Yeni Araba Modelleriyle Türkiye Pazarına İddialı Giren BYD Nasıl Bir Marka?

Türkiye'de fabrika kurmak için devletle el sıkıştığı ve bu sayede piyasaya uygun fiyatlı araba süreceği söylenen BYD otomobil firmasını tanıyalım.
Yeni Araba Modelleriyle Türkiye Pazarına İddialı Giren BYD Nasıl Bir Marka?


genel bakış

byd 2023'te, 70 ülkede, %334 büyümeyle 242.765 satış yakalamış. çin içi satışlarıyla beraber 3.024.400 satış.

çin pazarında %40 pazar payına sahip. henüz avrupa, japonya, avustralya pazarlarına girdi.

hong kong merkezli clsa yatırım şirketine göre 2026'da dünyadaki ilk 5 otomobil şirketi arasına girmiş olacak. 2024 sonuna kadar ilk 10'a girmiş olabilir.

1995'te wang chuanfu isminde biri tarafından kuruluyor. nokia, motorola gibi cep telefonlarına batarya üretimi yapıyorlar. sonra xian tsin-chuan isminde bir otomotiv firmasını satın alıp ilk içten yanmalı motorlu modeli 2005'te üretiyorlar.

Wang Chuanfu

2022'de tamamıyla hibrit ve tam elektrikli araçlara geçiyorlar.

warren buffett 2008'de firmanın %10'unu satın almış. buffett demiş ki, ben elektrikli arabalardan anlamam gelecekte iş yapar mı diye, ama ben bu adama (wang chuanfu) yatırım yapıyorum. o zamandan sonra hisseler bugüne 14 kat artmış.

sonra elon musk geçen sene, tesla'nın fiyatını çin'de kırarak fiyat savaşlarını başlatıyor. bu hareketi şöyle anlatayım, 2 metrelik kalıbınıza güvenip khabib nurmagomedov'a ringde meydan okumak gibi bi şey.

byd suan batarya üretiminde lider. tesla, toyota, kia gibi firmalara batarya veriyor.

2020'de klasik lityum iyon'a alternatif, lityum demir fosfor teknolojisiyle blade bataryayı geliştiriyor. bu bataryalar mevcut kullanılanlara göre hem daha uzun süre dayanıklı, elektrik tutma kapasitesi oranı yüksek ve güvenlik açısından da üst seviyede. blade bataryaları kendi sınıfında şu an dünya lideri konumunda.

araçları tanıyalım

ürün gamı çok geniş. bazı öne çıkan araçlar şöyle:

dynasty serisi:

qin plus 14.000 dolar

tang 34.000 dolar

han yeni bir araç, vw passat gibi d segmentinde.

ocean serisi:

seagüll 10.000 dolar, üniversite öğrencisi çocuğunuza alabileceğiniz kadar uygun fiyatlı ve küçük.

seal 22.000 dolar

lüks sınıfta alt markaları da var:

denza, yangwang ve fang cheng bao. denza'ya mercedes de ortakmış ama hisseleri %10'a indirmiş.

n7 bu model çok önemli, tesla model y'ye direkt rakip durumda.

yangwang u9 lambo, ferrari sınıfında bir süper araba, lüks suv'si ise u8.

u7 quad motorlu olması öngörülen audi a7'yi andıran 800 km menzilli aracı.

çin dışında büyüme

macaristan'da batarya fabrikası kurulacağını önceden biliyorduk, şimdi manisa'ya yeni fabrika kuracaklar. çin'de otomotiv sektöründe hiper rekabet durumu var o yüzden tüm çin markaları gibi byd de yurt dışına açılmak zorunda.

2023'te meksika'da satmaya başladılar ve yakında japonya'ya açılacaklar. meksika'da (meksika çok önemli) dolphin modeli bayağı satmaya başlamış ve tesla'nın girmediği güney amerika ülkelerine satış planlanıyor.

şu anda planlanan fabrikalar tayland, macaristan ve brezilya'da.

şimdi böyle yazdık ama her şey güllük gülistanlık değil, çünkü çoğu pazarda gümrüğe takılmış vaziyetteler.

avrupa bunlara diyor ki araçlarınıza bakıyoruz, fiyatlara bakıyoruz, bunda bir terslik var. ya markete girmek için hayvan gibi fiyat kırıyorsunuz, ya da birileri sizi destekliyor (aslında ikisi de. çin hükümetinden 5 milyar dolara yakın para alıyorlar. sırf 2015-2020 arası.)

abd pazarı için doğru zamanı bekliyorlar. yakın zamanda meksika'ya da fabrika açacaklarını belirttiler.

meksika önemli demiştim, eğer meksika'ya fabrika açarlarsa sırf tesla değil abd'deki tüm markalar için korku başlayacak. sebebi nafta. böylelikle mevcut tüm gümrükleri aşabilir. pek bilinmese de çin halihazırda meksika'nın 1 numaralı otomotiv ihracatçısı. şu anda fabrika için de yer bakıyorlar.


amerika'yla dinamikleri aynı olmasa da gelir seviyesi benzer başka bir anglo sakson ülkesine bakalım: avustralya

tesla 10 yıldır avustralya'da. elektrikli araç marketinin %53'ü onların elinde. byd, kendine gümrük uygulamayan avustralya'da girdiği yıl olan 2022'den bu yana %14'lük bir pazar payı elde etmiş.

bu yeni bir marka için gayet agresif bir büyüme, sürdürülebilir mi sürdürülemez mi bunu başkası yanıtlasın.

yazarın notu: ben byd'nin manisa fabrikasıyla beraber türkiye'de güzel satış rakamları yakalayacağına inanıyorum. 2030'larda metropollerdeki sarı taksilerin büyük kısmının byd olacağına eminim. anadolu'ya yayılması biraz zaman alabilir. hatta byd türk pazarına yönelik araçlar da çıkartacaktır. gelecek bu arabalarda, rekabeti yakalayabilmek için kendi yan sanayimizi ve markalarımızı oluşturup dünya pazarlarında üst sıraları yakalamak için zorlamalıyız.

elon musk'ın fan boylarının ve elon musk'ın byd hakkındaki görüşleri için tık: