Vize Başvurunuzun Başarıyla Sonuçlanması İçin Özellikle Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Vize alabilmek için ne yapmak gerekir? Yurt dışı seyahatinizin başlayabilmesi için bu içeriği okumanızı tavsiye ederiz.
Vize Başvurunuzun Başarıyla Sonuçlanması İçin Özellikle Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
iStock

1. vize alabilmeniz için gideceğiniz ülkede göçmen ya da çalışmak için gitmediğiniz konusunda güçlü kanı oluşturmak gerekiyor. yani adamların vize onayı vermesi için kendi ülkenize geri döneceğinizi düşünmeleri gerekiyor. bunun için ülkemizde öğrenciyseniz ya da iyi bir işiniz varsa vize almak kolaylaşıyor.

2. maddi durumunuzu detaylı şekilde belgelemek gerekecek. yüksek bir meblağ avantaj fakat ani ve beklenmedik kaynağı bilinmeyen para girişleri olduysa hesabınıza bunları açıklamanız gerekecek, hesabınıza bir anda gönderilen yüksek meblağlar dezavantajtır. maddi gelir yetersizliği dezavantajdır.

3. dürüstlük ve şeffaflık, vize başvurularının olumlu sonuçlanmasında çok etkilidir.

4. ingiltere vizesi alırken ilk olarak hazırladığınız evraklarınız kontrol edilerek online sistem üzerinden başvuru formunuz doldurulmaktadır.

5. eksik ya da hatalı belge teslim etmeyin.

6. gelir belgenizi sunarken en az son 3 aylık aktif banka özetinizi detaylı bir şekilde vermeniz gerekmektedir.

7. schengen vizesi ile avrupa'daki 26 ülkeyi serbest bir şekilde dolaşabilirsiniz. burada dikkat etmeniz gereken çift girişli vize almanızdır. tek girişli vize alırsanız çıktığınız ülkeye tekrar girmek için yeniden vize almanız gerekir, giremezsiniz. multiple olması gerekiyor.

8. vizeniz red alırsa bu durumda resmi itiraz dilekçesi ile o ülkenin konsolosluğuna itiraz edebilirsiniz. sürecin yeniden ele alınmasını ve sonucun değişmesini sizden istenen şeylere dikkat ederek sağlayabilirsiniz. bizzat kendiniz tarafından imzalı dilekçe olmalı.

9. niyet mektubu yazılacaksa başkasınınkini aynen almayın, kendi özgün metninizi hazırlayın.

10. schengen vizesi alırken bazı ülkeler siyasi ve ekonomik konumlarından kaynaklı nispeten diğer ülkelere göre daha zor vize veriyor. ama yunanistan en kolay vize veren ülke. malta, slovenya, estonya, letonya, litvanya da kolay. fransa ise yeteri kadar maddi kaynağa bakıyor maddi kaynak ve diğer şartlar yeterliyse fransa da daha kolay veriyor. ama hollanda, almanya gibi ülkelerden vize almak nispeten daha zor.


11. pasaportunuz ve biyometrik fotoğrafınız eski ve yıpranmış olmasın.

12. schengen vizesi aldığınızda öncelikle vizeyi aldığınız ülkeye gidilmeli. sonra diğer ülkelere geçin, aksi takdirde bunun sebebini sonraki vizelerde sorarlar. dezavantajlı olursunuz nispeten.

13. ingiltere vizesi schengen vizesi dışındadır ve maddi olanaklarınız çok çok önemlidir vize için. maddi durumunuzu ayrıntılı belgelemenizi isterler. örneğin aracı sattınız, ödemeyi elden alıp bankaya yatırırsanız ve satış belgeniz yoksa vizede sorun yaşayabilirsiniz. paranın kaynağını belgelendirmenizi isterler. şeffaflığa büyük önem verir ingilizler.

14. ingiltere schengen bölgesinde bulunmadığı için her vize başvurusunda bizzat giderek parmak izi vermeniz gerekir. ama schengen vizesinde ilk kez alıyorsanız parmak izi için konsolosluğa gitmeniz gerekecektir. parmak izi 5 yıl geçerli olduğu için sonraki başvurularda gitmenize gerek yok schengen ülkeleri için.

15. abd'nin vize başvurusunda bir mülakattan geçmeniz gerekiyor. seyahat amacınızı net bir şekilde belirtmediğiniz takdirde vize başvurusu olumsuz sonuçlanabilir mülakatta.

16. konsolosluklar ihtiyaç halinde başvuran kişiyi bir mülakata çağırabilir veya ek evrak isteyebilir.

17. belgeleri konsolosluğa verirken vize değerlendirme işlemi sonrası orijinallerini geri istediğiniz belgeleri belirtebilirsiniz.

18. ingiltere vize başvuru sonuçları 2-3 hafta içinde sonuçlanır bu süre konsolosluğun yoğunluğuna göre uzayabilir. ek ücret ödeyerek 5 günde daha fazla ek ücret ödeyerek 24 saat içinde sonuçlandırabilirsiniz.

19. seyahat sağlık sigortanızı mutlaka yaptırın özellikle abd ye giderken mutlaka seyahat sağlık sigortası yaptırın çünkü abd'deki sağlık harcamaları inanılmaz yüksek.

20. eğer işsizseniz de vize alabilirsiniz fakat bu durum vize alabilmeniz için dezavantaj teşkil ediyor eğer ki yeteri kadar zengin değilseniz. işsizseniz, seyahat süresince masraflarınızı karşılayacak bir yakınınızın size sponsor olması gerekiyor.

21. vize almak için bir özel şirkette veya kamu kurumunda düzenli çalışıyor olmak şart değildir. ilgili gereklilikler sağlandığı takdirde işsiz olsanız dahi alabilirsiniz. yeter ki paranız olsun.

22. ingiltere ziyaretinden önce veya sonra schengen bölgesine seyahat edecek kişilerin ayrıca schengen vizesine başvurması gerekecektir. ingiltere schengen ülkesi değil çünkü.

23. yeşil pasaport sahipleri de ingiltere için vize uygulamasına tâbidir. ancak yeşil pasaport sahipleri vize alırken bordo pasaport sahiplerine göre elbette daha avantajlı olacaklardır. (yeşil pasaportun en önemli avantajı, pasaport harcından muaf olup sadece defter bedeli ödemeleri ve bazı ülkelere vizesiz giriş imkanı tanıması.)

24. ne yazık ki ingiltere ve batılı ülkeler vize vermek konusunda tc vatandaşlarına karşı çok titiz davranıyorlar.

25. vize alırken seyahat geçmişinizin olması ve birkaç ülkeye önceden vize almış olmak avantajınızadır.


26. seyahat sigortanızın seyahat tarihlerini kapsadığından emin olun.

27. banka hesap özeti bilgilerinizi bankadan kaşeli ve ıslak imzalı olarak almaya özen gösterin.

28. konsolosluklara veya aracı şirketlerine vize başvurusunda bulunurken seyahat sigortanızın orijinal poliçesini teslim etmeyin. başvuru sırasında poliçenin orijinalini ve fotokopisini yanınızda bulundurun, poliçenin orijinalini gösterip fotokopisini teslim edin.

29. aile ya da arkadaş grubu ile seyahat edecekseniz toplu seyahat sigortası daha uyguna gelir. ya da yıl içinde birden fazla seyahat ediyorsanız her yolculuk için ayrı ayrı almayın, tüm yolculuklar için toplu yaptırın, daha uyguna gelir.

30. vize başvurusuna giderken eski ve yeni pasaportlarınızı, vize dosyanızı ve başvuru ücretinizi unutmayın.

31. red alırsanız gerekçeli kararı açıklarlar size. çürütecek kanıtlarınız varsa itiraz edin sonuçlara. posta yoluyla sanırım itiraz gönderilebiliyor.

32. güney irlanda vizesi ile birleşik krallığa birleşik krallık vizesiyle güney irlanda'ya gidemezsiniz direkt. önce vizesini aldığınız ülkeye girip daha sonra geçiş yapabilirsiniz.

33. eski pasaportunuzda bulunan vizeleri yeni pasaportunuza taşımak için başvuru yapabilirsiniz.

34. otel ve uçak rezervasyonlarınız vize evrak başvurusunda olmalı.

35. diyelim ki ingilterede kalış tarihinden fazla kaldınız, sonraki vize başvurularında neden fazla kaldığınızı belirtmeniz lazım.


36. reddedilmiş bir başvurunuz varsa istediğiniz zaman tekrar başvurabilirsiniz. yeni bir başvuru yapmak için beklemeniz gereken belirli bir süre yoktur.

37. pasaportunuzu konsolosluk değerlendirmesinden sonra şahsen teslim alamıyorsanız kurye hizmetiyle de bedelini ödeyerek alabilirsiniz. ya da noterden pasaportunuzu teslim alması için yetki verdiğiniz biri aracılığı ile de pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.

38. vize ücreti ve servis bedelleri ücretinin iadesi yoktur.

39. iadesini talep ettiğiniz belgeleri vize başvurusu sırasında fotokopileriyle birlikte sunun.

40. turistik vizeye başvuru yaparken varsa kira gelirlerinizi, tapu ve araç ruhsatı fotokopilerinizi de sunun.

41. eğer davetiye ile gidecekseniz ve masrafları davet eden kişi üstleniyorsa davet eden kişinin son 6 aylık hesap özetini sunmanız gerekebilir.

42. karşınıza çıkabilecek masraflar: vize başvuru ücreti, büyükelçilik harcı, vize işlem merkezi ücreti ve eğer faydalanılmışsa ek hizmet ücretleri.

43. daha önceki vize başvurunuz reddedilmişse reddedilme sebebini açıklayan mektubun aslını da dosyanıza başvuru sırasında ekleyin. bu durumu gizlemek de red sebebi olabilir.

44. eğer vize başvurusunda evraklardan herhangi bir tanesini temin edemiyorsanız bunu yazılı bir şekilde ifade etmeniz gerekir.

45. 18 yaş altı bir çocuğun seyahat edeceği durumlarda her iki ebeveyninin izni gereklidir. eğer çocuk bir ebeveyni ile seyahat edecekse diğer ebeveyninin de izni gereklidir.

46. vize sadece ön giriş iznidir. dilerlerse sizi hava alanında pasaport memuru ülkeye aldırmayabilir. konaklama süreniz giriş noktasında göçmen bürosu memuru tarafından belirlenir.

47. vize başvurusunda pasaportunuzun en az 6 aylık geçerlilik süresinin olması gerekir.

48. davetiye gönderen kişinin kimlik bilgileri, adresi, ziyaretin amacı, davet edenle edilen arasındaki yakınlık derecesi (aile, arkadaş), ülkede kalış süresi, konaklama yerinin adresi gibi bilgilerin verilmesi gerekir.

49. bazı ülkeler için vize başvurusu yaparken doğrudan konsolosluğa değil aracı kurumlara başvuru yapılıyor.

50. başvurudan sonra başvuru aşamalarını görmek için sms hizmeti de bedelini ödeyerek alabilirsiniz.


51. gideceğiniz o ülkede kalacağınız her hafta için belli miktar parayı hesabınızda görmek isterler. örneğin uk, ya da güney irlanda. parası olmayan gelmesin diyorlar.

52. seyahat vizesinden seyahat masraflarını 3. şahıs karşılıyorsa kişinin son 6 aylık hesap dökümleri ve bu kişi ile ilişkinin (akrabalık vb) kanıtlanması gerekmekte. bankaca imzalı ve kaşeli olmalı.

53. pasaportunuz gideceğiniz ülkeden dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olmalı.

54. başvuru dosyasında istenen evraklardan biri de çalıştığınız şirket tarafından verilen çalışma ve izin yazısı. yetkilinin adını pozisyonunu şirket iletişim bilgilerini belirtmelidir.

55. vize retleri pasaporta işlenmez bu arada.

56. özellikle ingiltere ve batılı ülkeler ülkelerinde kalacağınız süre boyunca temel masraflarınızı karşılayabilecek belirli bir meblağı hesabınızda görmek ister.

57. uk ve güney irlanda gibi ülkeler başvuruları bünyesine direkt olarak kabul etmeyip vize hizmeti sağlayan aracı kurumlarca gerçekleştirirler. direkt konsolosluğa yapılmaz. ön büro görevi gören aracı şirketlere yapılır. örn vfs global, tls contact...

58. dil okulu vizesi ile irlanda'ya giden arkadaşlar burada hem yasal çalışıp hem okula devam edebilirsiniz. dil okulunuzu uzatabilirsiniz.okul bittikten sonra iş bulursanız, iş yeri size sponsor olursa irlanda'da oturum ve çalışma iznine sahip olursunuz, yoksa dönmek zorunda kalırsınız ama muhtemelen bulursunuz iş. 5 yıllık iş tecrübeniz olursa irlanda vatandaşlığına geçebilirsiniz. evlilik yoluyla da oraya gittikten sonra kalabilirsiniz. irlanda vatandaşı biriyle 3 yıl irlanda'da evli kalıp vatandaşlığa başvurmadan önceki 1 yılınızda kesintisiz irlanda'da kalırsanız vatandaşlık alabilirsiniz.

59. ingiltere vizeleri ile ilgili olarak tier- 1 yatırımcı ve girişimci vizesidir, tier-2 çalışma vizesidir ingiltere'deki şirketlerde vasıflı işçiler için, tier-5 vizesi ise geçici işçiler içindir, ingiltere'ye uzun süreli bir eğitim ile gitmek isteyenler tier 4 vizesini almaları gerekir. bu vize türü size belirli bir ölçüde çalışma hakkı da tanıyor. üniversite eğitimi, dil kursu vb ile gitmek ve 6 aydan uzun süreli kalmak isteyenler içindir.

60. ingiltere'ye gitmek isteyenler; ingiltere'de faaliyet gösteren bir firmadan iş teklifi alıp çalışma vizesine başvurarak da gidebilir. fakat her davetiye kabul edilmiyor, kriterleri var.

61. ingiltere'ye aile birleşimi (evlilik) vizesi ile gitmek isterseniz bu çok ayrıntılıdır. ingiltere'de ikamet eden eş yıllık belli bir ücret sterlin kazanca sahip olmalı. gitmek isteyen ielts sınavından en az a1 düzeyde dil bilmeli.

62. transit vize denilen bir şeyde var bu üçüncü bir ülkeye seyahat ederken aktarma yapacağınız ülkeden almanız gereken vizedir. o ülkeye giriş hakkı tanımaz, sadece aktarma yapmanız için 24 ya da 48 saat geçerlidir.

63. ingiltere için turist vize süreleri 6 ay veya 2-5-10 yıllıktır. bu kadar süre kalacağınız anlamına gelmez, ingiltere'ye girdikten sonra yine belli bir süre kalıp çıkış yapmanız gerekir.

64. ingiltere ve batılı ülkelere giderken eğer aile ziyareti ve iş ziyareti söz konusu ise davetiye gerekmektedir.

65. ingiltere ve diğer batılı ülkeler için partner vizesi de alabilirsiniz. evli olmak zorunda değilsiniz. sadece belli bir yılı kapsayan birlikteliğinizi kanıtlamanız, herhangi bir ülkede beraber yaşamanız yeterli. dil bilmeniz gerekecek, ayrıca yurt dışındaki partnerin yine gelir beyan etmesi gerekecek.