Volvo'nun Artık Üretmediği V40 Modelinin 2016'sına Sahip Birinin Araç Deneyimi

Volvo'nun, 2019 yılında artık üretilmeyeceğini açıkladığı V40 modelini bir süredir kullanan bir Ekşi Sözlük yazarı, bu araçla ilgili deneyimlerini aktarmış. Eğer almayı düşünüyorsanız çok iyi bir geri bildirim olabilir sizin için.
Volvo'nun Artık Üretmediği V40 Modelinin 2016'sına Sahip Birinin Araç Deneyimi
Fotoğraf: Volvo

1.5 t3 benzinli motor, makyajlı (thor'un çekici farlara sahip olan) 2016 yılı aralık çıkışlı r-design paket bir adetine sahip olduğum, premium c segmentinde yer alan ve artık üretilmeyen bir volvo modeli v40. kendisiyle yaklaşık 10 gündür birlikteyim. şehirlerarası ve şehir içi yaklaşık 1500 km kullanımıma dair izlenimlerimi anlatacağım. ilerleyen zamanlarda kullanım tecrübelerime göre editlerim.

premium c segmentinde audi a3, bmw 1 serisi ve mercedes a serisine rakip olarak görebileceğimiz araç 2013 yılında piyasaya sürüldü. ford'un c1 platformu üzerine inşa edilmiştir.

tasarım

aracın standart hali dışarıdan oldukça düz ve olgun çizgilere sahip. biraz sıkıcı gelebilir kimilerine ama bence yaşlı bir model olmasına rağmen hala çok güzel. makyajla gelen thor'un çekici olarak adlandırılan ön farlar gerçekten ayrı bir güzellik katıyor araca, makyajsızlara göre tasarım anlamında büyük artı bence. r-design donanım paketi arka difüzör, ön tampon ve jantlar, gümüş renginde dikiz aynaları vs ile biraz daha spor bir hava yaratıyor. aracın motor kaputunda 3 adet su fışkiyesi ilginç bir detay. aracın ön burnu yaya koruma amacı ile uzatılmış ve yayanın diz kısmına gelecek şekilde tasarlanmış, böylelikle yaya aracın altına girmeyecek kaputta yer alan hava yastığının üzerine düşecek. evet, bu arada aracın standart olarak yaya koruma amaçlı motor kaputunda hava yastığı var. güvenlik kısmına ayrıca değiniriz. bence tasarımı a3 ve 1 serisinden daha güzel a serisi ile kafa kafaya gibi.


iç mekan

önce eksilerden başlayalım. araç 2013 yılından itibaren üretimde ve el freni eski nesil, bildiğimiz klasik elektronik olmayan türden. bu benim için sorun teşkil etmiyor fakat oldukça kaba ve eski duruyor ve aracın eksi hanesine yazılıyor. kapı içi cepleri ve torpido çıplak plastik yani vag grubunda olduğu gibi bir kaplaması mevcut değil bu da bir eksi. gözlüklük yok eksi (galiba opsiyon). kapı üstleri yumuşak plastik değil biraz sert-yumuşak arası bir malzeme kullanılmış eksi. orta konsol tuş kalabalığı ve kullanımına alışmanın zaman istemesi eksi. arka yolcular için ne havalandırma ne usb ve 12v girişi konulmuş premium sınıf bir araçta olması gerekirdi. orta ekranın çözünürlüğü iyi, menüler anlaşılır fakat boyutları biraz daha büyük olabilirdi bunu da eksi sayabiliriz. bir de benim aracımda geri görüş kamerası yok, park sensörünün tepkilerini ise hiç beğenmedim. aheste aheste öterken birden arkaya çok yaklaştığınızı fark ediyorsunuz. vw scirocco olan eski aracımın park sensörü daha iyiydi bu anlamda. bir de direksiyon arkası f1 diye tabir edilen kulakçıklar plastik değil de alüminyum olsun isterdim.

bunların dışında genel malzeme kalitesi iyi. işçilik, parçaların birleşim noktaları çok iyi. trim sesi yok araçta. aracım 60.000 km'de ve bozuk yollarda dahi cam tavan olmasına rağmen bir trim sesi almadım. koltuklar sınıfının bence en şıklarından, deri ve süet karışımı koltuklarda oturduğunuz ve sırtınızı yasladığınız yerlerin deri olmaması iyi düşünülmüş, yan destekleri gayet iyi. elektrikli ve hafızalı sürücü koltuğu bu sınıfta bulunması zor bir özellik. kapı içleri ve kolunuzu koyduğunuz yerler, kol dayama, direksiyon, vites topuzu deri ve derinin kalitesi gerçekten üst düzeyde. vites topuzu aydınlatmalı çok şık bir detay. bütün tuşların basma hisleri üzerine çalışılmış ve premium hissini veriyor size. ayak aydınlatmaları, kapı altı aydınlatmaları unutulmamış. göstergeler "hayalet ekran" denilen türde. 3 farklı modu var elegance, r-design ve eco modu. yeni nesil hayalet ekranlar kadar iyi çözünürlükte değil ama bence hala güzel görünüyor. o volvo'nun kendine has klas havası göstergelerde de kendini hissettiriyor. r-design pakette pedallar alüminyum spor pedal olarak geliyor yine direksiyon standart modele göre daha kalın ve köşeli bir tasarıma sahip. panaromik cam tavan kesinlikle tercih edilmeli aracın içini inanılmaz ferah kılıyor. perdesinin elektrikli olması yine güzel düşünülmüş. orta konsoldaki ekran size birçok özellik ve özelleştirme seçeneği sunuyor. tek tek anlatmayacağım ama mesela; geri vitese aldığınızda her iki dikiz aynasının da aşağı göstermesini ayrı ayrı ayarlayabiliyorsunuz veya istemiyorsanız ayarlamıyorsunuz. kullanım kılavuzuna ortadaki ekrandan ulaşabiliyorsunuz, yine hoş bir detay.

arka yaşam alanında kol dayama ve orta bölümde şimdiye kadar gördüğüm en güzel arka bardaklıklardan biri yer alıyor. diz mesafesi üzmez, baş mesafesi ise eh işte 1.85 üzerini üzer. iç mekan genişliği bir a3 değil ama yeterli bir alan sunuluyor. 1 serisinden çok daha geniş bir arka yaşam alanı var. insan olana yeter yani. arka kafalıkların tuş yardımı ile yatırılabiliyor olması güzel ve ince bir detay.

bagaj ise rakiplerinden küçük 324 litre. çocuklu aileler için sıkıntı yaratabilir. onun dışında kullanışlı ve bagajda da malzeme kalitesi yüksek.

özetle iç mekan kesinlikle premium hissini yaşatıyor size ve bunu tam da isveçli bir üreticiden beklenildiği şekilde gösterişsiz, sade ve şık biçimde sunuyor. aracın iç mekanının her yerinde detaylara verilen önemi hissediyorsunuz. araç içinde kalitenin çok düştüğü bir yer bulabilmek imkansız gibi.


donanım

volvo bu konuda çok cömert. adaptif hız sabitleme, şerit takip sistemi, otomatik park etme, koltuk ısıtma gibi diğer alman rakiplerinde de opsiyon sunulan donanımlar v40'ta da opsiyon. onun dışında herşey (yağmur, far sensörleri, hız sabitleme, anahtarsız giriş çalıştırma-giriş, elektrikli katlanır aynalar, led farlar vs) standart diyebiliriz. geri görüş kamerası ve ön park sensörü standart olmalıydı eleştirim bu olabilir. şehir içi hızlarda çarpışma önleyici "city safety" standart. donanım konusunda kimsenin bu araçta üzüleceğini sanmıyorum çünkü en düşük paket olan momentum paketini dahi alsanız diğer markalarda opsiyon olan çoğu özellik standart olarak geliyor. güvenlik konusunu konuşmaya gerek yok sanırım araç volvo neticede. euro ncap testlerinde de üretildiği yılın sınıfında en yüksek puanlarını almış bir araç. sürücü diz bölgesinde ve yayalar için kaputta hava yastığı var. zaten aracın ağırlığı bu ekstra güvenlik önlemleri ve eski nesil ford focus platformu üzerinde yükselmesi sebebiyle 1500 kg civarında ve rakiplerinden oldukça ağır.


izolasyon ve konfor

sınıfının gereklerini karşılıyor. bozuk asfaltta yol sesi geliyor onun dışında motor ve rüzgar sesi konusunda oldukça başarılı. araçtaki fitiller oldukça kaliteli, izolasyon için uğraşılmış. örneğin volvo mühendislerinin motor sesi için neler yaptıklarında bahsedeyim size; kaputta izolasyon var, kaputun açma mandalının bulunduğu ön kısımda fitil var ve motorun üst plastik kapağı daha önce hiçbir arabada görmediğim şekilde iki parmak kalınlığında yumuşak bir izolasyon malzemesinden yapılmış. gerçekten iyi düşünülmüş.

süspansiyonlar tatlı sert, öyle uçan halı hissi yok ama aşırı rahatsız da etmiyor. konfor konusunda bence zayıf kalıyor rakiplerinden, bu konuda ağırlığının da etkisinin olduğunu düşünüyorum.


yol tutuş

bence volvo bu aracın yol tutuş konusundaki kabiliyetlerini yeterince anlatmadı. araç şaşırtıcı derecede iyi yol tutuyor. esp'yi devreye sokmak oldukça zor. araçta yol tutuşu arttırmak için kule gergisi kullanmış volvo, süspansiyonlar tam bağımsız, direksiyon hissi gayet iyi (direksiyon yumuşaklığı ayarlanabiliyor). viraja giriş ve çıkış hızlarınız şaşırtıyor ve gülümsetiyor kullanırken. araba hızlandıkça kendine geliyor gibi, kesinlikle sürüş karakteri bu otomobilin olumlu anlamdaki en büyük sürprizi.

düşük hızlarda ise; ağırlığının etkisi ile viraj içi gazı kesmemeniz gibi durumlarda veya sert girilen virajlarda önden biraz fazla kayıyor gibi. araç bariz yüksek hızları seviyor.

motor-şanzıman

aisin marka 6 ileri tam otomatik (çift kavrama değil) şanzıman ve 1.5 litre 152 hp 250 nm tork değerlerine sahip turbo destekli benzinli motor kombinasyonu mevcut t3'te. motor şanzıman sorunsuz ve uyumlu çalışıyor, 0-100 8.2 saniye gibi iyi bir değerde. kulakçıklar ile kullanmak keyifli şanzıman emirlerinize itaat ediyor. fakat vitesin geçişlerini beğenmediğimi belirtmeliyim. p-r-n-d arası geçişler gereksiz sert, premium hissi törpülüyor.

motorla ilgili şunu söyleyebilirim; evet, güçlü ve 1.550 kg ağırlığın altından başarılı bir şekilde kalkıyor. fakat tam gaz kalkışlarda kick down tuşuna basmadığınız takdirde geç tepki veriyor. bir atmosferik gibi lineer bir hızlanma söz konusu değil turboyu doldurup birden patlıyor araç. tsi motorlar daha lineer hızlanıyor mesela.

şanzıman çift kavrama kadar hızlı değil ama üzmüyor da. hem motor hem de şanzımanın bilinen yaygın bir kronik sorununun olmaması büyük artı. eksi olarak çabuk vites düşürme huyu var; düşük devirde aracı tabiri caizse akıtarak sürmek istediğinizde hemen vites küçültüyor ve bu durum hem sürüş konforunu hem de yakıt tüketimini olumsuz etkiliyor.


yakıt tüketimi

ankara git gel kasmadan ama çok da gazlamadan 120 civarı hızlar ile 6.8 litre yaktı. şehir içi 8'in altını görmek bence imkansız 8.5 litre üzeri ise gerçekçi kullanım değeri. performanslı kullanımda 10 ve üzeri yaktırmanız kolay. ağırlık yakıt tüketimine direkt etki ediyor ama performans bakımından aracın üzmediği düşünüldüğünde, kabul edilebilir diyeceğim ama yok yani yakıyor araç. şehir içi bir depo ile 550 km civarı gidiyorum genelde ben. vag grubunun tsi motorları ağırlığa da bağlı olarak çok daha az yakıyor denebilir.

şunu da belirtelim servis ve yedek parça ücretleri pahalı, yan sanayi seçenekleri ise kısıtlı. istanbul yerine küçük bir anadolu şehrinde yaşasam sanırım almazdım aracımı.

sonuç

iyi tasarım, mükemmel güvenlik, iyi iç mekan, iyi izolasyon, çok iyi donanım, iyi motor-şanzıman, vasat seviye konfor, kötü yakıt tüketimi ve çok iyi sürüş keyfinin birleşimi bu araç. güvenli ve rakiplerinden farklı premium c segmenti bir araç. ben oldukça severek kullanmaktayım.