Yalnızca 202 Adet Üretilmiş Zamanının Çok Ötesine Otomobil: Anadol Böcek
böcek, o zamana kadar üretilen anadol'lardan tamamen farklı yapıdaydı. üzerinin açılabilir olması, ön cam ile aynı eğimdeki panel gibi farklı özelliklerle öne çıkan böcek, dünyada daha sonra tasarlanacak suv tipi araçların önderliğini yapmıştır diyebiliriz.
ilk bakışta beach buggy denilen araçlarla aynı platformda gözükse de böcek'in ardında farklı bir tasarım amacı ve anlayışı yatıyordu. böcek farklı taleplere ihtiyaç vermesi için tasarlanmıştı. askeri, kamu hizmeti (ptt, ambulans vs.), polis, ziraat, turizm amaçlı kullanılabilecek konseptler tasarlanmış fakat bunlar hayata geçirilememişti. böcek’in ön camla eş eğimli kaputu ve takip eden tavan roll barları önden başka bir böcek’in aracın üstüne tırmanmasına olanak veriyor, engebeli arazilerde birbirlerini kurtararak yol almalarını sağlıyordu.
dört koltuklu böceğin ilk prototipinde arka koltuklar gövdeyle bütünleşikti ve aynı kalıpla çıkarılmıştı. daha sonra birbirinden bağımsız dört koltuklu modeller üretildi. böcekte en dikkat çeken özelliklerden biri ise asimetrik ön ve arka tasarımdı. sis farı gibi gerekli eklentilerin yapılmasını sağlayan değişken aralıklara sahip ön panjur ve arkada, solda üç, sağda ikili stop lambaları bulunuyordu. ihtiyaç duyulduğunda martı kanadı kapıları da eklenebiliyordu.
böcek’in ortaya çıkarılması, tasarım aşamasının başlangıcından itibaren beş ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. çelik tam şasi üzerine mdf ve alçıyla oluşturulan modelden alınan kalıplarda fiberglastan gövde oluşturuldu. ilk prototip koltuklar dahilyedi kalıpta çıkarılmıştı. otosan mamul geliştirme bölümünde üretilen böcek’in konsept tasarımcısı jan nahum idi. tasarım, model ve karoseri çalışmalarını stc 16'nın da tasarımcısı olan eralp noyan yürütmüştü. mekanikten kadri nişel, motordan zeki diker, şasiden de hüseyin bektaş sorumluydu.
1975 yılında 202 adet üretilen ve 47 bin liraya satışa sunulan anadol böcek, gazete reklamlarında da bol bol boy gösterdi.