Tüm Zamanların En İyi Filmlerinden American Beauty'nin Final Sahnesine Alternatif Bir Bakış

American Beauty, harika hikayesi ve anlatımıyla gönüllerde yer etmiş filmlerden. Sözlük yazarı "my love is like a seed baby", şimdilerde House of Cards ile adından söz ettiren Kevin Spacey'nin döktürdüğü filmin final sahnesine farklı bir yorum getirmiş.
Tüm Zamanların En İyi Filmlerinden American Beauty'nin Final Sahnesine Alternatif Bir Bakış


''lester burnham'ı kim öldürdü?'' sorusuna odaklanmamız gereken filmdir american beauty.

lester burnham'ı öldüreni göremeyiz filmde. ama elleri, atleti kanlar içinde, az önce dudaklarından öptüğü komşusunun garajından uzaklaşan, frank'i görürüz.

frank'i bırakalım, biraz carolyn'i inceleyelim.

öncelikle motel odasına gidelim:

kocasıyla rafa kaldırdığı cinselliğininin tozlarını emlak kralı buddy kane'in almasına izin verir carolyn.

emlak kralı kane, carolyn'e kelimenin tam anlamıyla köklemektedir. ve 'kral kim?' diye bağırır. carolyn soruyu 'kral sensin' diye cevaplayarak kendinden daha güçlü bir girişimcinin karşısında ezilişini kabullenen girişimciyi temsil eder. okyanus ötesinde büyüğün, daha güçlünün zayıfı düdüklemesidir vaziyet.


kral kane karısından boşanmaya hazırlandığını söyler carolyn'e. açıkçası carolyn'in kane'den beklentisinin tam olarak ne olduğunu anlayabilmek zor. sadece onunla beraber olup onun kadar başarılı bir emlak satıcısı olabileceğine inanıyordur belki de. ama daha sonra kane carolyn'e elveda der.

ilerleyen sahnede kral kane tarafından kullanıldıktan sonra bir kenara atılan, kendi doğrularının yok oluşuna direnmeye çalışan carolyn'i görürüz . sinir krizi geçiriyordur. yine çözümü inandığı sisteminde bulur. tam bir insan kaynakları uzmanı edasıyla kendi kendine telkinde bulunur.

frank değil.

tek başına carolyn de değil.

ikisi birden.


tetiği kim çekti?

tabi ki carolyn.

frank'in çalışma odasında kaybolan silahı.

carolyn'in atış poligonunda aynı silahla ateş etmesi ve filmin finalinde çantasını dolaba saklaması.

frank metaforu muhafazakar yaşam biçimidir, otoritedir, devlettir, toplumun çoğunluğunun görüşlerini temsil eder.

carolyn ise frank karakteri ile anlatılan metaforun oyuncusu, en büyük savunucusu, gerektiğinde tetikçisidir. amerikan toplumunun yaratmak istediği kişi carolyn'dir.

lester tüm değerleri tehdit etmektedir. kariyerini umursamaz, gençliğine öykünür, hayatının ikinci çiçek çocukuk evresindedir.


o yüzden yok edilmelidir.

ve carolyn tetiği çeker.

frank ise üzerine sıçrayan metaforik kanları temizlemek için evine doğru yol alır.