"Yeni Şarkılar Keşfetmek İstiyorum" Diyenlere Tavsiye Şarkı Listeleri
gerçek bir müzik keşfetme özürlüsü benim vereceğim tavsiyeler. yeni bir şey olmadığı için eskilere sonuna kadar abanan, iyice tiksinene kadar dinleyenlere iyi gelecek bir şey.
son 1 yıldır 100'den fazla grup keşfetmemi sağlayan bir yapı bu, benim de, bu arkadaşların da bir ticari kaygısı yok sadece paylaşmak adına hazırladım entry'i.
sitenin sloganı "dinle, keşfet, öğren, paylaş."
modern çağın kaset doldurucusu'nun tavsiyeleri. bunların arasından mutlaka size yakın olan bir şeyler çıkacaktır.
1-ilk programın adı ‘aksak saat’ idi ve progressive rock/metal türünden örnekler içermişti.
2- taptaze radyomuzun 2. programı post rock ve post metal türünden örneklere yer verdi.
3- sükunete davet var.
not: çok sakin, tatlı bir yayın.
4- aksak saat konseptinde, progressive metal/ rock türünden örnekler
not: efsane bir yayındır benim için, aylarca bıkmadan 1000'den fazla defa dinledim. içindeki tüm grupların tüm albümlerini teker teker indirdim. leprous, virgil donati, transatlantic, planet x dönemlerim de bu podcast sayesinde başlamıştı.
5- post rock türünün temel ve güncel örnekleri
not: 2'den etkilenince düşünmeden dinlemiştim, sakin kafalara güzel gidebilir.
6- yeniden bir sükunet daveti
not: çok tanıdık isimlerin pek bilinmeyen şarkıları, erdem ergun'u bununla keşfetmiştim.
7- post metal ve teknik metal türleri ile baba gruplardan örnekler bulunabilir.
8- ”her kim ki lamb of god, hele ki walk with me in hell dinler ve duvardan duvara uçmaz, işte o bizden değildir.” ayet ile program açılır…bu şarkı, teknik metale bir bakış atan felaket gaz bir programın da habercisi. ıf these trees could talk, palms ve kanadalı bir grup olup, bizim oraların müziğini senden benden iyi yorumlayan esmerine translator’s closs ıı ile arada bir ateşi düşürmeye çalışsa da gojira babalardan cynic’e, cosmosquad’dan (jam for jason, jason becker için besteledikleri eser) darkest hour’a kadar ‘ne oluyor burada…’ dedirten grupları içeren programımız gazlar ötesi.
not: artık ayrıntılı notlu dönemlere giriyoruz.
9- finlandiyalı melodik metal grubu ınsomnium’un gazlarla açtığı yayın, yetenekler topluluğu exivious’un liminal albümünden bir eserle devam ediyor. şahsi gurur kaynağım (çaldığım için), dinlerken beni benden alan pet slimmers`` of the year tides ile gönüllerimizi fethediyor. bundan sonrasında ne ararsanız var; komalar, post rock türünden örnekler, teknik melodik melodiler, gitar virtüözleri ve ‘melodi üstatları’.
10- programımız efsane grup europe’ın start from the dark‘ı ile açılıyor. programı hazırlayan bendenizin kafası biraz karışık olduğundan ötürü, ara ara düşük tempolu şarkılara da yer vermişim. birbirinden değerli sanatçıların bulunduğu bu podcastte benim favorim, şu ana kadar 2014’ün en güzel albümüne imza atan ingiliz pet slimmers of the year’dan mare ımbrium.
11- lübnan asıllı fransız üstat ibrahim maalouf’un yeni albümünden 3 parça ile açılıp, progressive/ post rock temalı şarkıları damara zerk ettikten sonra (steven wilson, lantlos, jelly jam…), babalardan king’s x ve dream theater ile kapanıyor.
12- opeth’in "bir daha asla death metal yapılmayacak… yaşasın progressive rock‘" tadındaki yeni albümü pale communion‘ın açılış parçasıyla başlıyor. programın devamında ıq’nün yeni kayıtlarından, albüme de adını veren road of bones ve skyharbor’ın merakla beklenen singleından evolution gelirken, ruhun temizliği bizdeki hikayesi ilginç olan ‘jana’ adlı şarkının icracısı eimog ile sonlanıyor.
13- yeni zelandalı post rock grubu kerretta’ nın yeni albümünden 2 yeni parçanın yanı sıra pain of salvation, shadow gallery ve porcupine tree gibi babalardan örnekler içeriyor.
14- modern çağın kaset doldurucusu misyonunu yüklenen (!) radyonuz, 14. programda köklere dönüşün sembolize edildiği, evladiyelik şarkıların bir araya toplandığı canlı bir yayın yaptı. aynalara baktıran enfes mreyte’den sonra, ‘perdesiz gitar böyle de çalınıyor mu?‘ dedirten özgür abbak’ı, metin kemal kahraman'ı, kanadalı esmerine’i ve nice güzel tınıları içeren 14. podcasti kaçırmayın.
not: gerçekten bambaşka bir yayın bu, hatta rakı eşliğinde bile gayet keyifle gidebilir. sakinlik istiyorsanız tavsiyemdir.
15- babalar sınıfına üyeliği şu aralar tartışmalı evergrey’ in ve üyeliği ebediyen tartışmaya kapanan mr. big’in yeni albümlerine yer verdi.
bunu yanı sıra programda aralarında ısıs’in ve bana göre 2014’ün kendi dalındaki en temiz albümünü çıkaran pet slimmers of the year‘ın da bulunduğu, keşfedilmeyi hakeden, amatör ruhu yaşatan bir dizi post rock/metal grubunu da bulmak mümkün.
not: dalganan güzel bir yayın.
16- radyonuz, 16. programda tekrara girip, ‘`bugüne kadar neler çaldık, neleri bir daha çalardık`’ diyerek iki saatlik bir program hazırladı. 2014’ün bu ‘best of’ dokunuşlu son programı 2 saat sürüyor ve yeni dinleyiciler için bir girizgah karakteri taşıyor.
not: şimdiye kadarkilerin hiçbirini dinlemediyseniz bu yayın size göre.
17- skyharbor, ıntervals, frost ve disperse ile djent & progressive rock & progressive metaldeki güncel sesleri, baulta ve cartographer ile de post rock tınılarını kulaklara zerk eden 17. podcasti dinleyip keşfedin; öğrenip paylaşın.
18- programa girişi ölçü cenneti the dance of eternity ile yapıp, akabinde 10. programda da çaldığımız katatonia – teargas’e yer verdik. sean malone babanın gordian knot’u ve ömrübillah dream theater gölgesinde kalmış symphony x ile kafaları iyice karıştırdıktan sonra, 90’ların dikkat çeken progressive rock gruplarından enchant‘in under fire adlı parçasına kulak verdik. programın ilk bölümü bu şekildeydi.
ikinci bölüme telefonda sevgilisiyle konuşurken radyosu açık olanlara ‘bir dakika hayatım, burada garip şeyler oluyor‘ dedirten miosis – our floods ile daldık. isveç toprağı, malum… (bunun bir başka versiyonu için geçen haftanın podcastine, soen – kuraman adlı şarkıya bakın!) bunun üstüne bulgaristan çıkışlı smallman‘e yer verdik ve vokalistin üstat maynard james keenan (tool) ile benzerliğine hayret ettik. pain of salvation ve ardından ‘mutluluk için ses rehberi’ albümü ile 2013’te harbi mutluluk saçan jolly ile bir sakinleştikse de almanya’nın en başarılı progressive metal grubu vanden plas – scarlet flower fieldsile coşageldik. babaların babası pink floyd high hopes ile ‘bir dur’ dedi bünyeye, bir rahatlattı ve ancak öyle kapatabildik programı.
19- behzat ç.’nin olmazsa olmazlarından pilli bebek – delilik ve aycan’ın ”mr. ses” dediği ve haksız da sayılmadığı çelik ile yayına girdik. üstüne hesse’nin ”demian” adlı romanından esinlenip tek kişilik grubuna demians adını veren, kayıtlarını evde alan nicholas chapel’in akıl almaz porcelain‘ini dinledik. ardından kadife seslerin düetinde hoşgeldin‘i çalıp, berlin sokaklarını inleten (entschuldigung neukölln!!) can gox – haydar haydar‘a yer verdik. o nasıl bir yorumdur yahu?!
programın devamında minor empire (aycan’a teşekkür!), opeth, müslüm baba ve strange fruit’un aralarında yer aldığı bir dizi sessiz, sakin, etkili, vurucu, dinlenesi, yayılası parçalara yer verdik.
20- programa kadrosunda jared ve mike bell kardeşleri bulunduran lymbyc system – eyes forward ile başlayıp, izlanda’nın bir başka harikası múm’dan basit ve etkileyici keman partisyonlarıyla toothwheels’ı çaldık; nordic giants – little bird ile, grubun da kendini ifade ettiği gibi, bir sinema filminin içerisinde buluverdik kendmizi. ardından `this will destroy you – the world is ours ve god is an` astronaut’tan echoes ile hafiften melankoliye meyletmiş, sükunete ermişken, 2013’ün en çok konuşulan gruplarından, adama ‘ne oluyor burada, ne melankolisi’ dedirten deafhaven ile black metal post rock sentezini dinledik. allahtan yüce mogwai thank you space expert ile ve massive attack angel ile (ayco’ya selam!) tansiyonu biraz düşürdü de yayını huzurla kapattık.
21- radyonuz 21. yayınında progressive rock, progressive metal ve heavy metal tarzlarında, ders niteliğinde, evladiyelik bir programa imza attı.
22- 22. yayınında ergenlik günlerinden de evvel dinlediğimiz gruplara bir selam çaktı. birçoğumuz çaldığı enstrumanları listedeki üstatlar sayesinde öğrenmişizdir; buna atıfta bulunarak yayına albümümüzden de bir adet şarkı ekledik. baba olduğumuzdan değil yani… :)
aycan baigan‘ın direksiyonda olduğu bu programda çalan kurban, pentagram, yavuz çetin, bulutsuzluk özlemi, akın eldes ve nicelerini tekrar dinlemek için:
23- radyonuz 23. yayınında büyük usta steven wilson’ın ‘3 years older’ ve ‘happy returns’ adlı eserlerine yer verdi ve kalan 44 dakikayı kendi çapında başka bir evrende ustaya ve vincent’in suratımıza çarptığı toplumsal olgulara adadı.
yapabilirseniz bu albümdeki şarkıların, hele bu ikisinin sözlerini yukarıdaki bilgiler ışığında okuyun.
24- "tool bir grup değil, bir müzik türü".
bu programda sizi soen ile buluşturuyor, uykusuzluktan yaratıcılığa giden yolu anlatıyor ve 8000 peseta'nın 8000 peseta etmediği (selam santa!!) vigo sokaklarının ruhunu kalplerinize taşıyoruz.
25- “insanları öldükleri, doğdukları ya da onlara önem atfedilen tarihlerde gözümüzün içerisine sokmak istercesine anmaktansa, aklımıza ya da yüreğimize düştüğünde hatırlamayı tercih eden 25. programda death metal'in kurucusu olarak kabul edilen büyük usta chuck schuldiner’ı ve etkilerini işliyor, chuck olmasaydı muhtemelen dinleyemeyeceğimiz grup ve şarkılarla kalplerinize konuk oluyoruz.
26. programı yakın zamanda bir arada bulunmamız sebebiyle müziği paylaştığımız dostlarımıza adıyor, onlarla geçirdiğimiz güzel anıların şifrelerini beraber dinlediğimiz şarkılarda arıyoruz. dolayısıyla bugünkü program her zamankinden biraz daha kişisel olacak; bakalım dostlar hangi şarkının ne zaman çaldığını hatırlayabilecek mi :)
not: hasan'ın sunumlarını iyice geliştirdiği artık yavaş yavaş vazgeçilmez bir keyif haline getirdiğini hissettiren program. gezi'nin yıldönümü için çalınan şarkılar, sakince başlayıp sertleşen mükemmel bir yayın.
27- post metal ve post rock örneklerini çalarken duyma yetisini kaybeden bruce malley’li pray for sound’a, yaşadıkları bölgeye albüm adayan whale fall’a ve yunanistan’dan kalpa’ya yer verdik.
28- siteden videolu anlatımla bakmak isteyenler için:
http://www.aycanhasan.com/…tr/radyo-ses-podcast-28/
"28. yayında, çoğunlukla olduğu gibi progressive metal, post metal ve djent türlerinden örneklerle ruhlara konuk olduk.
29-artık yayınları 3 temel başlıkta incelemek mümkün olacak. yayın odağı, en çok düşmek istediğimiz grup ya da grupları içerecek; temelde programların açılış ve kapanışlarını yayın odakları ile yapıyor olacağız. konsept dışı' nda programın genelinde çaldığımız türlerin dışına çıkarak, benim müzik arşivimde eskilerden yer alan bir ya da birkaç şarkıya 'geçmişe saygı' mahiyetinde yer vereceğiz. 3. ve son başlık ise sükunet, genelde yavaş, hafif, ballad tarzında şarkıları çaldığımız bir bölüm olacak. 3 başlığın dışındaki şarkılar, yayının konseptine göre farklı tarzlarda olabilecek.
30- radyo ses’in 30. programında, kuruluşunun 30. senesini kutlayan progressive metal devi dream theater’ı inceliyoruz.
30/2- radyo ses’te bugün 18:30'da dream theater'ı incelediği programın 2. bölümünü yayınlıyor.
hatırlanacağı üzere birinci bölüm efsanevi grubun ilk 15 senesini işlemişti ve six degrees of ınner turbulence albümünden misunderstood ile kapatmıştık yayını. bugün ise grubun son 15 senesini, mike portnoy'un ayrılışını ve grubun güncel yönünü konu ediyoruz.
31- bu programı ise hazmedilmesi daha kolay post rock, post ve sludge metal gruplarına ayırdık.
hepinizi, ama özellikle de ısıs, swallow the sun ve the ocean gibi grupların hayranlarını bugün bekliyorum.
programları hazırlayan, sunumu yapan:
(bkz: hasan koç)
(bkz: aycan meryumoğlu)
(bkz: hüseyin koç)
bu arada bunların dışında güzel bir grupları ve albümleri olan arkadaşlar bunlar. bu da güzel bir tavsiye:
(bkz: the katre)
şimdi, yakınlarda podcast 24'ü bekliyorum, yayınlar düzenli aralıklarla olmuyor ama ben bu başlıkta sevenler için hatırlatacağım.
takip etmek isteyenler için: