Türlerin Kökeni'ne Alternatif Olarak Okuyabileceğiniz Daha Anlaşılır Kitaplar
zor kitaplar okumayı severim. ulysses, das kapital gibi kitapları yorulmadan okudum ama türlerin kökeni öyle bir kitap ki iki defa okumayı denememe rağmen olmadı. birincisinde yirmili yaşlardaydım, hiçbir şey anlamadım. ikincisinde otuz bir yaşımdaydım ve yine tam olarak anladığım söylenemez. kitap; gerek çevirisi, gerek de anlatım dili olarak çok zor. içimde ukde kalan tek kitap bu diyebilirim.
evrensel, onur ve alfa yayınlarının kitaplarına baktım. çevirilerde ıra, olmayasılık gibi zorlama kelimeler var. alfa yayınlarının çevirisi güzel ama onlar da 2. orijinal baskıdan çevirmiş. baktığım birkaç yabancı forumda ise 1. ve 2. baskıların okuyucular için daha da bir işkence olduğunu söylüyorlar. sonuç olarak türkiye'de iyi bir çevirisi yok. ingilizce okuyabilenlere 6. basımını öneriyorlar.
türlerin kökeni bilimsel bir biyoloji kitabıdır. okuyucuyu çok zorlar. nedense darwin'e ilgi duyanlar ilk olarak bu kitabı okumak isterler ama 15-20 sayfa sonra bırakırlar. "ben evrime inanıyorum ve darwin'i merak ediyorum" diyenlere birkaç kitap tavsiye edebilirim:
1. charles darwin - yaşamım (alfa yayınları)
dünyada yaşamakta olan tüm canlıların ortak atadan geldiği gerçeğini ilk keşfeden darwin’in kendi yazdığı anılardan oluşan bu kitap, bu büyük bilim insanının bilinmeyen yanlarını ortaya koyuyor. darwin’in anılarında aynı zamanda onun evrim fikrini geliştirdikçe dini inançlarını nasıl değiştirdiğini de görmek mümkün.
darwin, ilerleyen yaşlarında hem eğlence olsun diye hem de çocuklarına ve torunlarına kendisiyle ilgili bilgileri aktarabilmek amacıyla anılarını kaleme alır. ölümünden sonra oğlu francis darwin tarafından derlenen anıları ilk olarak 1876 yılında life and letters of charles darwin başlığıyla basılır. ama bu ilk basımda darwin’in tüm yazdıkları yer almaz. alfa yayınları'ndan çıkan bu kitap daha sonraki yıllarda eksiksiz olarak basılan charles darwin's autobiography baskılarından türkçeye çevrilmiş.
2. charles darwin - adrian desmond ve james moore (iş bankası yayınları)
adrian desmond ve james moore tarafından yazılmış biyografisi. okunmalıdır. sadece darwin değil; dönemin ingiltere'si, bilim tarihi ve evrim adına muhteşem bir kaynaktır.
"üstelik tüm konularda özgür düşüncenin kuvvetli bir yandaşı olmama rağmen (doğru ya da yanlış), yine de bana öyle geliyor ki hıristiyanlık'a ve tanrı'ya inanmaya karşı doğrudan tezler halk üzerinde neredeyse hiç etki yaratmıyor ve düşünce özgürlüğü en iyi şekilde, bilimin gelişmesinin ardından gelen, insan aklının aşamalı olarak aydınlanmasıyla geliştiriliyor. bu yüzden benim amacım, her zaman din konusunda yazmaktan kaçınmak olmuştur ve kendimi bilimle sınırlı tutarım." (desmond ve moore 1991, s.645).
3. dünyayı sarsan kitaplar - türlerin kökeni - janet browne (versus kitap)
hiçbir kitap kendimizi ve doğayı kavrayışımızı türlerin kökeni kadar değiştirmemiştir. 1859’da yayınlanmasından beri on binlerce nüshası basılan bu çalışmanın öne sürdüğü canlıların aşamalı olarak evrimleştiği teorisi, okurlarını şaşkınlığa uğratmış ve bir yaratıcı olduğuna dair duyulan sarsılmaz inancın sorgulanmasına yol açmıştır. bu kitapta ünlü bilim tarihçisi ve biyografi yazarı janet browne darwin’in eserinin gelmiş geçmiş en büyük bilimsel kitap olduğunu akıcı ve canlı bir dille gösteriyor. darwin’in teorilerinin oluşumunu, viktoryen dönemde nasıl karşılandığını ve günümüzde de geçerliliğini korumasının nedenlerini, eserin oluşmasında en az darwin kadar etkili olan sosyal ve tarihsel koşulların ışığında anlatıyor.
4. darwin ve evrimin bilimi - patrick tort (yapı kredi yayınları)
felsefeci ve bilgikuramcısı patrick tort, evrim biliminin başlıca kurucusu, barış düşünürü ve ahlakın soykütüğünün en önemli araştırmacılarından darwin’in yaşamı ve yapıtına ışık tutuyor.
doğabilim tutkusu, beagle’da beş yıllık bir yolculuk, onlarca yıl süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkan muazzam ve çok yönlü bir yapıt, oxford savaşı, kamuoyunda yaşanan şok, fazlasıyla çarpıtılmış bir düşünceler bütünü.
biyolojik evrimin en üretken kuramcısını keşfetmek için 160 belge.