedenine ait hissettiği hoşnutsuzluk hissi, beyinin böyle bir tepki vermesine neden oluyor?
ancak söz konusu testin, trans çocukların belirlenmesinde kullanılabileceği belirtiliyor.
detaylar için: newscientist.com