Utangaçlığı Yenmenin Denenip Onaylanmış Yöntemleri

Utangaçlığı yenmenin yolları nelerdir? Sözlük yazarlarının kendi gündelik hayatında uyguladığı veya gözlemlediği birkaç işe yarar yol var.
Utangaçlığı Yenmenin Denenip Onaylanmış Yöntemleri
Almost Famous (2000)

İlk akla gelenler

1) utangaç insanlar etrafındakilerin tamamını aklı başında ve mükemmel zanneder. ilk olarak onların mükemmel olmadığını anlamak gerekir. bu yüzden öncelikle herkesin ayıplarını araştırmak lazımdır. lakin ortaya dökmek değil.

2) utangaçlığı yenme konusunda bir defa sağlam bir rezil olmak gerekir. bu rezalet ahlaki konularda değil de toplumun genel kabul ettiği kalıpyargıların dışına çıkmakla mümkündür. örneğin bir tarikat şeyhi olan üftade, saygın bir makamda bulunan aziz mahmut hüdayi efendiye benliğini yenebilmesi için sokakta elma sattırmıştır. bizler de topluma absürt gelen bir kıyafetle sokakta dolaşabiliriz.

3) bilgiyi diksiyonla harmanlamak. sağlam yollarla edinilen bilgiler, güzel bir üslupla birleşirse toplumdaki pek çok kişinin üstüne çıkılır ve utangaçlık azalır.

4) olduğun gibi görün, göründüğün gibi ol felsefesini hayatın her alanına yaymak. toplum içinde yapamadığın bir şeyi kapalı kapılar ardında da yapmamak gibi.

5) insanları kırmamak düşüncesinden vazgeçmek. evet insanları kırmak kötü bir şey ama gönüllerini almak her zaman için mümkündür.

6) hak ve hukuk kavramlarını çok iyi öğrenmek. birileri senin hukukunu çiğneyip hakkını yedikleri zaman makul bir şekilde tepki göstermen gerekir.

7) sakarsın, beceriksizsin, yapamazsın gibi kelimelere aldırış etmeyip, bu özelliklerinin doğuştan geldiğini bildirmek. ancak daha sonra bu konularda eksiğin varsa düzeltmelisin.

not: tüm bunları yapmak utangaçlığı giderir ama utangaçlık halleri herkes tarafından özlemle anılır.

İşe yarar bir yöntem

eski utangaçlardan biri olarak önerilerimi sunuyorum.

öncelikle abi p*ç olacaksın, bu devirde o satıyor diyenlere kulaklarınızı tıkayın. çünkü utangaç biri olarak nasıl p*ç olunacağını bilmiyorsunuz. alkol belki yardımcı olur ama yine p*ç olmayı bilmediğiniz gibi iletişim ve ikili ilişkilerde de itiraf edin, başarılı değilsiniz. şimdi gelelim tavsiyeye...

utangaçlığı yenmenin en başarılı yolu sizi utangaç halinizle içine çekebilecek bir sosyal çevreye girmektir. tiyatro, sinema bu konuda başarısızdır hatta konserler bile utangaç bir insanın sosyalleşebileceği, kabuğunu kırabileceği bir ortam değildir. ben utangaçlığımı çok net latin dansı kurslarında yendim. latin dansının insanın utangaçlığını kırmasının temel nedeni sizin efor sarfetmeden eğitmenler vasıtası ile insanlarla temas kurmanızı sağlamasıdır. derste herkesin bir partneri vardır ve bunlar eğitmenlerce sürekli değiştirilir. yani siz isteseniz de istemesenizde o kızla temas kurar ve dans edersiniz. zaten siz çekinseniz bile ya kız gelir elinizi tutar ya da eğitmen durumu fark ederek müdahale eder. bunun ikinci aşaması dans geceleridir. başlangıç seviye öğrenciler gecelere katılmaya korkarlar. fakat altı ay ders almış bir öğrenci gecede az çok dans edebilecek bir özgüvene sahip olur. hatta bu noktada alkol devreye sokularak eğitmenlerle bile dans edilebilir. kimsenin istisnalar dışında dans etme konusunda birbirini reddetmediği latin geceleri öz güven depolama husunda önemli bir yere sahiptir. üçüncü ve en önemli konu taşak geçmeye çalışan arkadaşlar. onların ben ta amk. prim yapmalarına fırsat tanımayın, geceye götürün. onlar kenarda mal mal otururken pistte yardırın, ezin malları. kursa yazılmaya da çekinmeyin. orası sonuç itibari ile ticarethane. en odunu bile dans edecek seviyeye getiriyorlar. kişi kendinden bilir işi.

ekleme: kursun üç kere önünden geçip girmeyen bir insandım. ücretler sanıldığının aksine diğer hobilere göre uygundur. sosyalleşmenin en kolay ve ekonomik yolunun dans olduğunu düşüyorum... dersler başlangıçta haftada bir gün ders, bir gün pratik şeklindedir. ders süresi ortalama iki saattir. ileri seviyelere geçtikçe okulların çoğu alttaki derslere girme imkanı tanır. bu da size eski öğrendiğiniz hareketleri tekrar etme imkanı sağlar. böyle.

Sınırları zorlamak

utangaçlığın temel sebebi kişinin toplum önünde yapacağı bir hatadan dolayı küçük düşeceğini düşünmesidir. dolayısıyla kişinin toplum önünde hatalar yapması veya toplumun normlarına aykırı davranması sonucu ne olacağını görmesi gerekir. yani, çıkın sokaklarda saçmalayın, kızılay'da veya taksim'de palyaço kıyafetiyle gezin, amfiye bir çizgi film karakterinin kostümüyle gidin, telefonunuza mesaj geldiğinde melodisi osuruk olsun gibi gibi. ha sonunda ne olacak, korktuğunuz kadar küçük düştüğünüzü görmeyeceksiniz, aksine özgüvenli ve eğlenceli bir erkek olarak görülüp kızlardan ilgi görebilirsiniz. daha ne olsun.

Vücut dili

%100 etkili ve uygulaması çok kolay.

Amy Cuddy: Vücut dilin benliğini şekillendiriyor.