Türkiye'nin de Ev Sahipliğini Üstlendiği 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonasının Yeni Düzenlemesi
fiba'nın 2012'de kuala lumpur'da yaptığı toplantıda aldığı kararların kıtalar şampiyonaları için olan kısmı bu turnuvadan itibaren uygulanmaya başlayacak. 3-5 tırt karardan bahsetmiyorum adamlar sessiz sedasız basketbolla ilgili epey ciddi kararlar aldılar. bu kararların eurobasketi ilgilendiren kısımlarını ve 2017'deki bu turnuvanın nasıl olacağını kısaca bir anlatalım.
şimdi evvela, 2017'den itibaren eurobasket artık 2 senede bir değil de 4 sene de bir düzenlenmeye başlayacak. yani bir sonraki eurobasket 2019'da değil 2021 yılında olacak ve 2025 diye devam edecek.
bunun sebebi; futbol dünya kupasıyla aynı senede çakışan dünya basketbol şampiyonasının, her sene futboldaki turnuvanın gölgesinde kalmasının önüne geçmek için artık futbolla aynı sene değil de bir sonraki sene - 2018'deki dünya basketbol şampiyonası 2019'da olacak - düzenlenip daha sonra 2023 şeklinde devam edecek olması sonucu, bu senelerde herhangi bir kıta basketbol turnuvası düzenlemin zaten imkansız olması.
dahası, basketbolda her sene bir büyük turnuva olması ve oyuncuların artık yavaş yavaş bu turnuvalardan bazılarını sallamıyor olması da kıta basketbol turnuvalarının düzenlenme aralığının 2 seneden 4 seneye çıkarılmasındaki başka bir etken. bununla beraber fiba birazdan bahsedeceğimiz eleme gruplarını oluşturarak daha uzun vadeli ve daha geniş zamana yayılmış sadece yaz aylarında değil normal sezonda da milli takım maçlarının olacağı bir basketbol seyrettirebilmek için bu turnuvaların düzenlenmesini 4 senede bir olarak belirledi.
peki yeni format nasıl olacak?
senelerdir süre gelen fiba formatı gereği; basketbolda, futboldaki gibi tüm avrupa takımlarının katıldığı avrupa şampiyonası eleme grupları düzenlenmez, daha doğrusu düzenlenir de turnuvaya katılan takımların %80'i bir önceki senedeki turnuvada elde ettikler derecelerle doğrudan bir sonraki senenin turnuvasına katılır, kontenjanda geri kalan %20'lik boş kısım için ise doğrudan katılma hakkını elde edemeyen türkiye, italya gibi takımlar hollanda, arnavutluk gibi takımlarla gazozuna maçlar yapıp öyle turnuvaya gelirdi.
fiba'nın yeni formatı gereği artık hiç bir takım doğrudan avrupa basketbol şampiyonasına katılamayacak. isterse son dünya kupası şampiyonu olsun isterse son olimpiyat şampiyonu, ev sahibi hariç herkes bu eleme maçlarına katılacak. aynı futbolda olduğu gibi tüm avrupa takımlarının katılacağı eleme grupları olup iç saha-deplasman usulüne göre yapılacak olan maçlar sonrasında takımlar bu turnuvaya katılmaya hak kazanacak.
peki bu durumda akla gelen ilk sorulardan biri, "uzun bir periyotta oynanacak olan bu eleme maçlarında nba oyuncuları ne olacak" kısmına gelirsek.
eleme maçları 1,5 sene içindeki 6 periyotluk bir zaman da düzenlenecek. bu periyotlar kasım, şubat, haziran, eylül, öteki kasım ve öteki şubat. bu durumda ülke takımları sadece haziran ve eylül döneminde nba oyuncularından yararlanabilecek. (diğer dönemler için nba'in bu oyunculara izin vereceğinin tamamen hayal olduğu ortada)
futbolda andorra'sıyla fln toplam 53 takım var avrupa şampiyonası elemelerine katılan. basketboldaki kayıtlı federasyon sayısı ise 49.
futbolda eleme gruplarında yapılan maçlarda 53 takım arasından avrupa şampiyonasına katılacak olan 16 takımı belirlemek keyifli oluyor da, basketbolda 49 takım arasından 24'u belirleyeceğim dediğin de o eleme turlarının ne heyecanı kalacak? yani elemelere katılan takımların yarısı avrupa şampiyonasına katılmaya hak kazanacak. şimdi 2013'deki turnuvaya bakalım; israil, ingiltere, bosna, polonya, isveç gibi bu düzey bir turnuvayla uzaktan yakından alakası olmayan takımlar geliyor. eleme gruplarında şu takımları kim zorlayacak, danimarka basketbolu mu yoksa portekiz basketbolu mu? bunlar daha beter haldeler zaten.
futbolda belki 10'la sınırlı olan dandirik takım kontenjanı, basketbolda nereden baksan 30'u buluyor. hadi bu takımların kendi aralarındaki maçlarını geçtim, üst düzey avrupa takımlarına karşı ne yapacaklar? buradaki tek dengeleyici unsur, bu eleme maçlarının çoğunda nba oyuncuları olmayacağı için, üst seviyedeki bu oyuncular yerine milli takımlar yerel liglerinde yer alan oyuncularından takım kurmak zorunda kalacaklar. fiba'nın çizdiği pembe tabloda bu şekilde genç oyuncuların daha fazla şans bulup oynayacağı şeklinde.
elemelerden sonra, avrupa basketbol şampiyonasının formatı aynı kalacak yine 24 takımın katılıp 4 grupta yer aldığı, bugünkü formatın aynısıyla şampiyona düzenlenecek.
bu arada 2012'de alınan kararlara ilgili olacak fiba'nın sitesinde yazanlar bunlar. adamlar doğru dürüst bir ayrıntı falan bile vermemişler, tek sayfalık bir word dosyasını yeterli görmüş paşalar. 2017'nin hangi ülkede olacağının belli olmasıyla çıkıp adam akıllı bir açıklama yaparlar herhalde.
Ev sahibi ülkelerin açıklanmasından sonra grup kuraları çekildi ve gruplar şu şekilde oldu
a grubu: fransa, yunanistan,polonya, finlandiya, izlanda, slovenya
b grubu: israil, litvanya, gürcistan, italya, almanya, ukrayna
c grubu: hırvatistan, çek cum., ispanya, karadağ, romanya, macaristan
d grubu: türkiye, rusya, sırbistan, letonya, belçika, büyük britanya