Yapımı En Kolay Bitkisel Sütlerden Olan Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?

Yulaf sütü nasıl yapılır? Yulaf sütünün faydaları nelerdir? Yulaf sütünün besin değerleri nedir? Yulaf sütüne dair merak ettiğiniz her şey bu içerikte.
Yapımı En Kolay Bitkisel Sütlerden Olan Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?


Yulaf sütü tarifi

yapması en kolay bitkisel sütlerden biri yulaf sütü. yalnız sek içmesi diğerleri kadar lezzetli değildir. sonuçta kimse bir badem sütü değil.

ölçüsü 1 ölçek yulafa 4 ölçek su şeklinde iyi sonuç veriyor genelde ama daha kıvamlı isteyenler suyu azaltabilir.

iki yöntem var aslında:

1. yulaf ezmesini blenderdan geçirip una yakın bir hale getirmek. sonra suyu ekleyip 1-2 dk daha karıştırıp süzmek. (süzmek tercihe kalmış. eğer kek için kullanacaksanız hiç posasından ayırmaya gerek yok yavrucağı.) 

2. yulaf ezmesine üstünü örtecek kadar ılık su eklenir ve 5 dk yumuşaması beklenir. sonra su koyup blenderdan geçirip süzme işlemini uygularsınız.

içmek istiyorsanız tatlandırmak için tarçın, pekmez, kakao, vanilya, vs istediğiniz bir şeyi kullanabilirsiniz ya da meyveli içecek  hazırlayabilirsiniz. en güzeli tabi ki muz ve kakaonun dayanılmaz birleşimidir.

dolapta beklemek bu yulaf sütüne iyi geliyor, kendine geliyor. ancak dibine çökecektir endişe etmeyiniz ve çalkalayınız.

Yulaf sütü yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar

1. 1 ölçek yulafa 4 ölçek su kullanmak
2. buz gibi suyla hazırlamak
3. ince öğütülmüş yulafları tercih etmemek, mümkünse düz yulaf tercih edin

hazırlama sürecinde ısı en büyük düşmanınız. blenderda çekerken çok uzun süre çekmenize gerek yok, zira makineyle birlikte ısınırsa tadı bozulur.

Yulaf sütünün faydaları/avantajları

hayvansal sütlerin iklime olan negatif etkileri ve hazımsızlık, yorgunluk hissi gibi sebeplerle tercih ettiğim ve evimde kendim ürettiğim bir bitkisel süt yulaf sütü.

yürütülen birkaç araştırmadan örnek verebilecek olursam, yulaf sütünün diğer bitkisel bazlı sütlere göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir olduğunu iddia etmek mümkün. bazı karşılaştırmalarla argümanlarımı destekleyelim!

oatly firmasının isveç'te yürüttüğü çalışmasına göre, yulaf sütü üretimi inek sütüne kıyasla %80 daha az sera gazı emisyonu ve %60 daha az enerji ihtiyacı olduğunu ortaya koymuştur. çalışma aynı zamanda %80 daha az arazi kullanımının yeterli olduğunu belirtmiştir.

diğer bitkisel bazlı sütlere göre yulaf sütü en az su tüketimine ihtiyaç duyan üründür


besleyicilik açısından bakıldığında market lideri badem sütüne göre daha besleyicidir. ancak soya, bezelye gibi muadillerine göre besin değerleri bir miktar düşüktür. ancak aşağıdaki tablodan da görüldüğü üzere çok ciddi farklar yoktur. aradaki minik farklar ek besin takviyeleriyle rahatlıkla kapatılabilecek düzeydedir.

Badem sütü, inek sütü, kenevir sütü, yulaf sütü, soya sütü

bu bilgiler ışığında ekosisteme faydası açısından yulaf sütünü tercih etmek mantıklı görünmekte. bunun vegan olup olmamanız ile alakası yok! ben bir vegan değilim ancak carnivore olduğumu da söyleyemem. hayvansal ürünleri kendime yasaklamadım, zaten düşünce yapım gereği kısacık ömrümde asla böyle kısıtlamalar koymam. fakat en azından bunları azaltmamız mümkün. yapılan çalışmalarda açıkça ortaya koyulduğu gibi hayvancılık endüstrisi sera gazı ve karbon ayak izi açısından ekosistemde derin izler bırakmakta. ayda 1 kilo et, peynir veya 5 litre inek sütü tüketmek yerine. bunları %50 azaltıp tek başınıza bile bir fark yaratabilirsiniz.

konuyla ilgili interaktif bir ted videosu:


kendi yulaf sütümü yaparken uyguladığım reçete: