Ülkemizde Mizah Malzemesi Haline Dönüşen Fiat Doblo Neden Çok Tercih Ediliyor?

Fiat'ın 2000 yılından bu yana ürettiği hafif ticari aracı Doblo, Türkiye'de Osmanlı tuğrası, enişte otomobili gibi söylemlerle sıklıkla mizah malzemesi olarak kullanılıyor. Bunların yanında çok satan bir araç da olan Doblo, bunu nasıl başarıyor?
Ülkemizde Mizah Malzemesi Haline Dönüşen Fiat Doblo Neden Çok Tercih Ediliyor?
iStock

Doblo'nun çok tercih edilmesine neden olan olumlu yanları

1. piyasada gezenlerin asgari %80 ninin falan üzerinde taşıdığı 1.3 multijet motor ile türkiye'de en az yakıt tüketimi olan ticari araçtır.(bkz: multijet)

2. yine 1.3 multijet motor tiplerinde her 10.000 km'de bir bakıma girer (az biraz gönlü geniş bir adamsanız 20.000 km'ye kadar yolu var bunun). bakım ücreti de gayet uygundur.

3. 195/55/15 gibi piyasanın en ucuz  ve en yaygın lastik ölçüsünü kullanır.

4. 6 yaşa kadar 1.3 multijet'in senelik motorlu taşıtlar vergisi 700 tl civarıdır.

5. iç hacmi hayvan gibidir 2 bacanak 8 çocuk ve hanımları ile ta istanbul'dan tekir yaylası'na bayram tatiline hiç sıkışmadan gider. aynı ekip dönüşte köyden 5 bidon turşu, 5 kova salçayı getirirken de yine çocuklar gibi şendir.

6. müzik sistemi vasatın üzerindedir.

7. arka koltukları yatırınca 2.500 litre bagaj hacmi vardır. çok kereler 1 ton üzeri yükle uzun yol (konya-karaman, konya-beyşehir vs.) yapmışlığım vardır. bana mısın demez.

8. yok euro diesel, yok ultima diesel, yok kırsal diesel seçmez, ne koysan yakar sıkıntı çıkarmaz.

9. mazot pompası değil mübarek vidanjör takmışlar. tık demez -40 derecede bile işini yapmaya devam eder.

10. piyasada ekseri turbo dizel motorun enjektörleri 100.000km civarında cartayı çekerken bu cengaverin enjektörleri en az 200.000 km hiç araz çıkarmadan işini yapmaya devam eder.

11. triger kayışı yoktur. kayış yerine kullanılan çelik zincirin ömrü ortalama 200.000km dir.

12. garett marka turbosu insan gibi binilirse en az 250.000 km boyunca taş gibi sağlam kalır.

13. paslanmaz çelik egzos sisteminin ömrü 10 yıldır.

14. farlar, sis farları, tampon ve aynalar gibi hasara en çok müsait yedek parçaları komik derecesinde ucuzdur ve neredeyse yapı marketlerde bile satılacak kadar yaygındır.

15. yedek parçasının ucuz olmasından dolayı piyasada kasko fiyatları en ucuz ticari araçtır.

16. yine yürüyen aksamı özellikle ön düzeni taş gibidir. anadolu'nun bozkırları ve karadeniz'in yaylalarında ne kadar işkence ederseniz edin arıza çıkarmaz. şehir içinde 50 cm'lik kaldırımlara çıkıp inmek en büyük hobisidir zaten.

17. altı yüksektir ay sürtecek ay vuracak endişesi olmaz.

18. elektrikli elektronik aksamı mp3'lü radyo dışında neredeyse olmadığından her gün ayrı bir yeri bozulmaz. zaten olmayan donanım nasıl bozulsun öyle değil mi.

19. çift sürgülü kapısı ve yukarı açılan arka kapısı ile ergonomi ve user friendly nin kitabını yazmıştır.

20.. ikinci eli reşat altın seviyesindedir. bugün ödenecek senedi, çeki, kredi taksidi olup da etraftan ödünç para bulamayan esnaf, sanatkar veya zanaatkar. doblo'sunu sahibinden.com sitesine ilana koyup, fiyatını piyasasının 1.000tl altına yazıp, ilan başlığına da "ödememiz var acil satılıktır" yazarsa 1 saat içinde satılmama gibi bir ihtimal yoktur.

Kötü yanları da elbette var tabii

1. debriyaj. ticari olmasından dolayı sert bir debriyajı var, trafikte sol bacağınız çok ağrıyor. alakalı olarak vitesleri sert, iki parmakla değiştiremezsiniz, o topuzu güzelce avcunuza alıp çekeceksiniz. hele 5'e takarken sağlam bir sağ kol lazım, solak olduğum için az sakatlamadım kendimi 5'e takarken. 

2. yol tutuşu. arabanın altı yüksek, bir de benim gibi ince lastik kullanıyorsanız saatte 90'ı geçince arabanın sağa sola çektiğini hissedersiniz bol bol. aerodinamik diye bir şey yok, kutu gibi araç. viyadüklerden geçerken hızınızı azaltın yoksa bir anda yan şeride zıplayabiliyor. 

3. güvenlik donanımı. sadece bir adet hava yastığı var, direksiyonda. o yüzden sevdikleriniz ve kendi canınız için en asgari hızlarda sürmenizi tavsiye ederim. ncap falan hep doblo üretildikten sonra ortaya çıkan şeyler. 

4. dizel motor olmasından dolayı emisyonunun yüksek olması ve bakım maliyetlerinin benzinlilere göre daha yüksek olması. emisyon meselesini düşünen tek doblo şoförü benim sanırım. 

5. tuğra, enişte esprileri ve trafikteki kötü ünü. insanlar önünüze kırmaya çekiniyor ya da yol verdiğinizi görünce inanamıyorlar doğal olarak. gülümseyin geçin, bu arabanın doğasında var.  

6. üstteki maddeye ek olarak yılda en az 7-8 defa polis çevirir, kontrol yapar. muayeneler, sigortalar vs. hep hazır ve yanınızda bulunsun. cezası büyük, değmez risk almaya.